„Proč nejde dělat za 35 tisíc do Lidlu?“ Úřady platí málo, výzva Jurečkovi. A přišla reakce

28.08.2024 13:39 | Monitoring

Českomoravská konfederace odborových svazů se snaží domluvit s vládou Petra Fialy navýšení platů všech státních zaměstnanců o deset procent. I přes několik jednání se odboráři zatím s vládou nedohodli. ČMKOS proto spustil kampaň, kde upozorňuje na nízké výdělky konkrétních úředníků, kteří například musejí kvůli drahému bydlení do práce dojíždět. „Pět let jsem po vysoké škole dojížděl do práce 50 km tam a 50 km zpět,“ reagoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Proč nejde dělat za 35 tisíc do Lidlu?“ Úřady platí málo, výzva Jurečkovi. A přišla reakce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Odboráři v čele s Josefem Středulou se tento týden podruhé sejdou se zástupci vlády na jednání o růstu platů státních zaměstnanců. Odbory požadují navýšení tarifů od září všem pracovníkům veřejné sféry o deset procent. Ministr práce Marian Jurečka prohlásil, že jednání nejsou jednoduchá, ale je vůle k dohodě. Jurečka navrhuje růst jen některých vybraných skupin státních zaměstnanců, a to o 7 až 10 procent.

ČMKOS v srpnu spustil kampaň, kde upozorňuje na výdělky vybraných státních zaměstnanců včetně jejich „příběhů“. Například zmiňuje kuchařku ve školní jídelně paní Alenu, která říká, že i když je kuchařka na plný úvazek, musí chodit na brigády. Nebo pan Vojtěch z Armády ČR, který má na starosti správu a údržbu vojenského materiálu. „Po 19 letech u Armády ČR je můj plat 29 400 Kč hrubého,“ říká pan Vojtěch.

Další z příběhů se týká paní Lucie, která pracuje jako referentka na katastrálním úřadě. „Pracuji jako referentka na úřadě. Nemám na důstojné bydlení. S platem 26 376 Kč hrubého si nemohu dovolit bydlení ve městě, kde pracuji. Dojíždím do práce 20 km,“ říká.

„Je v pořádku, že člověk, který pracuje na plný úvazek, si nemůže dovolit bydlení v daném městě?“ ptá se ve své kampani ČMKOS premiéra Petra Fialy a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky.

 

Jurečka hozenou rukavici nenechal ležet a reagoval s tím, že dojíždění do práce je normální a on sám také za mlada dojížděl. „Pět let jsem po vysoké škole dojížděl do práce 50 km tam a 50 km zpět. Z vesnice do města, dobrovolně, nikdo mě nenutil. Chápu, že situace není v mnoha případech vůbec jednoduchá, ale lidé dojíždějí naprosto běžně a bydlí na venkově,“ odpověděl na výzvu Jurečka.

 

 

Jiní se ptají, proč tedy paní Lucie nejde pracovat jinam? „A proč nejde Lucie do Lidlu za 35?“ ptá se jeden z komentujících.

 

 

Jako zcela zbytečný post to označují i další. „Další den, další zbytečný post. Pracuje v Praze 1 a dojíždí z Průhonic?“ ptá se další.

 

 

„20 km??? Slovy dvacet km?? Strašné … šokující …“ píšou ironicky lidé, že dojíždění za prací je zcela normální.

 

 

Podle aktuálních dat je průměrná mzda státních zaměstnanců 44 426 korun hrubého. Výdělky na úřadech se letos v meziročním srovnání zvýšily o 6,1 procenta a průměrný plat úředníků je 42 tisíc korun. Plat se liší v závislosti na dosažené praxi a také konkrétní platové skupině podle náročnosti práce a požadovaných vědomostí.

Zaměstnanců státu, jejichž zaměstnanost reguluje a financuje státní rozpočet, je téměř půl milionu. To představuje necelých 10 % pracovní síly v zemi, jak informuje server Echo24.cz. Výdaje na platy zaměstnanců státu byly loni 258 miliard korun, což představuje 11,6 % výdajů rozpočtu a 3,5 % HDP.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když vidím ty učitele ve vedení státu , nebo jak je mládež ovlivňována neziskovkami,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMiloš Černík 1 , 28.08.2024 16:05:48
, učitelé se chovají jak lokajové mainstreamu, tak jsem dospěl k názoru, že tento obor je naprosto zbytečný a dávat do něj peníze , nedej bože jim ještě přidat, by byla větší podpora dnešního společenského úpadku.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„To snad není možný, co on si dovolí.“ Holec se splet ve Fialovi. Toto nečekal

22:59 „To snad není možný, co on si dovolí.“ Holec se splet ve Fialovi. Toto nečekal

Publicista Petr Holec to vzal od podlahy. Premiéra Petra Fialy popsal jako muže, kterému ještě pere …