Úřad vlády: Vláda povolává na pomoc s epidemií covid-19 ambulantní lékaře, uložila jim pracovní povinnost

04.03.2021 7:34

Od 4. března budou moci hejtmani a pražský primátor povolat do nemocnic na pomoc se zvládnutím náporu pacientů s nemocí covid-19 i ambulantní lékaře a další zdravotníky ze soukromých zdravotnických zařízení.

Úřad vlády: Vláda povolává na pomoc s epidemií covid-19 ambulantní lékaře, uložila jim pracovní povinnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Umožní to krizové opatření o uložení pracovní povinnosti, které vláda Andreje Babiše schválila na mimořádném jednání ve středu 3. března 2021.

Pracovní povinnost bude od dnešní půlnoci uložena lékařům a zdravotnickým pracovníkům, kteří vykonávají nelékařské zdravotnické povolání, kteří jsou poskytovatelem zdravotních služeb ve formě ambulantní péče, jednodenní péče nebo lůžkové péče, v jejichž zdravotnickém zařízení nejsou hospitalizováni pacienti s onemocněním covid-19. Nařízení se vztahuje i na zaměstnance těchto zařízení. Povoláni naopak nemohou být praktičtí lékaři, pediatři, gynekologové a porodníci a jejich zaměstnanci.

Uložení pracovní povinnosti má pomoci hejtmanům a pražskému primátorovi řešit krizovou situaci, v níž se tzv. covidové nemocnice ocitly pod náporem pacientů vyžadujících kvůli vážnému stavu hospitalizaci na jednotkách intenzivní péče tak, aby bylo možné i nadále poskytovat intenzivní péči všem pacientům, kteří ji potřebují.

Výsledek jednání vlády naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …