Osmnáct vzorků se ocitlo pod drobnohledem laboratorních přístrojů a výsledky testu nepříjemně překvapily. Více než půlka vzorků si totiž kvůli nadlimitnímu obsahu nežádoucích látek odnesla nedostatečné hodnocení.
Odborná laboratoř prozkoumala deset vzorků máku mletého a osm s celými semeny. Pokud si chcete užít lepší chuť i vůni máku, v obchodě nejspíše sáhnete po tom celém, který si doma sami rozemelete. U mletého máku můžete narazit na horší kvalitu, jelikož požadavky vyhlášky na čistotu se na něj nevztahují. Senzoricky tak bude pravděpodobně vždy horší a také náchylnější ke žluknutí.
Mletý mák je zpravidla ošetřený takzvanou termostabilizací. Jde o úpravu mletých semen horkou párou, která zároveň může negativně ovlivnit jejich chuť a vůni. O této skutečnosti však musí být spotřebitel informován na obalu. Termostabilizace má zabránit nechtěným chemickým procesům v porušených semenech a zhoršování jejich kvality. Kromě toho tento proces snižuje obsah morfinu, kodeinu a dalších opiových alkaloidů.
„Mezi deseti vzorky mletého máku, které jsme otestovali, deklarovaly termostabilizaci všechny vyjma jednoho. Šest z nich zároveň uvádělo jako původ Českou republiku, tři zemi původu neuváděly," uvádí šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva