„Otce vyznamenal, syny poblil“. Topolánkovi je zle ze Zemana kvůli rodině Mašínových

29.10.2022 10:37

Preident Miloš Zeman 28. října 2022 sdělil, proč ani on, stejně jako Václav Havel a Václav Klaus, neudělil vyznamenání skupině bratří Mašínů, která na počátku 50. let 20. století utekla na Západ. A neváhala přitom střílet i použít dýku. Expremiér Mirek Topolánek, který naopak jako předseda vlády bratrům Mašínům vyznamenání udělil, na Zemana uhodil.

„Otce vyznamenal, syny poblil“. Topolánkovi je zle ze Zemana kvůli rodině Mašínových
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Prezident Miloš Zeman letos naposledy ve Vladislavském sále rozdával medaile a státní vyznamenání. 28. října 2023 už bude prezidentem republiky kdosi jiný. Možná generál ve výslužbě Petr Pavel, možná šéf hnutí ANO Andrej Babiš, možná ekonomka Danuše Nerudová a možná ještě někdo jiný z nemalého počtu uchazečů o Hrad.

Zeman svůj poslední 28. říjen ve funkci hlavy státu využil k udělení celkem 78 vyznamenání různým osobnostem. Vyznamenal mimo jiné hrdinu z první světové války i z druhé světové války Josefa Mašína. A neopomněl vysvětlit, proč nevyznamenal jeho syny Josefa Mašína mladšího a Ctirada Mašína.

Tato skupina mi rovněž byla navržena k udělení vysokých státních vyznamenání. Moji dva předchůdci bratrům Mašínům vyznamenání neudělili, ale já považuji za poctivé uvést dva konkrétní důvody, proč je neudělím ani já. Prvním důvodem je, že při svém útěku na západ bratři Mašínové dýkou podřízli hrdlo svázanému zajatci. Druhým důvodem je, že bratři Mašínové zastřelili z pistole pokladníka, který převážel výplaty zaměstnancům. Ani jedna z těchto dvou obětí nebyla evidentně exponenty komunistického režimu, a proto nelze jejich vraždy vydávat za akt protikomunistického odboje,“ pronesl Zeman.

Vyznamenání pro Josefa Mašína staršího přebírala ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Expremiér Mirek Topolánek za to na Zemanovi nenechal nit suchou.

„Vyznamená otce, neodolá, poblije syny, na které by otec byl hrdý, protože právě k boji za svobodu je vychoval. Ubožák,“ popsal Miloše Zemana Topolánek.

Mirek Topolánek promlouvá

V roce 2008 Topolánek ocenil odbojovou činnost bratrů Mašínů a Milana Paumera soukromou iniciativou – Plaketou předsedy vlády. V roce 2011 udělil tehdejší ministr obrany ČR Alexandr Vondra (ODS) na pohřbu Ctirada Mašína oběma bratrům Vyznamenání Zlaté lípy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…