„Putinovi musela rupnout žilka.“ LGBT aktivisté zahájili OH v Paříži

27.07.2024 11:58 | Monitoring

V Paříži odstartovaly 33. olympijské hry. Jako dosud všechny olympiády, měl i tu pařížskou zahájit slavnostní večer plný tanečníků, zpěváků a lodí, na kterých po Seině připluly sportovní výpravy z jednotlivých zemí. Nechyběli LGBT aktivisté, queer umělci a další aktivisté. Česká televize se otázala diváků, jak se jim francouzský večer líbil. A nastala slovní mela. Na hlavy organizátorů se snesla vlna kritiky, trpkosti, ale také pochval a oslavných ód za originalitu.

„Putinovi musela rupnout žilka.“ LGBT aktivisté zahájili OH v Paříži
Foto: X/Florian
Popisek: Momentka ze zahájení LOH v Paříži 2024

V pátek 26. července odstartovala olympiáda v Paříži. Olympijské hry, během nichž by se podle starých tradic z antiky nemělo válčit. Realita je však taková, že ani během olympijských her ozbrojený konflikt na Ukrajině nepolevuje.

Svou sportovní výpravu v Paříži představila i Ukrajina. Rusům kvůli jejich válečné invazi nebylo umožněno působit pod vlastní vlajkou.

Zahájení olympiády během slavnostního večera provázel vytrvalý déšť. Česká televize se otázala diváků, jak se jim slavnostní zahájení her líbilo.

Zahájení LOH v Paříži.

A nastala slovní mela.

Odstartoval ekonom Vladimír Pikora. „Když si vzpomenu, jak začínala Olympiáda v Londýně (na královnu, na Jamese Bonda), tak je Paříž ohromným zklamáním. Horší úvod Olympiáda ještě neměla. Ta Paříž je proti Londýnu tak ubohá,“ posteskl si. Jedním dechem poukázal na dočasnou ekonomickou slabost Francie. „Ohromně předlužená Francie, neměla nikdy organizovat Olympiádu. MOV výbor by už nikdy neměl dát organizaci zemi s dluhem vysoko nad 100 % HDP. To je skutečně NEUDRŽITELNÉ, nikoli zapnutá klimatizace na pokoji sportovců,“ zhodnotil situaci Pikora.

Zahájení LOH v Paříži.

Jak večer postupoval, na scéně se mj. objevili i aktivisté, kteří odehráli své pojetí slavného obrazu „Poslední večeře“. A co na to diváci?

„Tato civilizace je u konce, můžete se tady hádat o porodnosti a dalších blbostech, ale je konec, ende, šlus, poslední zhasne. A ten konec je naprosto zasloužený a správný. (...) Muslimové by si nic podobného nikdy nenechali líbit a proto nás nahradí a je to v pořádku,“ míní Marie Sedláčková.

Zahájení LOH v Paříži

Konzervativní glosátor veřejného dění Ondřej Tesárek se přidal. „Ta Poslední večeře s transkama je i pro mě jako ateistu už moc. Ale křesťanů se bát nemusí. Hádám, že Mohammeda tam transky nevyobrazily, co?“ napsal.

Zahájení LOH v Paříži

Publicista Jakub Zelenka se vyjádřil takto: „Doufám, že to vysílali do Ruska. Putinovi z toho musela rupnout žilka. Ten ceremoniál představoval vše, proti čemu jeho ‚svět‘ bojuje.“ 

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho následovníci v Rusku i jinde opakovaně hovoří např. o ‚zvrhlosti Západu“ a o tom, že Rusko zde stojí na stráži jako obránce tradičních hodnot, které si nenechá vzít.

Zahájení LOH v Paříži

A pokud jde o ohlasy na olympiádu, tak to zdaleka nebyl konec. Došlo na další negativní, ale i na pozitivní ohlasy.

Novinář a editor Filip Rožánek také přispěl se svou troškou do mlýna: „Taťka Šmoula řeší krizi středního věku přejídáním.“ A přidal obrázek.

Zahájení LOH v Paříži

Vědec a investor Eli David při pohledu na queer aktivisty napsal: „Co se to s tím světem do pr*ele děje?“

 Někdejší prezidentský kandidát Michal Horáček naopak pořadatele za přípravu uvítacího večera ocenil. „K takovému ceremoniálu je potřeba hodně sebevědomí. A z něj vychází i celá ta originalita, svoboda, láska k pestrosti. Nejvíc jsem ocenil Marii Antoinettu s vlastní useknutou hlavou v náručí. A pak toho ocelového koně cválajícího po hladině Seiny. Ale i toho Baccha a tlusťošky,“ poznamenal. Ocenil střídání momentů s klasickou hudbou, které střídaly prvky heavy metalu, rapu, akrobatů na kolech, prezentace zlatých soch slavných francouzských žen a řadu dalších prvků.

Zahájení LOH v Paříži

Promotér Ondřej Novotný, organizátor zápasů MMA, označil zahájení olympiády za „super, originální a velmi dobré“ „Mně se zahájení líbilo. Samozřejmě mám své výtky, ale kdo někdy k něčemu nemá. Ale ten nápad s pochodní a to jak se představila Paříž, a celá Francie, wow! Ta minulá, současná a možná trochu i budoucí. Super zajímavé zapálení a umístění ohně. I lodě dobré. Musí být zlomení z toho deště. Ale za mě super originální a velmi dobré. Co říkáte Vy?“ zeptal se.

Zahájení LOH v Paříži

Brzy se mu dostalo odpovědi.

„Na zahájení olympijských her mě nejvíc baví, jak to v některých zemích stopro cenzurují, páč by jim z toho jinak jeblo,“ vyjevil ředitel marketingu a PR v Motoru České Budějovice, hokejový historik a spisovatel, místopředseda návrhové komise Síně slávy českého hokeje a překladatel Tomáš Kučera.

Zahájení LOH v Paříži

Publicista Martin Schmarcz přemítá, kdo přesně celý ceremoniál tematicky vystavěl. „Nedělal scénář zahájení OH mystický, až fanatický kazatel? Napřed sportovce umístil na archy na vodu, což symbolizuje Potopu (navíc pršelo). Pak ukázal Sodomu a Gomoru. A nakonec čtvrtý jezdec z Apokalypsy – Smrt. Tři nejděsivější příběhy Bible varující před dopady lidské zkaženosti.“

Zahájení LOH v Paříži

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proč by Putinovi praskala žilka? Je mu jasné, že ze strany tak zdegenerovaného společenství nic nehrozí., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehbman , 27.07.2024 13:27:43

|  24 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…