1. Barva vína
První, čeho bychom si při výběru vína měli všímat, je jeho vzhled. Zejména barva nám na první pohled prozradí, jakou kvalitu můžeme očekávat. „Barva má téměř nejzásadnější roli při rozeznávání kvalitního vína. Bílé víno by mělo hrát v barvách od světle zelenkavé a žluté až po zlatavě žlutou. K červenému vínu patří paleta od světle rubínových po temně rudé tóny. Nekvalitní víno je typické naopak smutnou barvou s šedivými až nahnědlými odstíny,“ objasňuje Marcel Lanžhotský z vinařství Patria Kobylí, které získalo v rámci prestižní Mezinárodní soutěže mladých vín 2013 ocenění pro nejlepší červené víno Cabernet Sauvignon.
2. Čistota vína
Kromě vhodné barvy vína bychom si měli na začátku výběrového procesu všímat také jeho čistoty. Pokud je víno kalné, může se považovat za nestabilní a znehodnocené. Obvykle se navíc tato nečistota negativně projeví také na chuti. Zákal nejčastěji způsobují mikroorganismy. Ty tvoří produkty látkové přeměny, kvůli kterým mohou být původní látky ve víně úplně zničeny a chuť vína tím narušena. Kvalitní víno poznáme podle toho, že je již na pohled jiskrné a bez jakékoliv známky zakalení.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva