„Sbalte si věci.“ Ukrajinský velitel varuje obyvatele u Pokrovsku. Rusové prolomí obranu

23.08.2024 16:50 | Zprávy

Velitel vojenské správy Myrnohradu, který leží nedaleko ohroženého Pokrovsku, Jurij Tretiak, v rozhovoru pro CNN upozornil, že u Pokrovsku na východě Ukrajiny je to opravdu zlé. Těm, kteří žijí v okolí Pokrovska, bylo řečeno, že mají pravděpodobně jen dva týdny na to, aby si sbalili své věci a našli útočiště dále na západ, než kremelské tanky prolomí obranu a začnou se valit dovnitř. „Nepřítel postupuje rychleji, než se očekávalo,“ varoval velitel vojenské správy Myrnohradu Jurij Tretiak.

„Sbalte si věci.“ Ukrajinský velitel varuje obyvatele u Pokrovsku. Rusové prolomí obranu
Foto: Repro X
Popisek: Dělostřelecká munice - ilustrační foto

Rusové jsou stále blíž Pokrovsku, což je pro ukrajinskou armádu důležitý strategický uzel na východě země. Hrozí, že obránci nad tímto klíčovým místem ztratí kontrolu.

„Nečekejte. Lepší to nebude, bude to jen horší. Odejděte,“ varoval obyvatele města velitel vojenské správy nedalekého Myrnohradu Jurij Tretiak.

Ale přestože zaznívají důrazná varování, řada obyvatel Pokrovsku odmítá město opustit. Před evakuačními pracovníky dokonce schovávají své děti ve sklepech.

„Máme případy, kdy rodiče schovávají své děti,“ citovala CNN Tretiaka. Poznamenal, že jeho administrativa se setkala s orgány činnými v trestním řízení, aby prodiskutovala, „jak budeme hledat takové rodiče, kteří skrývají děti a poskytují nepravdivé informace o tom, jestli už své děti odeslali do bezpečí“.

Tretiak prozradil, že se z Pokrovsku denně evakuuje asi 600 až 700 lidí.

„Nepřítel postupuje rychleji, než se očekávalo,“ řekl tento týden v rozhlasovém rozhovoru.

Podle Institutu pro studium války (ISW) moskevské síly tento týden postupovaly jihovýchodně od Pokrovsku. Ruští prováleční blogeři tvrdí, že některé z ruských jednotek postupovaly severovýchodně od Hrodivky a Novohrodivky a severně od Ptyche, což znamená jihovýchodně od Pokrovsku. Podle ISW se ale Rusům nepodařilo obklíčit ukrajinské jednotky. Ukrajinci včas přešli na nové pozice.

„Nedávné ruské postupy na jih a jihozápad od dálnice T-0511 (Očeretyne–Hrodivka) však srovnaly ruský výběžek východně a jihovýchodně od Pokrovska, místo aby vytvořily podmínky pro taktické obklíčení ukrajinských sil,“ uvedl institut.

Američané přislíbili, že Ukrajincům pomohou zasláním dalšího balíku pomoci v hodnotě 125 milionů dolarů, který bude obsahovat rakety HIMARS, javeliny, protipancéřové zbraně, drony a systémy elektronické obrany, stejně jako 155mm a 105mm dělostřelecké granáty. Zdroje hovořily s agenturou AP pod podmínkou anonymity, protože balíček pomoci nebyl veřejně oznámen. Očekává se, že balíček bude oznámen již 23. srpna, před Dnem nezávislosti Ukrajiny 24. srpna.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Obyvatelům Pokrovska nikdo nezkřiví ani vlásek na hlavě,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOldwin , 23.08.2024 17:28:05
pokud se evakuuje ukrajinská armáda a zbraně. V rádiu hlásili urputné boje v jedné oblasti avýsledek je jeden mrtvý a osm zraněných. Byl jsem zvyklý, že při lehkém americkém útoku byly stovky mrtvých civilistů. Domnívám se, že Rusové nemají v úmyslu Pokrovsk vyvraždit. Proto se zřejmě řadě obyvatel nechce pryč, protože vědí, že nejsou cílem ruských zbraní při ovládnutí města.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Migrační hrozba: Orbán varoval, Brusel ho trestal. Teď ale otočili i Němci

22:05 Migrační hrozba: Orbán varoval, Brusel ho trestal. Teď ale otočili i Němci

Německo bude od poloviny září kontrolovat vnější hranice po celé své délce kvůli nelegální migraci a…