„Menší význam,“ napsali v USA. Jenže Pokrovsk je důležitý. A Rusové už klepou na dveře

20.08.2024 7:30 | Analýza

Na doněcké frontě se Rusové blíží k Pokrovsku. „Ruské síly stále více upřednostňují snahu zmocnit se Pokrovska a postupovat západně a jihozápadně od Doněcku, což je cíl, který má relativně menší operační význam,“ píše americký Institut pro studium války. Jenže podle analytiků z podcastu Russians With Attitude má Pokrovsk velký význam. Vede skrz něj jak dálnice, tak železnice. A pokud bude dobyt, za ním je „velké nic“, ve kterém se Rusové budou moci volně pohybovat, než narazí na Pavlograd nebo Záporoží.

„Menší význam,“ napsali v USA. Jenže Pokrovsk je důležitý. A Rusové už klepou na dveře
Foto: Repro X
Popisek: Ruský postup na Pokrovsk

Zatímco se pozornost médií soustředí na sever Ukrajiny, kde se bojuje o ruskou Kurskou oblast, na Donbasu pokračuje ruský postup, který tak mediálně vděčný není. Ale to neznamená, že není důležitý. Konkrétně ruské síly postupují směrem na Pokrovsk.

Americký Institut pro studium války (ISW) zmiňuje toto město, které se nachází 56 kilometrů od Doněcku a před válkou mělo 60 tisíc obyvatel, ve své analýze ze 17. srpna. „Zdá se, že ruská armáda se snaží udržet svůj ofenzivní tlak v Doněcké oblasti, zejména ofenzivní operaci na obsazení Pokrovska,“ uvádí institut a dodává: „To, že ruské síly upřednostňují ofenzivní operaci na Pokrovsk, však neznamená, že se Ukrajina musí rozhodnout upřednostnit obranu Pokrovska před úsilím jinde.“

ISW tvrdí, že operačně významné jsou ruské pokusy o dobytí Časov Jaru nebo vytlačení ukrajinských sil z východního břehu řeky Oskil v Charkovské oblasti. „Ale ruské síly místo toho stále více upřednostňují snahu zmocnit se Pokrovska a postupovat západně a jihozápadně od Doněcku, což je cíl, který má relativně menší operační význam,“ píše. V další části analýzy pak postup směrem na Pokrovsk vykládá jako symbolický pro ruský poziční přístup k opotřebovávací válce, kdy postupují pomalu, ale jistě.

„ISW rovněž považuje hodnocení operačního významu možného ruského obsazení Pokrovska za předčasné vzhledem k možnosti, že ruské útočné operace v celé Doněcké oblasti vyvrcholí v nadcházejících týdnech a měsících na dosud neurčených pozicích. Operační význam Pokrovska bude pravděpodobně záviset na schopnosti Ruska využít obsazení města při širších manévrech v Doněcké oblasti, což bude pro ruské síly nesmírně obtížné, pokud ofenzivní operace v jiných částech Doněcké oblasti vyvrcholí a při absenci velkých operačních rezerv. Rovněž zůstává nejasné, zda budou ruské síly schopny obsadit Pokrovsk dříve, než ruské síly na tomto úseku fronty vyvrcholí,“ odkládá institut hodnocení významu případného dobytí města a předběžně ho bagatelizuje.

Jejich analýzu pak zhodnotil americký veterán Michael Lokesson: „Byla to jen otázka času: Pokrovsk není podle ISW operačně významný. Ale Kursk vytváří ‚operační a strategický tlak‘ na Rusko. I ukrajinská propaganda je méně manipualtivní než tihle klauni.“

Význam Pokrovsku popisují amatérští historici a vojenští analytici z podcastu Russians With Attitude, zvláště vzhledem k tomu, že už byly prolomeny dvě ze tří obranných linií u města.

„Pokrovsk se nachází na západě Donbasu, na dálnici M30. Donbas je často zobrazován jako území Doněcké a Luganské oblasti, ale to není správně – Doněcká uhelná pánev se táhne až k Pavlogradu v Dněpropetrovské oblasti. Dálnice M30 spojuje Doněck s Pokrovskem, Pavlogradem a Dněpropetrovskem; je to také hlavní trasa z Kyjeva do Doněcku. Je ústřední zásobovací tepnou pro veškeré zásobování, které se dostává k ukrajinským silám v Donbasu (existuje ještě M03 z Charkova, ale ta je méně výhodná a vždy byla druhořadá, zejména pro jižní polovinu Donbasu),“ popisují.

A pokračují: „Když byl Pokrovsk dále od frontové linie, představoval pro AFU (ozbrojené síly Ukrajiny – pozn. red.) v Donbasu dokonalé operační zázemí, schopné rychle zásobovat ukrajinské jednotky u Doněcku, Gorlovky a Artěmovsku/Bachmutu. Má dokonalé spojení se strategickým týlem AFU v Pavlogradu (možná si vzpomínáte na různé ruské nálety na železniční infrastrukturu v Pavlogradu).“

Jenže Pokrovsk už není operačním zázemím, už je z něj zázemí taktické a za chvíli z něho může být frontová linie. „Západně od Pokrovska není sto kilometrů nic. Prázdné stepi, dokud nenarazíte na Pavlograd na severozápadě a Záporoží na jihozápadě. Jsou různé operace, které by ruské síly mohly provést po dobytí Pokrovska, podíváme se na ně později, až se tak stane. Důležité však je, že se ruské skupině ‚Střed‘ otevře operační prostor a získá volnost pohybu,“ hodnotí historici.

A ještě dodávají, že Pokrovsk není jen dálničním uzlem, ale také železničním. Je na jedné ze železničních dopravních tepen, které mohou zásobovat území Slovjansk/Kramatorsk. „Kontrola nad ním by pro Rusko odemkla celou tuto železniční křižovatku,“ podotýkají. Podle ukrajinských zdrojů už obyvatelé dostali pokyny, aby se do dvou týdnů z města evakuovali.

V komentářích se ozvalo, že po pádu „klíčových“ měst Bachmutu a Avdějevky už nemá náladu na takové analýzy. „Bachmut ochromil AFU a předem vyčerpal ‚protiofenzivu‘, Avdějevka vytvořila operační krizi, v níž se nyní nacházejí, včetně umožnění postupu na Pokrovsk přes Očeretino,“ odpověděli analytici.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Odchod do důchod

Připouštíte, že je dost asociální, když chce vláda navyšovat věk odchodu věku do důchodu? Jelikož má vláda většinu, tak si to určitě prosadí, zajímá mě, zda to projde i přes senát? Tam má sice tato koalice také většinu, ale třeba je víc takových jako vy, co je proti? Nebo jste proti a přesto budete ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ale, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 20.08.2024 7:51:26
to je přece normální. Pokud nějaké město, vesnici či území drží Ukrajinci je to místo velice důležité, strategicky významné a na jeho obranu se vyplatí Zelenskemu poslat tisíce vojáků aby tam zemřeli. Ale jakmile to místo obsadí Rusko, stává se z něj zcela bezvýznamné území někde pomalu na dálném východě a všichni na Západě nechápou proč Rusko o něj bojovalo.

|  21 |  0

Další články z rubriky

„Těm Rusákům není nic svatý.“ Akce s Foltýnem a Koudelkou, v publiku odpůrci

4:45 „Těm Rusákům není nic svatý.“ Akce s Foltýnem a Koudelkou, v publiku odpůrci

„Těm Rusákům není nic svatý.“ Těmito slovy shrnul místopředseda Jan Bartošek bezpečnostní konferenci…