Piráti a Praha sobě uzavřeli dohodu, ve vyjednávání budou postupovat společně

21.10.2022 6:30

Pražští Piráti a Praha sobě uzavřeli Alianci pro stabilitu a v povolebních vyjednáváních budou postupovat výhradně společně.

 Piráti a Praha sobě uzavřeli dohodu, ve vyjednávání budou postupovat společně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Důvodem je dosavadní pomalý postup povolebních vyjednávání. Novinářům to dnes řekli primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě). Piráti a Praha sobě mají v 65členném městském zastupitelstvu 24 hlasů. Ve volbách v Praze vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) před druhým ANO a třetími Piráty. Podle lídra ANO a poslance Patrika Nachera vznik aliance jednání naopak zbrzdí.

„Vyjednávání nepostupují tak, jak by měla. Jsou čtyři týdny po volbách a nejsou hmatatelné výsledky a teprve nyní se scházejí programové týmy. Jednání jsou pomalá, to je objektivní realita,“ řekl Hřib.

Právě postup při vyjednávání je hlavním důvodem, proč se obě strany odhodlaly dohodu podepsat. „Cílem je dodat jednání nový impulz, protože jednání ustavujícího zastupitelstva se blíží. V jiných městech jsou koalice domluveny, a v Praze stále ne,“ řekl Čižinský. Programové rozpory mezi stranami podle něho žádné nejsou.

Zároveň obě strany podle Hřiba s Čižinským respektují požadavek vítězné koalice Spolu na obsazení funkce primátora. Rozhodnutí Hřib tlumočil lídrovi Spolu Bohuslavu Svobodovi (ODS), který jej podle něho „vzal na vědomí“. Rozhodnutí oznámil Hřib také lídrovi STAN a dosavadnímu náměstkovi primátora Petru Hlaváčkovi s tím, že STAN, který bude mít v zastupitelstvu pět mandátů, se může k alianci přidat.

„Nyní jsme ve fázi, kdy se naše programové týmy teprve scházejí a hledají programové průniky. Takové jednání s Prahou sobě a s Piráty zatím ještě neproběhlo. A bez vyhodnocení programových průniků nemůžeme zodpovědně říci budoucí složení koalice. Pro nás stále platí termíny naplánovaných jednání,“ uvedl člen vyjednávacího týmu Spolu Zdeněk Zajíček (ODS).

Lídr ANO Patrik Nacher na dotaz ČTK řekl, že na pomalém tempu vyjednávání mají podíl i Piráti a Praha sobě. „Koncepčně to (aliance) jde proti, neboť se sníží počet možných kombinací, navíc ostatním říkají, že se mohou dohodnout buď s oběma, nebo s nikým. Na druhou stranu je to ale jejich právo uzavřít alianci,“ řekl Nacher. Podle něj by jednání urychlilo, kdyby si strany definovaly své programové priority a pak hledaly průsečíky.

Vyjednávání o podobě nové koalice začala v Praze hned po volbách v neděli 2. října, kdy se odpoledne sešli Piráti, Praha sobě a STAN a večer potom Spolu se STAN. Od té doby se několikrát sešli Piráti se Spolu, která jednala také s ANO. Z žádného z jednání však zatím dohoda nevzešla. Piráti a STAN několikrát vznesli požadavek, aby k jednáním byla přibrána Praha sobě, což Spolu stále odmítá.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, která získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů. Pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šestá je SPD se třemi mandáty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…