„Kdo chce moc, nemá nic.“ Miliardář Křetínský si odnesl miliardy. A jde o Fialu

05.11.2022 7:12

Spoluvlastník fotbalové Sparty a podle časopisu Forbes v roce 2021 třetí nejbohatší Čech Daniel Křetínský dal najevo, že nehodlá platit mimořádnou daň z nadměrných zisků způsobených vnějšími okolnostmi, která se má vztahovat na energetické giganty či na banky. V závěru týdne daň schválila vláda Petra Fialy (ODS). Svým rozhodnutím Křetínský hodlá sídlo svého Energetického a průmyslového holdingu přesunout urychleně mimo Česko. Na sociálních sítích vyvolalo jeho rozhodnutí rozruch. Nahlédněte.

„Kdo chce moc, nemá nic.“ Miliardář Křetínský si odnesl miliardy. A jde o Fialu
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Podnikatel Křetínský v rozhovoru pro CANAL+

Jeden z nejbohatších Čechů Daniel Křetínský oznámil, že kvůli tomu, že vláda zavedla mimořádnou daň z nadměrných zisků způsobených vnějšími okolnostmi, přesune sídlo své firmy Energetického a průmyslového holdingu mimo Česko. Daň by se měla vztahovat na banky a na společnosti, které ze stávajícího prudkého růstu cen energií profitují. Daň vstoupí v platnost 1. ledna 2023.

Sídlo své společnosti prý v Česku založil z vlasteneckých důvodů. Pokud jde o obchod s energiemi, v porovnání s jinými zeměmi je v Praze rozsah tohoto obchodu minimální.

„Na základě tohoto strategického a do značné míry patriotistického rozhodnutí jsme v Česku dobrovolně platili daně, dávali mimořádně kvalifikované pracovní příležitosti a využívali různé služby českých firem. Naše činnost má silnou dynamiku rozvoje, loni jsme dosáhli tržby 357 miliard korun, letos předpokládáme překročení hranice 500 miliard korun. Očekávaná daň z příjmů právnických osob za rok 2022 by mohla vysoce přesáhnout miliardu korun. Zdanění těchto zahraničních příjmů českou windfall daní je naprosto nesmyslné. Vládu jsme o situaci informovali, přesto rozhodla zahraniční příjmy z windfall daně nevyjmout,“ prohlásil mluvčí EPH Daniel Častvaj.  Na jeho vyjádření upozornila ČTK.

Na twitteru vyvolalo Křetínského rozhodnutí živou diskusi.

Pirátský poslanec Jakub Michálek připomněl, že Křetínský vlastní padesátiprocentní podíl ve společnosti Czech News Center a.s., pod kterou spadá Blesk, Reflex, server Info.cz a další média.

„Ptali se mě v rozhlase, co si myslím. Oligarcha Křetínský by měl platit daně jako všichni ostatní. Schválně, jestli se o tom dočteme v Blesku ‚na straně lidí‘, že jeden z nejbohatších oligarchů se nechce podílet na nákladech, která válka vyvolala, když má rekordní zisky,“ napsal pirátský zákonodárce na twitteru.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Reakce na rozhodnutí Daniela Křetínského.

Jeho stranický kolega europoslanec Mikuláš Peksa položil otázku Křetínskému i ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi (ODS).

„Kam chce Křetínský zahraniční zisky odklánět, do Švýcarska? A už Zbyněk Stanjura pochopil, proč byl dobrý nápad danit ty zisky i za tento rok?“ ptá se pirátský europoslanec.

Reakce na rozhodnutí Daniela Křetínského.

Naproti tomu prezidentská kandidátka Danuše Nerudová zkritizovala vládu pětikoalice, vládu ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN.

„Naprosto zpackaný pokus, jak zavést WFT. V nedělních OVM jsem upozorňovala na to, že příliš vysoká daň povede k tomu, že se nakonec od firem vybere méně. Čekat 100 mld. příjmů do rozpočtu bylo předem nesplnitelné přání a z rozpočtu je opět trhací kalendář,“ napsala Nerudová.

Opoziční poslanec Patrik Nacher (ANO) nabídl na Křetínského krok podobný pohled jako Nerudová.

„Dnešní windfall tax jsem nepodpořil. Mimo jiné proto, že neprošly pozměňovací návrhy na zúžení této daně jen na rok 2023 či rozdělení vybraných daní i pro obce a kraje. O tom, že se nevybere tolik, kolik si vláda představovala, nemluvě...“ napsal Nacher.

Reakce na rozhodnutí Daniela Křetínského.

Místopředsedkyně ČSSD Daniela Ostrá také přidala pár slov. Upozornila, že žádat od české vlády peníze přišlo Křetínskému v pořádku, ale platit stejné vládě peníze z nadměrných zisků už se zdráhá. Ostrá ale uhodila nejen na Křetínského, nýbrž také na ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL), který dal najevo, že by rád snížil podporu v nezaměstnanost a tím že by motivoval občany bez práce k hledání zaměstnání.

„Na začátku září žádal stát o pomoc – půjčku na zálohy pro burzu. Teď odmítá úplně to základní – platit daně. Vím, že pro Mariana Jurečku je jednodušší šlapat po nezaměstnaných. Ale jako parazit se chová tento miliardář. Dělat něco s tím chce však odvahu,“ napsala Ostrá.

Reakce na rozhodnutí Daniela Křetínského.

Stranou nezůstal stát ani prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

„Kdo chce moc, nemá nic… Český kapitál odejde. Pokud nebude prostor pro realizaci mladých, typicky lékařů, půjdou také. Svět šikovné lidi potřebuje a rád zdaní,“ poznamenal.

Reakce na rozhodnutí Daniela Křetínského.

Svůj názor na počínání Křetínského vyjevil také režisér pořadů Nedej se České televize Martin Marek.

„Čeští oligarchové Křetínský, Tykač a další...

Využívat levnou pracovní sílu OK

Využívat pobídky a dotace OK

Využívat sociální a zdravotní systém OK

Využívat výjimky pro svoje podnikání OK

Ohýbat zákony ve vlastní prospěch OK

Vytvářet hybridní média OK

Platit daně? NE!!!“ napsal.

A po chvíli přidal ještě jednu poznámku.

„Jsem skoro zapomněl, jak v září stát půjčoval nebohým oligarchům Křetínskému s Tykačem na zálohy na obchodování na burze. Zadlužený stát půjčil každému z nich tři miliardy eur (75 miliard Kč) za směšný 3% úrok. Peníze od státu brát, daně neplatit!“ konstatoval.

Reakce na rozhodnutí Daniela Křetínského.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…