„Mlčte, nemáte právo.“ Srbský politik se po setkání s Putinem vypořádal s EU

06.09.2024 12:43 | Zprávy

Mluvčí EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Peter Stano kroutil hlavou nad tím, že se srbský vicepremiér Aleksandar Vulin setkal ve Vladivostoku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ujistil ho, že Srbsko je velkým přítelem Ruské federace a nepostaví se proti ní. Stanovi do Bruselu Vulin poslal také jeden vzkaz. Ostrý vzkaz.

„Mlčte, nemáte právo.“ Srbský politik se po setkání s Putinem vypořádal s EU
Foto: Kremlin.ru
Popisek: Srbský vicepremiér Aleksandar Vulin při setkání s ruským prezidentem Vladimírem Putinem

Srbský vicepremiér Aleksandar Vulin zavítal na ruské Ekonomické fórum ve Vladivostoku. A tady ujistil ruského prezidenta Vladimira Putina, že Srbsko vždy zůstane pevným spojencem Ruska.

„Je pro mě velkou ctí, že mám tu čest s vámi mluvit,“ řekl Vulin Putinovi. „Prosím, věřte mi, když říkám, že je to velké povzbuzení pro všechny Srby, ať žijí kdekoli. … Srbsko není jen strategickým partnerem Ruska, Srbsko je také ruským spojencem. To je důvod, proč je na nás tlak ze strany Západu obrovský,“ řekl Vulin.

Agentura AP připomněla, že Spojené státy zařadily Vulina na seznam osob, na které se vztahují proruské sankce spojené s ruským vpádem na Ukrajinu. Srbsko sice ruskou agresi proti Ukrajině odsoudilo, ale k sankcím proti Ruské federaci se nepřipojilo a se zemí dál udržuje přátelské vztahy.

Mluvčí EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Peter Stano do Srbska vzkázal, že pokud se balkánská země jednou chce stát členem EU, měla by vnímat, jaký postoj zaujímá Evropská unie a snažit sbližovat své postoje.

Srbsku byl udělen status kandidátské země EU v roce 2012 a od té doby čeká na členství.

„Udržování nebo dokonce prohlubování vazeb s Ruskem v době jeho nezákonné agrese proti ukrajinskému lidu není slučitelné s hodnotami EU a není slučitelné s procesem přistoupení k EU,“ uvedl mluvčí bloku pro zahraniční věci Peter Stano. „Očekáváme, že se Srbsko vyhne prohlubování svých vazeb s Ruskem,“ doplnil.

Na Stanovo vyjádření upozornil i server Moscow Times.

Vulin v komentářích odvysílaných ruskou státní televizí řekl, že „Srbsko nikdy nevstoupí do NATO, nikdy neuvalí sankce na Rusko a nikdy nedovolí, aby byly z jeho území prováděny jakékoli protiruské akce“.

Teď se Vulin vyjádřil a doporučil Stanovi, aby zmlknul. Nepáral se s ním.

„Nevím, čím jménem pan Stano hovoří, když kritizuje mé setkání s prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem, protože se s ním setkal i maďarský premiér Viktor Orbán, aktuálně předsedající EU. Zvláště žádám mluvčího EU, aby nepoužíval termíny jako agrese, mezinárodní právo nebo Charta OSN. Po roce 1999 a agresi NATO vůči Srbsku, po pošlapání Rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1244 a uznání tzv. Kosova jste ztratili jakékoli právo mluvit o morálce nebo mezinárodním právu. Vaše pokrytectví vyvolává výsměch a znechucení. Jsem hrdý, že jsem měl možnost poznat prezidenta Vladimira Putina a těší mě každé setkání s přáteli Srbska a lídry s takovou moudrostí a integritou. A klidně mě pozvěte do Bruselu, přijedu a pravda, kterou vám řeknu, vám možná nebude příjemná, ale bude léčivá,“ uvedl po kritice z Bruselu Aleksandar Vulin.

Vicepremiéra citoval srbský list Večernje novosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takové hrdé lidi je sice málo slyšet,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 06.09.2024 13:25:27
ale mě osobně těší, že existují. V nich má Evropa naději, že ten světadíl úplně nezešílí.

|  33 |  0

Další články z rubriky

Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

8:30 Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

Snažil se verbovat Afghánce pro Ukrajinu, chtěl vypálit Kreml a objevil se v propagačním videu. To j…