„Nějak se to sype.“ Komisař EU, který vyhrožoval Muskovi, končí. Kysele

16.09.2024 10:17 | Zprávy

Eurokomisař Thierry Breton, proslulý spory s Elonem Muskem, se loučí. A ne v dobrém. O to, aby v další Evropské komisi už nebyl, požádala prý samotná Ursula von der Leyenová. Breton to prozradil v dopisu zveřejněném na sociální síti X, kde ale jeho odchod spíše oslavují.

„Nějak se to sype.“ Komisař EU, který vyhrožoval Muskovi, končí. Kysele
Foto: Repro X
Popisek: Odstupující francouzský eurokomisař, Thierry Breton

Eurokomisař Thierry Breton se asi nejvýrazněji zapsal do myslí čtenářů svým sporem s Elonem Muskem. Nyní se Breton loučí. Ovšem ne kvůli Muskovi, ale kvůli předsedkyni Evropské komise, Ursule von der Leyenové.

Ve svém dopise Breton píše, že ho Emmanuel Macron nominoval jako francouzského eurokomisaře. „Před pár dny, na samém vrcholu jednání o složení budoucí komise, jste požádala Francii, aby moje jméno stáhla – kvůli osobním důvodům, které jste se mnou nikdy nediskutovala – a nabídla jste jako výměnu silnější portfolio pro Francii v komisi. Takže vám teď předloží jiného kandidáta,“ prozradil Breton.

„V minulých pěti letech jsem se neúnavně snažil zachovávat a vytvářet společenský užitek pro Evropu, bez ohledu na zájmy stran a států. To byla čest,“ uvedl dále Breton. Ale s ohledem na tento vývoj prý už nemůže zastávat post eurokomisaře a mluví „dalším svědectví o pochybném vedení“.

V příspěvku pak poděkoval všem kolegům komisařům i svému týmu. „Spolu jsme neúnavně pracovali, abychom prosazovali zájmy EU,“ sdělil.

V Česku podle reakcí Breton zřejmě nikomu chybět nebude. „Eurokomisař Thierry Breton, který se proslavil vyhrožováním Elonu Muskovi, že odmítá cenzurovat síť, zjistil, že už nebude komisařem a rezignoval. Nechtěla jej ani von der Leyenová. Aspoň něco,“ oddychl si právník a aktivista Robert Kotzian.

„Aspoň jedna dobrá zpráva dnes,“ komentoval Bretonův odchod analytik a bývalý novinář Ondřej Malý. „Breton to zabalil. Zjevně po nátlaku Ursuly. Nějak se nám to sype,“ zhodnotil jeho odchod moderátor Michal Půr.

Ale Breton má „příznivce“ i v zahraničí. „To mě tak mrzí, skoro slzu jsem uronil,“ komentoval Bretonův odchod poslanec italské Ligy Alessandro Panza. A dodal, že je to jen jeden z mnoha špatných komisařů Ursuly von der Leyenové. Bretonova arogance a bizarní pojetí právního státu prý ale chybět nebude.

Ozvalo se také Orbánovo Kolegium Matyáše Korvína (think-tank – pozn. red.): „Konečně jsme se zbavili nejnetolerantnějšího a proti svobodě slova bojujícímu člověka v dějinách EU. Ale i po jeho odchodu bude jeho vize obrovského systému on-line kontroly jistě žít dál. A předpovídáme také, že Breton dostane další dobře placený flek v oblasti kontroly projevu.“

Ani z Francie se neozývají soustrastné hlasy. „Tento člověk je zrádce, zločinec a velmi morálně a intelektuálně slabý jedinec. A nakonec i trvalý blokátor mnoha inovací. Kvůli němu ztrácíme před světem čas. Nepřeji mu šťastný odchod do důchodu,“ ozval se doktorand na téma Sýrie, Cédric Labrousse.

A od novináře Marca Reese se ozvala krátká připomínka, že Elon Musk může otevřít šampaňské.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdo bude další? Klid budeme mít, až se to rozpadne celé. A ve státech nebudou vlády Fialy, Scholze, Makrona, a spol., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRhino , 16.09.2024 13:31:48

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …