„Sledovat Člověka v tísni!“ Zkušený politik ODS o neziskovkách. Ale i o Pavlu Novotném

02.01.2020 13:40 | Zprávy

Politické neziskovky sosají rozpočet, aby poté prosazovaly politické proklamace. „Organizaci Člověk v tísni bych bedlivě sledoval. V posledních letech se někteří její představitelé profilovali politicky. Je zde tenký led,“ prohlásil v rozhovoru s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým pro XTV.cz bývalý starosta Prahy 3 a současný zastupitel a šéf opozice v této městské části Alexander Bellu (ODS). Ostře se vymezil i proti současnému stavu dopravy v Praze. Cyklopruhy v metropoli jsou dle něho nepoužitelné, a téměř nikdo je tedy nevyužívá. „Kamarádům doporučuji nejezdit na skútru či na kole v rámci Prahy – jde o holý život!“ podotkl. A hovořil i o řeporyjském starostovi Pavlu Novotném (ODS) či o pražském pirátském primátorovi Zdeňku Hřibovi.

„Sledovat Člověka v tísni!“ Zkušený politik ODS o neziskovkách. Ale i o Pavlu Novotném
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexander Bellu

Hned z úvodu se Bellu jal vysvětlovat, co to vlastně „politická neziskovka“ je. „Politické neziskové organizace tak, jak je pojímám já a možná i veřejnost, jsou organizace, které se nelegitimním způsobem snaží prosazovat politické proklamace, politické programy tím, že v rádoby neutrálním prostoru chtějí vytvářet nátlak na politiky a jejich rozhodování,“ vysvětlil.

Za takovéto neziskovky Bellu považuje například spolek Arnika, který je zaměřený na životní prostředí, anebo AutoMat, jehož zástupci bojují proti automobilové dopravě a za zavedení cyklodopravy. „V Praze je to třeba AutoMat nebo Arnika. Sosají peníze ze všech možných rozpočtů v řádech milionů korun a potom je používají k tomu, aby nabourávaly samotný rozhodovací proces – samotné investice,“ zmiňuje.

Vysvětluje, že je mnoho užitečných neziskových organizací, ty se ovšem nesnaží dostat do politiky, aby ji mohly následně ovlivňovat: „Existuje řada neziskových organizací, které na druhou stranu pomáhají dětem ve složitých situacích, rodinám v krizi. Zpravidla se ovšem nepletou do politiky.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…