Rosatom: Začalo zavážení imitátorů paliva do 2. bloku Běloruské JE

15.03.2021 18:47

Druhý blok Běloruské jaderné elektrárny s reaktorem VVER-1200 se připravuje na spouštění, od 7. března 2021 jsou do aktivní zóny zaváženy imitátory jaderného paliva. Tuto elektrárnu v Bělorusku staví ruská korporace pro atomovou energii Rosatom.

Rosatom: Začalo zavážení imitátorů paliva do 2. bloku Běloruské JE
Foto: Rosatom
Popisek: Zavážení imitátorů paliva do druhéh bloku Běloruské jaderné elektrárny

Tento proces je nezbytnou součástí přípravy před zavezením jaderného paliva do reaktoru a zároveň je vlastně takovou generální zkouškou. Během přesunu imitátorů palivových kazet ze skladu čerstvého paliva do reaktorové budovy jsou totiž v praxi vyzkoušeny transportní a technologické úkony a ověřena připravenost zavážecího stroje.

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí

Imitátory jsou, co se týče rozměrů, hmotnosti a konstrukčních materiálů, přesnou kopií palivových kazet, akorát neobsahují jaderný materiál. V aktivní zóně budou použity během přípravy bloku ke spouštění, konkrétně během etap studených a horkých zkoušek primárního okruhu.

„Zahájení zavážky imitátorů paliva potvrzuje připravenost reaktoru, všech zařízení pro přepravu paliva a systémů primárního okruhu k etapě studených a horkých zkoušek. Ty prověří soulad primárního okruhu s parametry danými projektem a s bezpečnostními požadavky. Po zavezení všech 163 imitátorů bude reaktor uzavřen a po získání nezbytných povolení zahájíme hydraulické zkoušky. Před námi tak bude stát obrovský cyklus technologicky náročných procesů, jejichž průběh budeme muset přísně dokládat a které se provádějí během přípravy bloku k fyzikálnímu spouštění,“ uvádí ředitel projektu výstavby Běloruské jaderné elektrárny ve společnosti IK ASE (inženýringová divize Rosatomu) Vitalij Poljanin.

Běloruská jaderné elektrárna se dvěma bloky VVER-1200 bude mít celkový výkon 2400 MWe a staví se poblíž obce Ostrovec v Bělorusku. Pro první jadernou elektrárnu v zemi byl vybrán ruský projekt generace III+, který plně odpovídá mezinárodním normám a doporučením Mezinárodní agentury pro atomovou energii v oblasti jaderné bezpečnosti. První blok této elektrárny se stal prvním blokem VVER-1200, který vyrábí elektřinu za hranicemi Ruské federace.

Do Běloruské jaderné elektrárny směřovala produkce řady českých firem, ať už jde o armatury, čerpadla, potrubí, elektropohony, nebo laboratorní vybavení. Je to podobné jako i v případě dalších bloků VVER-1200. Například v jaderných elektrárnách Leningradská II, Novovoroněžská II a Ostrověcká je možné najít armatury od společností Arako, Armatury Group, I.B.C. Praha, L D M, Modřany Power, Mostro, MPower Engineering a MSA, potrubí od Lavimont Brno, čerpadla od Sigma Group, kabely a kabelové, průchodky od Kabelovny Kabex, servopohony od ZPA Pečky a další produkci vyrobenou v Česku. Celkem jde o zboží v hodnotě přes 2 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…