„Já vám to říkal.“ Trhy ve volném pádu. Trumpovi předpověď vyšla

05.08.2024 13:29 | Zprávy

Akciové trhy v Evropě a v Asii se propadají. Podle deníku The Economist trhy propadly kvůli obavám z blížící se globální recese. Evropské trhy během pondělka klesaly. Japonský srovnávací index Topix se propadl o 12 %. Na ceně propadly také kryptoměny.

„Já vám to říkal.“ Trhy ve volném pádu. Trumpovi předpověď vyšla
Foto: Repro GBNews
Popisek: Donald Trump na CPAC 2022

„Pokles byl vůbec největší a překonal pokles z 20. října 1987, den po Černém pondělí, kdy americké akcie celosvětově propadly. Uprostřed obav z recese ve Spojených státech začali všichni účastníci trhu, včetně zahraničních institucionálních investorů, hedgeových fondů a individuálních investorů, prodávat, což urychlilo výprodej a způsobilo, že akcie den za dnem klesaly,“ informuje o krizi japonský ekonomický server Nikkei.

Vše se spustilo poté, co vyšla statistika Institutu pro řízení dodávek o poklesu průmyslu v USA na osmiměsíční minimum. Poté přišla zpráva o narůstající nezaměstnanosti ve Spojených státech. Nezaměstnanost v USA za červenec vzrostla ze 4,1 na 4,3 %. Jedná se o nejvyšší úroveň od roku 2021.

„Překvapivá byla reakce akciového trhu, když burzy v pátek rozšířily ztráty. Doposud platilo, že akcie s ohledem na slabší trh práce nebo jiná makrodata posilovaly, jelikož takové reporty přibližovaly šance na brzké zahájení cyklu snižování sazeb. Aktuální chování akciových investorů však ukazuje, že mezi nimi začínají převažovat obavy z recese,“ řekl pro iDnes portfolio manažer investiční společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Kandidát na prezidenta USA Donald Trump ekonomickou krizi předpověděl již na počátku roku s tím, že doufá, že krize propukne ještě za administrativy Joea Bidena.

„Máme ekonomiku, která je tak křehká, a jediný důvod, proč teď běží, je, že stále dobíhá politika toho, co jsme udělali,“ řekl Trump. „A když dojde k havárii – doufám, že to bude během následujících 12 měsíců, protože nechci být Herbert Hoover. Jediný prezident, kterým prostě nechci být, je Herbert Hoover,“ dodal s odkazem na prezidenta Hoovera, který se ujal nejvyššího postu v Bílém domě v okamžiku, kdy propukla velká hospodářská krize roku 1929, což se projevilo na jeho velmi silné neoblíbenosti.

„Republikánští představitelé by měli uvítat ekonomický pokrok, který prezident Biden přináší, místo toho, aby odhalovali pokroucené skutečné barvy, které by zmenšovaly americkou střední třídu ve jménu jejich vlastních cynických zájmů,“ reagoval na Trumpova slova mluvčí Bílého domu Andrew Bates.

Donald Trump pád akciových trhů komentoval na své sociální síti Truth Social.

„Akciové trhy padají. Říkal jsem to. Kamala nemá tušení. Biden spí. Vše je způsobené neschopným vedením USA,“ napsal Trump v reakci na paniku na burzách.

Americký právník, politický analytik a konzervativní komentátor Doug Schoen pro Fox News zkonstatoval, že recese by poškodila Kamalu Harrisovou a pomohla Donaldu Trumpovi. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já bych za pádem západních burz viděl ďábla Putina. Vsadím se, že i náš Koudelka již objevil jasnou ruskou stopu a zítra přijde s varováním., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePutin z Putimi , 05.08.2024 15:09:42

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…