Kolují krvavé drby. Nečas prý popraví až pět ministrů

24.10.2011 11:00 | Zprávy

Téměř idylicky proběhl o víkendu kongres ODS a sněm TOP 09. Premiér Petr Nečas si nechal stvrdit prodloužení stranického mandátu o půl roku a Karel Schwarzenberg s Miroslavem Kalouskem se nechali zvolit na další dva roky naprostou většinou. V zákulisí však často přicházely na přetřes úvahy o možných personálních změnách ve vládě.

Kolují krvavé drby. Nečas prý popraví až pět ministrů
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas

Nic převratného nepřinesly sobotní kongres ODS ani víkendový sněm TOP 09. Dosavadní šéfové si jen upevnili své pozice ať užp prodloužením mandátu o půl roku jako vedení ODS v čele s Petrem Nečasem nebo jednoznačným zvolením bez protikandidátů na další řádné funkční období jako Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek v čele TOP 09.

Příjemně se na kongresu ODS určitě nemohl cítit ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který musel takřka na každém kroku odpovídat novinářům nebo spolustraníkům na otázku, co je pravdy na tom, že se má brzy poroučet z vlády. „Nikdo o tom se mnou nemluvil," do omrzení opakoval Pospíšil, jenž se podle mnohých soustřeďuje jen na svůj resort a stranickou práci zcela opomíjí.

Kdo to pouští ven?

Týden spekuluje, že by měl Pospíšila nahradit místopředseda poslaneckého klubu Marek Benda, Alexandra Vondru jeho náměstek Michael Hrbata či šéf ODS v Ústeckém kraji Jan Kubata a ministra vnitra Jana Kubiceho šéf pražské ODS Boris Šťastný.

Podle informací ParlamentníchListů.cz je pouze pravdou, že premiér uvažuje o odvolání Jiřího Pospíšila, aniž by ho však měl nahradit Marek Benda. "Je to úplná pitomost, nevím, kdo tyhle věci vypouští ven," řekl ParlamentnímListům.cz Marek Benda.

"To zase někdo vypouští důvěrné dezinformace. Je to úplná hloupost," zasmál se informacím blízký spolupracovník premiéra Petra Nečase.

Nefungují stranické počty

"O Pospíšilovi se mluví, to ano. Ale, že by ho nahradil Marek Benda? Vezměte si, že podle této spekulace by Praha měla dohromady čtyři ministry. Kromě Tomáše Chalupy a Martina Kocourka navíc ještě Marka Bendu a Borise Šťastného. Takhle ale stranická aritmetika nefunguje. Jeden region nemůže mít čtyři ministry," řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen ODS.

Pokud jde o možné angažmá místopředsedkyně Karolíny Peake na ministerstvu spravedlnosti výměnou za to, že by se vnitro dalo ODS, tak podle informací redakce z VV by to části Véček nevadilo, avšak je zde obava, že by se rozkolísala křehká dohoda o neutralizaci ministerstva vnitra a další část véček by mohla předání vnitra ODS nést velmi nelibě z prestižních důvodů, neboť to býval véčkařský resort.

Náměstek Hrbata by posun v hierarchii asi neodmítl

Nové číslo časopisu Týden uvádí jako nejohroženějšího člena vlády Alexandra Vondru, jenž od ledna čelí kauze s kauzou předražené zakázky ProMoPro v době našeho předsednictví EU. „V nejbližších dnech má totiž policie obvinit deset lidí včetně Vondrových podřízených. A premiér Nečas by měl naplnit svá slova o tom, že pokud se Vondrovi prokáže pochybení, ponese odpovědnost," upozorňuje časopis Týden.

Ten se zároveň pídil po tom, kdo by mohl být Vondrovým nástupcem. V úvahu by přicházeli šéf ústecké ODS Jan Kubata nebo ministrův náměstek Michael Hrbata. „Obrana je dlouhodobě moje téma. A pokud by Vondra skutečně odešel, muselo by se to nějak řešit," uvedl Hrbata, ale stejně jako Kubata popírá i on, že by s ním o převzetí postu někdo jednal.

Spravedlnost by mohla vést Peake, nebo také Benda

Za dalšího ministra na odpis považuje Týden již zmíněného Pospíšila, jenž si zřejmě zavařil odvoláním pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Nahradit by ho mohl poslanec Marek Benda, který však popřel, že by s ním o tom premiér Nečas mluvil. Zmiňována je i místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake. Ta se ale přímé odpovědi, zda by nabídku přijala, v nedělním pořadu Partie TV Prima vyhnula.

„Rozhodně změny neskončí u ODS, ale dotknou se nejméně dvou lidí z TOP 09 a Věcí veřejných," prozradil Týdnu dobře informovaný člen ODS. Mohlo by se to týkat ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka nebo také ministra kultury Jiřího Bessera. „Nevidím žádný důvod k takovým úvahám," zareagoval pro ParlamentníListy.cz Drábek.

V ohrožení je i nestraník Kubice na vnitru

Skutečností zůstává, že TOP 09 je jedinou koaliční stranou, která ve vládě neměnila ani jednoho svého člena. Naopak z ODS se už museli poroučet Pavel Drobil a Ivan Fuksa, z Věcí veřejných Vít Bárta a Radek John. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se ale opakovaně vyjádřil, že výměna ministrů za jeho stranu nepřichází v úvahu.

Pátým ministrem, který by se měl o své křeslo bát, je šéf vnitra Jan Kubice, jehož si na jaře prosadil jako nestraníka premiér Nečas. Kubice se však chová jako neřízená střela a i proto roste zájem ODS obsadit vedení vnitra svým člověkem. Pak by ale muselo dojít k výměně resortů s Věcmi veřejnými, které by obsadily Karolínou Peake spravedlnost a vnitro ODS. Zmiňovaný šéf její pražské organizace Boris Šťastný se však této možnosti jen zasmál.

K věci:

Pokecání kamarádů u kafe a smutný Tluchoř. To byl kongres ODS 

Sněm jako idylka. Spící kníže, výtečný štrůdl. V čele strany amazonka 

Vondra, Pospíšil, Drábek. Premiér prý chystá jejich výměnu 

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník, Lukáš Petřík

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…