„My Němci nemůžeme stát stranou.“ Německá opozice chce dát Ukrajincům letadla

15.07.2024 8:15 | Zprávy

„My Němci nemůžeme stát stranou.“ Předseda německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) Friedrich Merz 14. července promluvil o válce na Ukrajině a řekl, co musejí Rusové udělat. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marie Zacharovová se také přihlásila o slovo. A pro změnu řekla, Američanům, nikoli Němcům, co teď musejí udělat. Musejí přestat podporovat Ukrajinu a raději posílit vlastní policii, aby nedocházelo k pokusům o atentát na Donalda Trumpa.

„My Němci nemůžeme stát stranou.“ Německá opozice chce dát Ukrajincům letadla
Foto: Repro Youtube
Popisek: Předseda německé CDU, Friedrich Merz

Předseda německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) Friedrich Merz 14. července řekl, že Berlín by měl Kyjevu dodat bojová letadla, aby Ukrajina znovu získala kontrolu nad svým vzdušným prostorem. Německo je po Spojených státech druhým největším vojenským donorem Ukrajiny, ale německý kancléř Olaf Scholz se zdráhá dodat některé klíčové zbraně. Včetně stíhaček F-16. „Věřím, že bychom měli Ukrajině pomoci alespoň obnovit suverenitu nad jejím vlastním vzdušným prostorem,“ řekl Merz ve vysílání ARD.  Zprávu převzal i server Kyiv Independent.

Merz zdůraznil, že Ukrajině je třeba pomoct, aby se mohla lépe bránit ruským útokům na energetickou infrastrukturu, i na zařízení typu dětské nemocnice, na kterou Rusové zaútočili před pár dny a při svém rozsáhlém raketovém útoku na různých místech Ukrajiny zavraždili desítky lidí.   

Svým kolegům – politikům připomínal, že země jako Nizozemí či Dánsko už se rozhodly stíhačky F-16 Ukrajině poskytnout. „My Němci nemůžeme stát stranou,“ řekl Merz.

Již dříve podpořil návrhy na vyslání německých raket dlouhého doletu Taurus na Ukrajinu, ačkoli Bundestag tento návrh odmítl. Očekává se, že Kyjev obdrží nejméně 79 F-16 z Nizozemska, Dánska, Belgie a Norska. Švédsko údajně zvažuje, že po dokončení programu F-16 poskytne Ukrajině stíhačky Gripen.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová v neděli vyzvala „ty, kteří ve Spojených státech hlasují pro dodávky zbraní“ do Kyjeva, aby raději posílili svou policii. „Možná by bylo lepší použít tyto peníze na financování americké policie a dalších služeb, které mají zajistit zákon a pořádek ve Spojených státech,“ prohlásila. Na její slova upozornil server Kyiv Post.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov řekl, že Kreml nebyl překvapen počínáním 20letého střelce z Pensylvánie kvůli „atmosféře, která se kolem něj vytvořila“.

„Po četných pokusech odstranit kandidáta Trumpa z politické arény – za použití prvních právních nástrojů, soudů, žalobců, pokusů o jeho politickou diskreditaci – bylo všem vnějším pozorovatelům zřejmé, že je v ohrožení života. Pro současnou administrativu je typické, že všechny problémy řeší z pozice síly, zejména globální… Jsou zde sankce, které tato administrativa tolik miluje, a politický tlak nebo dokonce přímé použití silových metod, vojenská síla. Nyní se násilí v zemi v podstatě normalizovalo,“ řekl Peskov.

A mezitím Rusové obsadili další ukrajinskou vesnici.

„Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že jeho síly převzaly kontrolu nad vesnicí Urožaine ve východní ukrajinské Doněcké oblasti, což, pokud bude potvrzeno, tak půjde o zatím poslední z řady zisků od dobytí strategického města Avdijivka. v únoru,“ napsala agentura Reuters s tím, že Rusové nad touto vesnicí získali kontrolu krátce po vpádu na Ukrajinu z jara 2022, ale Ukrajinci během své kontraofenzivy získali vesnici zpět. A teď se zdá, že jeden z mála územních zisků ukrajinské letní ofenzivy je pryč, byť agentura upozornila, že zprávy o vítězství ruských agresorů v ukrajinské vesnici nemohla nezávisle ověřit.

Populární ukrajinský vojenský blog DeepState v neděli informoval, že ukrajinská obrana v oblasti zkolabovala a je třeba důkladně prošetřit proč.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Německo je už dost hluboce celkově zdegenerované., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 15.07.2024 11:07:46
" Makrela " to podělala hned na začátku migrační katastrofy. Místo aby to řešila přímo regulaci v Německu. Regulaci myslím zastavení pofiderního, humanitního vzdělávání místo vzdělávání v odborných, praktických školách, kterí připravují nové pracovníky do výrobních podniků. Přece nemůže mít každý občan za každou cenu, i když na to mentálně nestačí, nějakou pofiderní / zpravidla humanitní / vysokou školu. Pak bude domýšlivě hledat zaměstnání na některých úřadech, v neziskovkách, v různých zbatečných komisí , kde bude vehementně uplatňovat svůj nízký, inteligenční potenciál. Migranti nikdy podstatně nenahradí chybějící pracovní silu v podnicích. Zkrátka, Německo se pomalu blíží, při své degeneraci, k muslimskému Chalífátu.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…