„Mít úctu k elitám“. Jiří Mádl má lék pro myšlení Čechů

04.07.2024 20:21 | Monitoring

Česká společnost není rozdělená, ale rozdělovaná. Tím jsou vinni trollové, ty musíme potírat, říká pro Seznam Zprávy herec a režisér Jiří Mádl. Čechům vyčítá, že neuznávají autority; ale že k elitám by měl být respekt a být na ně pyšní. A že jako umělec se snaží o revizi historie z pohledu těch lidí, kteří to nezažili.

„Mít úctu k elitám“. Jiří Mádl má lék pro myšlení Čechů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jiří Mádl

Jiří Mádl poukázal na situaci na Slovensku. „Podívejme se třeba, co se děje na Slovensku. To už je velký úpadek. Končí veřejnoprávní médium.  A veřejnoprávní médium v demokratických zemích je vždycky strážce pořádku, strážce objektivnosti, prostě informování o tom, co se děje a jak věci jsou. Co je prostě lidstvo lidstvem, potřít svobodné médium je to první, co udělá jakýkoliv nečestný režim,“ řekl Mádl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Na dotaz, odkud v Česku může přijít zlo, Mádl pravil: „Nejhorší zlo je vytrvalé a nepotřebuje stimulovat. Dobro naopak stimulovat potřebuje neustále. Zvlášť v České republice je dané tak nějak momentálně. Mám ale pocit, že potřebujeme vědět, že zlo je vytrvalé, takže my musíme vytrvat také,“ pokračoval. 

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

98%
1%
hlasovalo: 13495 lidí

V souvislosti s jeho filmem Vlny, který je o událostech ze srpna 1968 pohledem skupiny redaktorů tehdejšího Československého rozhlasu, říká, že se snaží o jistou historickou revizi: „Určitě je to i nějakou revizí těch věcí z pohledu lidí, kteří to nezažili. Myslím, že generace před námi byly tlačeny do pocitu méněcennosti. Čerstvým pohledem na věc nám to ale nějak neštymuje. Jak jako, že Sověti vyhráli? Obsadili to tu silou, vždyť je nikdo nerespektuje, za nic je neobdivuje, nemají na co být hrdí,“ vyjádřil se Mádl.

A poukázal na problém, kterého si v současnosti v české společnosti všímá především: „Češi byli vždy instruovaní k tomu, neuznávat autority, a to je špatně. My tu jako autority vnímáme jen sportovce, protože je to taková matematická hodnota: dáme jim medaile a vidíme, že něco dokázali. Jenže tady něco dokázala spousta lidí, ale elity ponižujeme, ať už jsou to podnikatelé, vědci, umělci. A nakonec ponižujeme i ty sportovce. Politiky také. Myslím, že máme dobré politiky,“ myslí Mádl.

„Je škoda ponižovat autority, protože jsou schopné národ táhnout,“ doplnil Mádl a vzpomněl pražské jaro 1968: „Z úplné šedi po tvrdých padesátých letech se tomuhle národu na chvilku dala svoboda. Okamžitě rozkvetla hudba, kultura, grafika, myslím, že je třeba to připomínat a vlastně mít úctu k těm elitám a být na ně pyšný.“

Česká společnost podle Mádla „není rozdělená, ale rozdělovaná“, a že na vině jsou trollové: „Musíme potírat trolly, kteří se vetřou do bezbranné skupiny, šíří hromadné maily, straší seniory. Vedou systematický boj. V jejich zájmu je, aby byla Evropa rozdělená. Je to podle mě jednoduché jak facka,“ vyjádřil svůj názor herec a režisér Mádl.

Herec a režisér Jiří Mádl se neostýchá mluvit veřejně do politiky a sdílet své politické preference. Řadí se mezi podporovatele vlády Petra Fialy (ODS). „Já jsem spokojen, to, co současná vláda přebírala, tak můžeme být rádi, v jakém je to stavu,“ řekl Mádl v rozhovoru pro Český rozhlas v červenci 2022.

Tehdy lidi povzbuzoval, že se špatná situace brzy obrátí v dobrou. „Musíme vydržet, dobro vítězí. Čeká nás těžší rok, musíme si utáhnout opasky, někdo víc a někdo méně, a těm, kteří to nebudou zvládat, musíme pomoci. Já se snažím na všechno dívat pozitivně, zní to jako banální fráze, ale ono to asi jinak nejde,“ sdělil umělec Mádl.

Tehdy chválil, jak Česko zareagovalo na ruskou invazi na Ukrajině. A vyjádřil přesvědčení, že složitá situace přináší i určité šance, jak proměnit naše myšlení. „Myslím, že jsme se příliš dlouho paktovali s diktátorskými režimy. Dali jsme jim moc, aby nám vyráběly léky, dodávaly základní věci k životu. Kultivovaný svět se prostě bude muset začít spoléhat trošku víc na sebe. Za trochu víc peněz, ale radostněji a kultivovaně,“ dodal v rozhovoru Mádl, a že se nabízí možnost zpřetrhání vazeb s Ruskem nebo i s Čínou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jiří Mádl má lék ???, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehlas lidu .... , 04.07.2024 22:57:46
.... nic jiného než produkt dnešní doby a medií - E. Smetana. J Čvančarová, J. Hrušínský ......... za komunistů - aktivní blbec je horší než třídní nepřítel ............

|  8 |  0

Další články z rubriky

Kolik ten náš materiál zabil lidí. A kolik stál. Xaver se s Mynářovou pustili do ožehavého tématu

11:40 Kolik ten náš materiál zabil lidí. A kolik stál. Xaver se s Mynářovou pustili do ožehavého tématu

Luboš Xaver Veselý s Alexandrou Mynářovou, moderátorkou a manželkou bývalého vedoucího Kanceláře pre…