„Rakušan si mohl dělat, co chtěl.“ Robert Kotzian uspěl, vydoloval ze státu, jak to skutečně bylo

18.07.2024 10:40 | Monitoring

Když současný ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) mluví o migračním paktu, hájí se mimo jiné tím, že jednal v rámci tzv. Babišova migračního mandátu, který odhlasovala ještě vláda dnešního lídra opozice Babiše. Právník, politik, mimo jiné někdejší člen ODS, a analytik Robert Kotzián, autor knihy Politické neziskovky a jejich boj proti západní civilizaci po tomto usnesení vlády dlouze pátral a pátral, až se ho dopátral. A jak sám oznámil, zjistil, jaká je pravda.

„Rakušan si mohl dělat, co chtěl.“ Robert Kotzian uspěl, vydoloval ze státu, jak to skutečně bylo
Foto: Archiv Roberta Kotziana
Popisek: Mgr. Ing. Robert Kotzian, Ph.D.

Největší migrační vlna z posledních let zaplavila EU v roce 2015, tedy v době, kdy byl šéf hnutí ANO Andrej Babiš ministrem financí ve vládě tehdejšího sociálního demokrata Bohuslava Sobotky. V lednu 2018 se stal premiérem a zůstal jim až do dalších parlamentních voleb na podzim 2021.

Často opakoval, že společně s maďarským premiérem Viktorem Orbánem při jedné z dlouhých nočních debat v polovině roku 2018 zarazili povinné kvóty na uprchlíky. „Bojovali jsme téměř devět hodin a de facto jsme prosadili, co jsme potřebovali,“ řekl tehdy Andrej Babiš ČT24.

Jenže stávající ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) tvrdí, že když jednal o nedávno přijatém migračním paktu, vycházel z usnesení vlády Andreje Babiše (tzv. Babišova migračního mandátu). Právník, politik, mimo jiné někdejší člen ODS, a analytik Robert Kotzián, autor knihy Politické neziskovky a jejich boj proti západní civilizaci po tomto usnesení vlády dlouze pátral a pátral, až se ho dopátral. A jak sám oznámil, zjistil, jaká je pravda.

Na prvním místě zdůraznil, že tzv. Babišův migrační mandát se výrazně lišil od toho, co se dohadovalo v první polovině roku 2022, během českého předsednictví i od migračního paktu, který byl nakonec schválen.

„Povinná solidarita ve verzi z roku 2020 znamenala pro členské státy, že budou za určitých (pravděpodobných) podmínek povinně provádět buď relokace, nebo tzv. sponzorované návraty. Sponzorovaný návrat byla šílenost, která by znamenala, že by Česká republika finančně podporovala návrat migranta, který připlul např. do Itálie, do země jeho původu. Pokud by se to nepodařilo, což by tak většinou dopadlo, museli bychom si takového migranta převézt do naší země,“ napsal Kotzián na sociální síti X.

Zdůraznil, že Babiš se vždy stavěl proti povinným relokacím, protože odmítal migranty, které by se nepodařilo odpovídajícím způsobem odsunout, přijmout v EU. V tomto duchu prý jednal i ministr vnitra Vít Rakušan, když zdůrazňoval, že „povinné relokace nechceme“.

Migrační pakt

„Podstatný poznatek je, že Babišův mandát není univerzální a vztahuje se k prakticky úplně jinému mechanismu povinné solidarity, než o kterém v letech 2022 a 2023 jednal Vít Rakušan. Jinak řečeno, migrační pakt doznal od roku 2020 tolika změn, že Babišův migrační mandát byl pro současnou vládu, pokud jde o povinnou solidaritu, prakticky k ničemu,“ uvedl Kotzián s tím, že Rakušan si toho musí  být vědom, ale v rámci současné pětikoaliční vlády nevyjednal lepší.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Další důkazy jsou mi jedno, Rakušan argumentačně lhal., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAntonín Nestraník , 18.07.2024 11:05:23
A nejen o migračním paktu. Jeho jinak vynikající řečnění bývá bohužel plné polopravd a zavádějících demagogií.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Už pozítří, tajné setkání v Ázerbájdžánu. Rusové a Němci spolu prý zase mluví

9:00 Už pozítří, tajné setkání v Ázerbájdžánu. Rusové a Němci spolu prý zase mluví

Politická izolace Ruska se podle informací německého veřejnoprávního Tagesschau rozpadá. Ruská telev…