„Nezasahujte do naší demokracie.“ Roztržka USA a Bruselu. Hrozili Muskovi, je zle

18.08.2024 14:15 | Monitoring

Společnost pro obranu svobody projevu (SOSP) poukázala na vývoj kauzy, kdy eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton požadoval po majiteli sociální sítě X Elonu Muskovi cenzuru. A to v souvislosti s jeho plánovaným vysíláním rozhovoru s republikánským kandidátem na prezidenta Donaldem Trumpem. Nyní přišla reakce justičního výboru amerického Kongresu eurokomisaři Bretonovi na jeho vyhrůžku síti X, která znamená diplomatickou roztržku mezi USA a EU.

„Nezasahujte do naší demokracie.“ Roztržka USA a Bruselu. Hrozili Muskovi, je zle
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton napsal ještě před vysíláním rozhovoru s americkým republikánským kandidátem Donaldem Trumpem na sociální síti X majiteli této sociální sítě Elonu Muskovi. Breton v dopise tvrdil, že přestože se rozhovor konal mimo EU, cokoli bylo během živého vysílání řečeno, mohlo mít dopad na veřejný pořádek v EU. Muska proto varoval, že by si měl dát pozor na to, co vysílá, protože podle pravidel EU známých pod zkratkou DSA nesmí „podporovat nepořádek“. 

Justiční výboru amerického Kongresu poslal varování komisaři EU Bretonovi a důrazně mu vzkázal, aby se přestal vměšovat do americké svobody projevu.

V reakci justiční výbor Bretonovi vzkazuje: „V rámci našeho dohledu obdržel vybraný podvýbor svědectví o tom, jak se úředníci jiných vlád, včetně vás a dalších úředníků Evropské unie (EU), snažili cenzurovat projevy - včetně politických projevů na internetu. Vzhledem k vašim nedávným vyhrůžkám odvetou vůči americké společnosti X Corp. za to, že usnadňuje politickou diskusi ve Spojených státech, vás tímto dopisem žádáme, abyste zastavil jakékoli pokusy o zastrašování jednotlivců nebo subjektů, které se ve Spojených státech zabývají politickými projevy, a abyste nepodnikal žádné kroky, které by jinak zasahovaly do amerického demokratického procesu.“

 

 

Bretonovi v uplynulých dnech hodila klacky pod nohy i samotná EU, která jeho krok označila za čin osamělého vlka, je ale zřejmé, že dala ruce pryč od Bretonova vyjádření až na základě stížností z USA.

„Jsme zvědavi, zda prezident Macron stáhne nominaci Bretona a navrhne za Francii pro příští období jiného komisaře. Proto potřebujeme vládu, která se nebude bát poslat podobný dopis Evropské komisi a vyjádřit, že tak extenzivní výklad DSA, jaký předvedl komisař Breton, je v rozporu s Ústavou České republiky,“ uvádí k reakci na Justiční výbor amerického Kongresu Společnosti pro obranu svobody projevu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak to je síla. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAjkaBajka , 18.08.2024 15:28:52
EU nás chrání před škodlivými informacemi z USA. No to mě Pepku podrž!!! Abychom neutrpěl i újmu a nedozvěděli jsme se víc než smíme. Totalita přímo ukázková.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…