„Nový americký prezident Trump.“ Atentát a mocné foto. Hotovo. Kalousek a další

14.07.2024 10:20 | Monitoring

Na internetu se objevují komentáře, jaký dopad bude mít atentát, který byl na předvolebním mítinku v Pensylvánii spáchán na Donalda Trumpa, republikánského kandidáta na prezidenta USA. Podle mnohých se Trumpovi přihodilo to nejlepší – atentát, který přežil a který mu zajistí vítězství. Objevují se však i spekulace o řízené akci.

„Nový americký prezident Trump.“ Atentát a mocné foto. Hotovo. Kalousek a další
Foto: X/Jay Cutler
Popisek: Donald Trump po pokusu o atentát

Střelba na předvolebním shromáždění Donalda Trumpa v Butleru v Pensylvánii je podle strážců zákona vyšetřována jako pokus o zavraždění bývalého prezidenta a republikánského kandidáta na prezidenta, uvedla agentura AP s odvoláním na policii a pořádkové složky. Podle prvotních zpráv reportéra CNN byl pachatelem mladý muž z Pensylvánie, FBI ho později identifikovala jako 20letého Thomase Mathewa Crookse.

Atentátník je mrtev. Při střelbě byl zabit i jeden z účastníků mítinku, dva další lidé jsou kriticky zraněni. Trumpovi kulka poranila horní část pravého ucha, měl silné krvácení. Nyní je po lékařské kontrole, v pořádku. FBI na tiskové konferenci uvedla, že vyšetřovatelé zatím neznají motiv pachatele a vyzvala o pomoc veřejnost. Zmínila, že „je překvapivé“, že střelec dokázal vystřelit tolik nábojů.

Podle mnohých názorů atentát zajistí Donaldu Trumpovi po podzimních volbách návrat do Bílého domu. „Trump právě vyhrál volby. Jděte do hajzlu, demokraté,“ zní komentář na sociální síti X.

„Donald Trump za tuto zemi schytal kulku. Pokud volíte někoho jiného, můžete se jít bodnout,“ přidal se další diskutér.

Pozornost na sebe strhává moment, kdy Trump hrozí pěstí, když ho ochranka po střelbě odvádí z pódia, kde vystupoval s projevem.

Předseda Pulse of Europe a proevropský aktivista Tomáš Peszynski snímek označil za „fotku, která vyhrává volby“. „Viděli jste fotky z atentátů? Roztřesené, rozmazané, chaotické... tahle fotka je prostě úžasná. Je tam všechno. Trump v hrdinské póze, krev a velká americká vlajka. Nejsem fotograf a připouštím, že pokud to bylo na veřejné akci a během projevu a pod podiem stála řada fotografů, autor téhle fotky je prostě šikovný týpek a kandidát na World Press Photo. Fotka, co vejde do dějin, a fotka, která vyhrává volby,“ napsal, a že kolem dění má „jisté pochybnosti“.

Michal Hašek, předseda jihomoravské organizace strany PRO, poukázal na vážnost situace a vzpomněl na reakce po atentátu na Roberta Fica. „Jsou pouhé dva měsíce od atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica. Přeji prezidentu Donaldu Trumpovi brzké uzdravení a vítězství v nadcházejících volbách. USA i svět potřebují konec chaosu. Přidávám i reakci prezidenta Bidena, který odsoudil násilí, popřál D. Trumpovi uzdravení a měl se s ním i telefonicky spojit. Reakce prezidenta i demokratické administrativy jsou jednoznačné, a nechť si jich všímají zejména sráči u nás, kteří ‚vtipkovali‘ po atentátu na Roberta Fica...“ připomněl.

Rovněž publicista Zdeněk Šarapatka hovoří o Trumpově volebním vítězství. „Neznají hranice. Nevidí si do úst. Jdou do krajností. Programové nenávisti říkají politika. Odvetě soutěž. Dav mají za soukromou armádu, co za ně zúčtuje. Přitahují agresivitu, jež nezná meze. A magory i zoufalce bez zábran, co nezvládnou frustraci a řeší ji útokem na život domnělých původců osobních problémů. Memento také pro zdejší adepty příštího vládnutí bez zbytků soudnosti a s lůzou za zády. Fico. A teď Trump, jenž přežil... a dneškem tak zvítězil ve volbách. Za cenu, která je přespříliš vysoká. Pro svět: příklady táhnou,“ dodal na svém facebooku.

„Vzkaz ‚liberálům a demokratům‘: Ne! Slušní lidé nestřílí a nedělají atentáty!“ komentuje atentát na Trumpa Jana Frank, vystupující jako Janina z Londýna. „Pokud někoho nechcete za prezidenta, jděte k volbám a volte proti němu, pokud je už někdo zvoleným premiérem, musíte počkat do dalších voleb. At žije Donald Trump,“ dodala.

„‘Liberální‘ dobytci naštěstí opět neuspěli v jejich odporné představě demokracie. Dehonestační kampaně a atentáty jsou novodobé praktiky zelených Khmérů,“ vyjádřil se k atentátu na Trumpa europoslanec Filip Turek (Přísaha a Motoristé).

Bývalý ministr a expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek rovněž o Trumpovi hovoří v souvislosti s dnešními událostmi jako o novém prezidentovi USA. „Je strašné a odsouzeníhodné, když se něco takového ve volební kampani stane. Paradoxem je, že ať už měl střelec jakýkoliv motiv, svým činem definitivně vyhrál Trumpovi volby. Další kampaň už je zbytečná,“ míní Kalousek.

Jeden z nejbohatších Čechů Ivo Lukačovič glosoval Trumpovu situaci: „Blíží se volby v USA, protikandidát je dementní (doslova) a tobě se z hlediska PR stane to nejlepší, co může. Atentát, který dopadne dobře. To vše za účasti médií, takže to vyprodukuje fotky jako je tato. Pokud se nestane nic nepředpokládaného, tak Trump už ty volby vyhrál. Nejsem jeho příznivec, jen konstatuji fakta,“ napsal Lukačovič.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To my víme, že Lukačevič, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseViktor Havel , 14.07.2024 12:08:20
majitel největšího dezinformačního média v zemi a šéf bandy cenzorů, není příznivcem Trumpa.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…