„Nerudová přirovnala Fica k Hitlerovi. Pogrom? Omluvte se.“ Místo uklidnění rvačka ve studiu

19.05.2024 15:45 | Monitoring

Partie na CNN Prima News zažila zemětřesení hádek, nesnášenlivosti, nepochopení a překřikování u tématu – jak by se měla politická scéna uklidnit, začít spolupracovat, aby se společnost nerozdělovala a aby nedošlo k podobným dopadům, jako na Slovensku. Tam ve středu proběhl atentát na předsedu vlády Roberta Fica.

„Nerudová přirovnala Fica k Hitlerovi. Pogrom? Omluvte se.“ Místo uklidnění rvačka ve studiu
Foto: Screen: CNN Prima NEWS
Popisek: Bouřlivá debata v pořadu Partie.

Do křesla proti sobě v Partii CNN Prima News usedli Jan Skopeček (ODS), Jan Farský (STAN), Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a předseda SPD Tomio Okamura.

Zpočátku se zdálo, že politici dvou koaličních a dvou opozičních stran budou mít snahu se dohodnout. Přinejmenším se shodli na odsouzení atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica. Skopeček zadoufal, že slovenské parlamentní strany usednou k jednomu stolu a slovenskou veřejnost tím uklidní.

Pak přišlo na přetřes uklidnění veřejnosti české. A tady už začala shoda čtyř politiků kolísat a narážet na vlastní řevnivost. „Měli bychom krotit vášně a snažit se dohodnout. Hledat vůli se dohodnout. Často i u nás politici ze všech stran zabrušují do osobní roviny,“ zkonstatovala Pokorná Jermanová.

A uznala, že politický boj je tvrdý a že budí vášně. „Boj o voliče je tvrdý. Já vystupuju pragmaticky, neútočím,“ řekla. Ale co Andrej Babiš, předseda ANO, který si pro svá veřejná vystoupení, ve Sněmovně i na sociálních sítích, gentlemanské rukavice nebere? „Andrej Babiš pojmenovává věci, jaké jsou. A je pod neustálými útoky. Jen se brání. Útoky vůči jeho rodině byly běžné. Je na vládní pětikoalici, aby s námi jednala. Za celé tři roky to nevidíme, válcování stoosmičkou je bezprecedentní,“ hájila svého předsedu Pokorná Jermanová.

Skopeček veřejnost ujistil, že nevede konfrontační styl diskuse. Že argumentuje věcně, nezaujatě. „Vždycky vyzývám k věcné debatě. Já debatuju na základě věcných argumentů, na základě čísel. A vybízím k tomu všechny,“ řekl Skopeček. A že jsou tu jiní, kteří svou politiku vedou konfrontačně, útočí. „Premiér Fiala je v poslední době označovaný za válečného štváče a ukrajinského premiéra, to je nepřípustné,“ zvýšil hlas Skopeček a dodal, že se mu nelíbí dehonestační kampaň vedená koalicí Spolu, ale že marketingový tým prý usoudil, že tak bude více fungovat. Zároveň hned hájil takovou kampaň poukázáním na opozici. „Pusťte si vyjádření Babiše, kde označuje na sociálních sítích premiéra Fialu za ukrajinského premiéra. To je nepřípustné,“ vyjádřil se Skopeček.

Tady už se neudržela Pokorná Jermanová a připomněla, že koalice Spolu postavila na billboardu Andreje Babiše vedle Vladimira Putina. „Postavit Babiše vedle Putina, to je jako postavit ho vedle Hitlera, to je totální lež,“ rozčílila se poslankyně ANO. A ukázala na nálepkování ve společnosti. „Jakmile máte jiný názor, jste proruský šváb, dezolát,“ projevila svůj nesouhlas s takovou praktikou. A že je premiér Fiala příliš proukrajinský? Pokorná Jermanová nemá absolutně problém s pomocí Ukrajině, souhlasí s ní, ale mělo by se pomáhat i české společnosti, pracovat pro ni. Lidem se žije špatně, jsou drahé energie, ekonomika nevzkvétá, lidé padají do chudoby, ale my slyšíme jen vše pro Ukrajinu,“ ukázala na vládní politiku.

I Tomio Okamura tvrdil, že vášně a strach nevyvolává. „Já mluvím věcně, na základě čísel, neútočím,“ řekl Okamura do kamer. A hned se pustil do poslance Jana Bartoška (KDU-ČSL), který ve studiu nebyl přítomen. „Bartoška jsem přirovnal k novodobému Hitlerovi, protože označil SPD za fašistickou stranu,“ argumentoval Okamura na námitku Jana Skopečka a připomněl verdikt soudu, který zavázal Ministerstvo vnitra k omluvě straně SPD za zařazení do každoroční zprávy o extrémismu v ČR. „Soud potvrdil, že se nám musí omluvit. Musíme se proti nálepce ohradit. Bartošek je mimořádně zlý člověk. Obviňoval mě z popírání holokaustu, chtěli mě odvolat, všechno byly lži. My se jen bráníme!“ hřímal Okamura. A obvinil vládní strany, že vůči voličům SPD zahájily pogrom. „Vládní politika používá pogrom proti našim voličům!“ zvolal Okamura.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Danuše Nerudová na poznámku, že Ficovu vládu zvolili občané v demokratických volbách, reagovala slovy, že Hitlera také, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 19.05.2024 17:37:59
Hloupost, kachní žaludek a otrlost té ženské jsou neskutečné. Premiér Fico o vlásek unikl jisté smrti, teď leží v těžkém stavu v nemocnici a bojuje o život a tato morální zrůda o něm veřejně v televizi takto hovoří. Ta baba je zřejmě schopná úplně všecho a chybí jí jakékoliv morální zábrany.

|  28 |  0

Další články z rubriky

Masakr v Británii. Levičák Starmer je blízko k rekordnímu triumfu

0:01 Masakr v Británii. Levičák Starmer je blízko k rekordnímu triumfu

Britové si zvolili novou sněmovnu. K moci se podle předběžných dohadů po čtrnácti letech podle očeká…