„Pospíšil tyhle chirurgy miluje.“ Bodání v Německu dostalo Foldynu do varu. Ale nebyl sám

24.08.2024 12:25 | Monitoring

V německém Solingenu, ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, útočník usmrtil tři lidi a dalších osm zranil, z toho pět těžce. Zaútočil nožem a poté se dal na útěk. Podle serveru listu Der Standard ho policie stíhá. Ministr zahraničí Jan Lipavský prohlásil, že je útokem hluboce zarmoucen. Senátor Zdeněk Hraba či kandidát na senátora Boris Šťastný volili mnohem ostřejší slova.

„Pospíšil tyhle chirurgy miluje.“ Bodání v Německu dostalo Foldynu do varu. Ale nebyl sám
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jaroslav Foldyna

Solingen, město se 160 tisíci obyvateli, prožilo krvavé chvíle. Útočník s nožem tam napadl několik lidí. Tři zavraždil a osm dalších zranil, z toho pět těžce. Policie vyslýchá svědky útoku. Podle německého kancléře Olafa Scholze (SPD) musí být pachatel „rychle zatčen a potrestán v plném rozsahu zákona“.

Podobně se vyjádřila i německá ministryně vnitra Nancy Faeserová. „Truchlíme nad lidmi, kteří byli hrozným způsobem vytrženi z jejich životů. Bezpečnostní orgány budělají vše, aby dopadly pachatele a prošetřily pozadí útoku. Policie v Severním Porýní-Vestfálsku má veškerou podporu spolkových úřadů,“ sdělila ministryně.

Mluvčí ministerstva vnitra Severního Porýní-Vestfálska uvedl, že muži se podařilo uprchnout ve vřavě a panice, která se po činu zpočátku šířila. Útočník prý krátce po 21:30 začal náhodně bodat kolemjdoucí do oblasti krku. Policie vyhlásila poplach a do akce byly povolány desítky záchranářů. Místem činu byl Fronhof, tržiště v centru Solingenu. Podle listu Solinger Tageblatt úřady požádaly občany, aby opustili centrum města. Festival skončil. V centru města byly slyšet sirény. Požadavkem, aby lidé náměstí opustili v klidu a nepropadali panice, se návštěvníci festivalu řídili, byli jich mnoho tisíc. „Lidé z náměstí jsou šokovaní, ale pokojní," řekl podle zprávy Philipp Müller, jeden ze spoluorganizátorů festivalu.

Premiér Hendrik Wüst označil útok za „akt nejbrutálnějšího a nejnesmyslnějšího násilí“. Zločin „zasáhl naši zemi do srdce“, napsal politik CDU na platformě X. Severní Porýní-Vestfálsko je sjednoceno v šoku a smutku. „Zatím nemůžeme říci nic o osobě nebo o motivu,“ řekl ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Herbert Reul poté, co v noci získal snímek místa činu. A že „neexistují žádná spolehlivá fakta a práce na místě činu pokračují“.

Ministr zahraničních věcí ČR pirát Jan Lipavský na sociální síti X napsal, že je útokem „hluboce zarmoucen“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jsem zvědav, kdy někdo odhodí ostych a strach a dopídí se té hlavní příčiny., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 24.08.2024 16:36:13
Migrace totiž nenastala zničehonic. Na jejím vzniku musel zapracovat Západ, včetně nás. Ta linka je průzračně jasná: prvopočátkem všeho bylo to, že Západ strkal svůj smradlavý rypák do oblastí, které měly nějaké systémy, které se Západu nelíbily. Nebo mi chce někdo říci, že zničehonic se Syřani, Afghánci, Iráčani, Libyjci, černoušci ze Sahelu a řada dalších najednou rozhodli a začali mašírovat na sever, aby tu bodali noži? Nebyla náhodou na počátku smrt Huseina či Kaddáfího? Nebylo na počátku náhodou arabské jaro a podpora Islámského státu? Nebylo na počátku náhodou soustavné podněcování konfliktů na Blízkém východě a v subsaharské Africe, Samozřejmě, že jedním z viníků je tupá a proradná Merkelová, ale s ní i Bush, Sarkozy, Blair, Obama a spousta delších zmetků, kteří si nyní válí teřichy někde u moře. Ti zabití v Solingenu a tisíce dalších jsou oběťmi těch vyjmenovaných politických šmejdů.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Migrační hrozba: Orbán varoval, Brusel ho trestal. Teď ale otočili i Němci

22:05 Migrační hrozba: Orbán varoval, Brusel ho trestal. Teď ale otočili i Němci

Německo bude od poloviny září kontrolovat vnější hranice po celé své délce kvůli nelegální migraci a…