„Nejsme ve válce.“ Šlápl na kuří oko. Tlustý mluvil o Ukrajině a zboural internet

27.04.2022 14:21 | Ze sítí

Na CNN Prima News se včera ohledně Ukrajiny střetli bývalý státníci Vlastimil Tlustý a Jiří Paroubek. Diskuse vyhrocená nebyla, ani Tlustý, ani Paroubek si nemyslí, že by vláda měla dále vyhrocovat situaci. Ale Tlustý poznamenal, že vláda, kde může, tam přileje olej do ohně. A pak má Česko stejnou inflaci jako Ukrajina. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Tlustý byl z řad nepřátel Ruska označen za kolaboranta a příznivce Mnichova a CNN Prima News bylo vyčteno, že si ho do pořadu vůbec zvala.

„Nejsme ve válce.“ Šlápl na kuří oko. Tlustý mluvil o Ukrajině a zboural internet
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Bývalý ministr financí a člen ODS, Vlastimil Tlustý

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí
Paroubek komentoval zprávy, že Rusko přestalo dodávat plyn do Bulharska a do Polska. Soudí, že se jedná o vážnou situaci pro EU a špičky této organizace se k tomu budou muset nějak postavit, zda povolit výjimku ze sankcí, což Paroubek považuje za rozumné, nebo se pustit „do nějakého dobrodružství“ a přestanou odebírat plyn a ropu.

Moderátor se zeptal, zda by to bylo nereálné a Paroubek doplnil, že reálné je všechno. „Můžete sedět v zimě ve vaťáku, zavřete fabriky, pošlete statisíce a možná miliony lidí domů,“ popisoval následky a připomenul, že v automobilovém průmyslu se plyn používá na vyžíhání karoserií. I americká ministryně financí přitom uznala, že okamžité embargo by jednoznačně zvýšilo globální cenu ropy a mělo by zničující dopady na Evropu a ostatní části světa, připomenul.

Tlustý také považoval zavření kohoutků za špatnou zprávu, minimálně proto, že ukazuje eskalaci v konfliktu. „Já bych čekal, že toho utrpení bylo jak na Ukrajině, tak v Evropě i pro občany České republiky v tuto chvíli dost na to, aby začal vítězit rozum. Ale tahle zpráva ukazuje, že vášně se stupňují,“ mínil. Konstatoval, že kdo chce něco koupit, musí se domluvit na podmínkách. A je to Rusko, kdo má suroviny. Byť tím, že je neprodává, poškozuje i samo sebe a bude muset najít jiná odbytiště. Ale stupňování konfliktu dle něj draze zaplatí i občané ČR.

Paroubek pak poznamenal, že Putin si myslí, že hájí národní zájmy Ruska. Což samozřejmě neospravedlňuje agresi vůči Ukrajině. Komentoval tak svá předchozí slova, že při setkání s Putinem neviděl žádné monstrum a Putin na něj působil příjemně. Suše konstatoval, že setkání bylo před 12 lety, tedy se Putin mohl od té doby změnit a navíc má teď pocit, že má trumfy v rukou. Podotkl, že to není jen plyn a ropa, co se z Ruska vyváží, ale také pšenice a jiné průmyslové kovy.

Na Tlustého pak mířila otázka, zda je Vladimir Putin válečný zločinec. Bývalý poslanec ODS ale namítl, že tyto pojmy či urážky na věci nic nezmění. „Já vím, že je velice populární se do toho vložit a rozdmýchávat válečné vášně a vytvářet dojem, že teď jim to předvedeme a toho ‚šílence‘ pošleme tam, kam patří. To je v téhle situaci úplně bezpředmětné, to ničemu nepomáhá, jenom to škodí,“ řekl. Podle něho Putin má za to, že mu nic jiného nezbylo. „S takovým člověkem je nutné jednat, nabízet mu různé varianty, snažit se přijít s kompromisy, jak ukončit tohle šílenství, které podle mě dokonce neprospívá ani Rusku,“ dopověděl.

Méně „válečně vypjatá“ je podle něho politika například v Rakousku, kde vidí snahu nalézt východisko a nepřilévat olej do ohně. „To je to hlavní, co já vyčítám české vládě. Česká vláda to nejenom netlumí, ale kde může, tam přileje trošku hořlaviny. Aby ten konflikt byl ještě děsivější,“ řekl Tlustý a kritizoval například výrok Petra Fialy: „Jsme ve válce“.

„To je naprostá nepravda, to je dokonce poplašná zpráva,“ namítl. A doufal, že ČR není „v zorném poli Ruska“ a není terčem žádného útoku. „Vážil bych si toho, snažil bych se dělat všechno pro to, aby ty vztahy byly umírněné, nepřiléval bych olej do ohně. To je zásadní odchylka toho, co bych dělal já a co dělají oni. Jim se evidentně ta vypjatá válečná atmosféra líbí, líbí se jim vyděšení lidé. Líbí se jim to zoufalství, které zachvacuje celou českou společnost. Mně se to nelíbí,“ zhodnotil vládní politiku.

Ani Jiří Paroubek si nemyslí, že je Česko ve válce a pokládá za zásadní to říci. „Že by Ukrajina byla ideálním státem, pro který bych válčil, to tedy zrovna asi ne. Na Ukrajině v současné době neexistují politické strany, protože jim byla pozastavena činnost, jsou zakázány. Vůdce tzv. prokremelské opozice byl vzat do klepet, když to řeknu lidově, ale to bych ještě možná pochopil. Ale zakázány jsou i levicové strany,“ upozornil a dodal, že pokud si Zelenskyj bere příklad z Churchilla, tak Churchill měl ve vládě i liberály a labouristy. Ukrajina pak dle Paroubka hraje roli v geopolitickém klinči mezi USA a Ruskem a bude důležité uzavřít mír předtím, než se projeví negativní důsledky na celé západoevropské společnosti. S moderátorem pak Paroubek souhlasil, že agresor je agresor. A že Rusko není zdaleka jediný agresor za posledních 50 let.

Tlustý si všímal statistik, tedy že inflace v ČR je více než 12 %. A na Ukrajině asi 13,5 %. Komentoval, že to ukazuje, jak strašná se v Česku dělá politika, když se inflace blíží té, jakou má země ve válce. Dodal také, že tato inflace je vinou Andreje Babiše. Dle Paroubka pak současná vláda nevyužívá všechny možnosti, které má. A 12 % není konečných.

„Ten klíč je podle mě v těch energiích. A k tomu potřebujete něco udělat s těmi daněmi. Spotřebními daněmi, pokud jde o pohonné hmoty. A samozřejmě uzavřít ten konflikt. A ne se pomalu snažit být tou válčící stranou,“ doporučoval bývalý premiér.

Bývalý ministr financí pak očekává největší ekonomický propad v rámci zemí EU právě v Česku. Dodal, že už při covidu mělo Česko největší náklady na jednoho obyvatele a také ironicky největší úmrtnost. Podotkl, že touto předpovědí riskuje, ale považuje za důležité, aby lidé věděli, že cenové šílenství není způsobené jen válkou na Ukrajině. „Je to z velké části vyvoláno konkrétní činností nebo nečinností této vlády,“ soudí.

Předně by vláda neměla říkat, že se zbaví ruských surovin, když nemá dojednané alternativy, míní bývalý ministr. „Je to sebevražedné, zničí to v prvé řadě je, ale zničí to i Českou republiku,“ míní. Také by očekával, že vládě dojde, že není možné obchodovat s českou energií na německé burze, tedy že na burzu by se měl odesílat pouze přebytek energie. Což by dle konzultace s majitelem jedné elektrárny srazilo v Česku ceny na pětinu.

Svými slovy na CNN Prima News přitáhl zejména Vlastimil Tlustý pozornost, ale negativní. Za vhodné připomínat jeho minulost považuje například investigativní časopis Neovlivní. Proevropský aktivista Peszyński pak Tlustého za jeho slova o postupu vlády vůči Rusku označil za kolaboranta a zahraniční reportér ČT Jakub Szántó pak prohlásil, že se jedná o „Mnichov Vlastimila Tlustého“.

Ozvali se také členové stran vládní koalice. „ZNN Putin news a politická mrtvola říkají, že to Fiala dělá blbě. Jinými slovy je zjevné, že to dělá skvěle,“ mínil progresivní člen ODS Jiří Košut. „Jedna z nejodpornějších figur v dějinách naší strany,“ řekl o Tlustém Ondřej Šimíček a doplnil, že v mládí se v místním sdružení ODS snažil prosadit, aby bývalí členové KSČ nemohli zastávat ani stranické, ani vládní funkce.

Poznámku měl i ostravský pirát a místostarosta Rostislav Řeha: „Já jsem dlouho považoval Tlustého za sice ukřivděného, vypočítavého, ale pořád inteligentního a svým způsobem i férového člověka. Tahle přeměna na zbabělou podvratnou krysu mně teda radost nedělá...“

Z TOP 09 se ozval Daniel Saifrt, který reagoval spíše na to, že Tlustý byl pozván: „Nepřekvapuje mě, že Vlastimil Tlustý plácá nesmysly. Štve mě, že CNN Prima News vysílá takové pořady a zve tam takové lidi. Kajínek, Ringo Čech a já nevím, kdo všechno. Asi to má sledovanost, ale je to totální odpad stejně jako celé médium. Ono taky dlouho nevydrží.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…