„Den českého piva je svátkem všech milovníků poctivého českého ležáku a my jsme se letos rozhodli jít jinou cestou, než ostatní pivovary. Nechceme pivařům předkládat speciál uvařený jen pro tuto příležitost, který už nikdo nebude mít šanci jindy ochutnat. Neholdujeme pivním experimentům, a proto budeme rádi, když si s námi naši příznivci připijí poctivým českým pivem, svijanskou 450, která je na trhu od konce minulého roku,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany.
Výroční svijanská 450 je nejnovějším přírůstkem ve Svijanech a dá se označovat jako nejtradičnější české pivo. Vyrábí se stejně jako všechna ostatní svijanská piva tradičním varním postupem s velkým podílem lidské práce. „Mezi surovinami najdete jen český a moravský humnový slad z malých, nezávislých sladoven, vodu z našich studní a vlastní žatecký chmel s významným podílem původního Osvaldova klonu Žateckého poloraného červeňáku, který je dnes téměř na vymření, a proto bývá nahrazován přešlechtěnými „meristémy“. Máme výhodu, že si chmel pěstujeme na vlastních chmelnicích ve vyhlášené oblasti Polepských blat, takže se nás tolik nedotýkají případné výkyvy v úrodě,“ dodává Menšík. Právě tradiční Osvaldův klon Žateckého poloraného červeňáku dodává pivu chuť a vůni charakteristickou pro poctivé české pivo z poloviny minulého století.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva