„Do sanitky s vámi.“ Přední novinář po pokusu o cenzuru ze strany EU

21.08.2024 12:51 | Komentář

Ze Slovenska uhodilo až do Bruselu. „Už dlouho ve mně roste podezření, že úředníci Evropské unie jsou něco jako sekta progresivních pomatenců a politicky postižených fanatiků. V Bruselu si vytvořili uzavřený ekosystém, ve kterém přežijí jen znevýhodněné osoby, které ukončily kontakt s realitou a přišly o rozum,“ zaznělo od renomovaného novináře a komentátora Daga Daniše deníku Štandard, který dříve pracoval pro Postoj a Aktuality, byl zástupcem šéfredaktora pro zpravodajství a komentáře slovenských Hospodářských novin. Příčinou jeho komentáře je francouzský eurokomisař pro vnitřní politiku Thierry Breton, který napsal Elonu Muskovi a chtěl po něm, aby Evropanům nezpřístupnil rozhovor s Donaldem Trumpem ještě předtím, než byl vůbec natočený. Prý pro jejich bezpečí.

„Do sanitky s vámi.“ Přední novinář po pokusu o cenzuru ze strany EU
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Sídlo Evropské komise

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton zveřejnil dopis, který zaslal majiteli sociální sítě X Elonu Muskovi. Obsahoval varování, aby Musk nezapomínal na Nařízení EU o digitálních službách (DSA), které varuje před šířením „potenciálně škodlivého obsahu“ a „podporování nepořádku“. Kvůli rozhovoru s Donaldem Trumpem.

„Jsem nucen vám připomenout povinnosti náležité péče stanovené v zákoně o digitálních službách (DSA). Jako jednotlivec, který ovládá platformu s více než 300 miliony uživatelů po celém světě, z toho jednu třetinu v EU, máte zákonnou povinnost zajistit, aby platforma X jednala v souladu s právem EU. Zejména s DSA. To znamená, že na jedné straně musí být důsledně chráněna svoboda slova a pluralita médií, ale na druhé straně musejí být zajištěna i opatření proti šíření škodlivého obsahu v souvislosti s relevantními událostmi,“ napsal Breton Muskovi v souvislosti s rozhovorem s Donaldem Trumpem.

 

 

„Je to obzvlášť důležité v souvislosti s nedávnými příklady nepokojů zesílených podporou obsahu podněcujícího k nenávisti, k šíření nepořádku a k šíření dezinformací,“ stojí dále v dopise, v němž Breton Muskovi také připomínal, že komise vede se sociální síti X řízení a rozhovorem s Donaldem Trumpem si může sociální síť jen přitížit, pokud při něm dojde k podpoře nenávisti, podpoře rasismu a šíření dezinformací. Dopis byl napsán ještě před samotným rozhovorem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Xxcx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuselubkral , 21.08.2024 13:20:23
Sice se EU ohradila, že jde o selhání jednotlivce... Ale věřím, že se dost dlouho projednávalo jak na celou situaci, aby nebyla nápadná cenzura a fašizace EU ....

|  10 |  0

Další články z rubriky

„To snad není možný, co on si dovolí.“ Holec se splet ve Fialovi. Toto nečekal

22:59 „To snad není možný, co on si dovolí.“ Holec se splet ve Fialovi. Toto nečekal

Publicista Petr Holec to vzal od podlahy. Premiéra Petra Fialy popsal jako muže, kterému ještě pere …