„Lidé“ píší poslancům, ať odvolají Xavera. Za akcí Milion chvilek. Hrozí pokračováním

24.06.2024 18:16 | Zprávy

Poslanci si mohli během pondělí v e-mailových stránkách přečíst, že je lidé prosí, aby už konečně odvolali Luboše Xavera Veselého z Rady České televize, a považují to za zásadní problém dnešní demokracie. Ve skutečnosti ovšem šlo o koordinovanou dopisovou kampaň Červená čára, kterou organizoval Milion chvilek. A rovnou slibují, že jestli poslanci neposlechnou, přijde pokračování.

„Lidé“ píší poslancům, ať odvolají Xavera. Za akcí Milion chvilek. Hrozí pokračováním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Akce spolku Milion chvilek s názvem Česko proti strachu: společně na Václavák

„Uff, bylo to rychlé! Za pouhé čtyři hodiny jste dokázali poslancům a poslankyním vládní koalice poslat více než 2 300 e-mailů! V pátek odpoledne jsme spustili web Červená čára. Skrze něj jste měli možnost napsat poslancům a poslankyním, že nesouhlasíte se setrváním Luboše Xavera Veselého ve funkci radního ČT v souvislosti s jeho opakovaně vulgárním vyjadřováním,“ uvádí Milion chvilek.

„Odvolání Veselého už doporučil sněmovní výbor pro mediální záležitosti. Rozhodnout o tom ale musejí poslanci a poslankyně. Naším cílem nebylo zahltit jejich e-mailové schránky a paralyzovat je v práci, proto jsme nechtěli překročit hranici 20 e-mailů každému poslanci. Účelem bylo vyslat jasný signál, že na tomto tématu veřejnosti záleží. Výzvu jsme poslali skrze náš newsletter, na sociální sítě jsme to ani nestihli dát. Reagovali jste neuvěřitelně rychle,“ dodává dále ve svém komentáři Milion chvilek.

Na webu Červená čára Milion chvilek občanům objasňuje: Xaver Veselý překročil červenou čáru. A vám to není jedno. 

Proto měli občané posílat poslancům do e-mailu svou výzvu, že nesouhlasí se setrváním Xavera Veselého ve funkci.

Jen během pondělka bylo takových e-mailů odesláno 2 300. A chvilky vysvětlily, že jich jen z ohleduplnosti není více. Pokud ale poslanci na schůzi začínající v úterý nebudou konat, přijde pokračování.

„Moc děkujeme všem, kteří se zapojili. Doufáme, že naši výzvu poslanci a poslankyně vyslyší a odvolání Veselého zařadí na program schůze. Pokud ne, těšíme se na další kolo,“ zmínil Milion chvilek.

Poslanci si ale dopisní kampaň vyložili po svém. Třeba Berenika Peštová z hnutí ANO poměrně jasně naznačila, že se akcí neziskovky vydávanou za lidový nesouhlas řídit rozhodně nehodlá. „Kde jste byli, vy bando ‚DOMOKRATŮ‘, když Novotný kydal špínu na slušné lidi! Styďte se!“ zareagovala na tuto zprávu poslankyně za ANO Berenika Peštová.

Právník Tomáš Tyl se domnívá, že v tomto případě jde v podstatě jen o internetovou formu agresivních komand. „Takhle vypadá teror... Dřív je vozili na náklaďácích, aby lidem ukázali, jak můžou beztrestně vymlátit třeba židovskou kavárnu. Dnes zahlcují schránky tak, aby se jich poslanci a další volení zastupitelé báli. Pořád stejná parta,“ napsal.

A o co konkrétně v případě Veselého jde? Milion chvilek o kauze raději pomlčel.

Ve svém pořadu vyjádřil přesvědčení, že povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i vyslovená spodina, je přesně to podhoubí, které potom končí střelbou na politiky.

„Spodina, říká paní Vášáryová,“ konstatoval Xaver a dodal, že dotyčné pošle vzkaz, a protože chce být „velmi upřímný“, tak by ho neměly poslouchat děti. „Milá zlatá Vášáryová. Ty spodino. Já ti ze srdce přeju, aby ti mráz roztrhnul p*del. Tak,“ vzkázal krátce herečce. 

Člen Rady České televize Luboš Xaver Veselý patřil po celý svůj mandát k oblíbencům Milionu chvilek, umělců i televizních redaktorů. Mnoho „milých“ slov mu věnoval třeba Jakub Železný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Michal Šmarda byl položen dotaz

Sociální služby?

Dobrý večer, pane Šmarda, dnes jsem četla článek, které vyšel na PL o předvolební kampani Sociální Demokracie, která se zaobírá situací v sociálních službách. Chci se Vás na něco zeptat. V době L, kdy byla na MPSV p. Maláčová, nebyla situace dobrá, tím chci říci, ač Vy osobně jste nebyl ve vládě ani...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Durch provaření političtí milionchvilkoví hochštapleři se stále víc snaží rdousit náš demokratický systém, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemolik , 24.06.2024 18:28:11
Odmítám budování milionchvilkové totality. Milionchvilkoví aktivisté jsou ortodoxní nepřátelé demokracie.

|  26 |  0

Další články z rubriky

„Rusové Ukrajince ubíjejí.“ Profesor Mearsheimer vyvracel „bludy“ z USA

11:33 „Rusové Ukrajince ubíjejí.“ Profesor Mearsheimer vyvracel „bludy“ z USA

Profesor Mearsheimer, který se proslavil svým splněným proroctvím o válce na Ukrajině, byl nedávno h…