„Srab. Jde mu o miliardy.“ Hlubuček vyzradil tajemství Rakušanova muže

01.11.2022 9:54

Bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček už je nějakou dobu na svobodě z vazby, do které byl vzat v souvislosti s kauzou Dozimetr. Včera poskytl rozhovor Rádiu Zet, ve kterém uvedl, že hodlá očistit jednak své jméno, ale také jméno hnutí STAN. Hovořil i o dalších politicích STANu, Petru Hlaváčkovi a Vítu Rakušanovi. Hlaváček se podle něho před volbami zachoval jako srab. A proč mu jde tolik o to, aby byl STAN v koalici v Praze? Chce prý mít pod palcem další výstavbu v Praze. A kvůli tomu si prý „zprivatizoval“ STAN.

„Srab. Jde mu o miliardy.“ Hlubuček vyzradil tajemství Rakušanova muže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hlubuček(STAN)

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí
Hlubuček uvedl, že 15. června mu bylo členství pozastaveno, nyní se však bude hlasovat o jeho úplném vyloučení. „Já odmítám obvinění v kauze Dozimetr tak, jak jsou mi kladena za vinu a jsem přesvědčen, že své jméno očistím,“ prohlásil Hlubuček a dodal, že STAN by mělo ctít presumpci neviny, tudíž ho tento krok nemile překvapil. „Chtěl bych mít možnost se obhájit jak před spolustraníky, tak před veřejností,“ dodal.

Uvedl, že zatím nedostal prostor vysvětlit své jednání Vítu Rakušanovi, předsedovi hnutí. „Před volbami panovala panika, zda se STAN vůbec dostane do zastupitelstva hlavního města a tato situace posloužila mým politickým oponentům k totální čistce v pražské organizaci. Absurdní byla situace před posledním zasedáním pražského zastupitelstva před volbami, kdy všichni měli strach, že na zasedání přijdu a na koho tam co řeknu. Dokonce lídr pražské kandidátky STAN Petr Hlaváček přes média vzkázal, že pokud dorazím, tak demonstrativně odejde ze sálu,“ popisoval politik. Doplnil, že situaci nechtěl vyostřovat, proto na zastupitelstvo nedorazil.

„V mých očích bylo toto Hlaváčkovo gesto spíše gesto sraba spíš než demokrata. Stejně tak Vít Rakušan mi napsal zprávu, že v pozici ministra vnitra se se mnou potkávat nemůže. Musím říct, že to je opravdu velká změna v chování oproti tomu, co bylo dříve,“ posteskl si.

Hlubuček také připomenul své zkušenosti a dlouholetou praxi a zmínil, že projekty, které začal, se mohlo hnutí STAN chlubit ve volbách. Vysoce postavený byl taktéž ve hnutí STAN. „V této mojí pozici jsem byl v běžném kontaktu s Vítem Rakušanem, tykali jsme si, já ho vždy loajálně podporoval. A myslím, že je zde určitě prostor, abychom si spoustu věcí vyříkali, protože média mě natřela načerno, ale nejen mě, ale i spoustu mých kolegů, spolustraníků,“ řekl s tím, že odváděli spoustu dobré práce a je třeba rozebrat a vyvinit se z obvinění.

Média prý zveřejnila jen to špatné a všichni přikládali a on se z vazby nemohl bránit. „Vzhledem k tomu, že stále probíhá vyšetřování, tak nejsem úplně v situaci, že bych mohl všechno úplně jasně v médiích teď vysvětlovat. Ale postupně k tomu určitě dojde a já jsem k tomu připraven,“ tvrdí Hlubuček. Hodlá prý očistit nejen sebe, ale i hnutí STAN. Podotkl, že ti, kdo byli z vůle Petra Hlaváčka a i Víta Rakušana z kandidátky odstraněni, dosáhli úspěchu v městských částech.

I v hnutí STAN se dle Hlubučka najdou tací, kteří mu nadále věří, i když riskují stranické a společenské problémy. „Bylo až neskutečné, kolik z nich se za mě postavilo a ozvalo se mi s nabídkou pomoci. Musím říct, že mne až dojalo, kolik i cizích lidí mi napsalo, především prostřednictvím sociálních sítí, se slovy podpory,“ řekl.

Očištění je podle Hlubučka klíčové nejen pro něho, ale i pro hnutí STAN, které stále vnímá jako své, protože nechce hodit odvedenou práci za hlavu. Poznamenal, že v politice platí, že když jdete nahoru, máte přátel spoustu, ale při cestě dolů se vám vytříbí a zůstanou lidé, se kterými stojí za to spolupracovat. Jako bývalý podnikatel nehodlá zahálet a otázku, zda se do politiky vrátí, nechává otevřenou. Chce se opět věnovat podnikatelským aktivitám v oblasti cestovního ruchu.

A pokud jde o vyjednávání o koalici v Praze, Hlubuček uvedl, že s aktéry se zná, s řadou z nich si tyká a u mnohých dokáže říci, zda když něco říkají, tak si to i myslí. „Musím říct, že tým SPOLU je sestaven z velmi tvrdých vyjednavačů, to STANu teď trošku chybí. Myslím, že těmto vyjednáváním vadí ego Pirátů, ale i osobní zájmy u STANu. Není tajemstvím, že pro lídra STANu Petra Hlaváčka je klíčové schválení metropolitního plánu, které se může ukázat jako neprojednatelné,“ prozradil Hlubuček.

Pro Hlaváčka je prý klíčový i Institut plánování a rozvoje a pokračování Pražské developerské společnosti. „Jen tyto společnosti dohromady s téměř miliardovým ročním rozpočtem dnes Petr Hlaváček plně ovládá a ODS a ANO se netajily tím, že jak s metropolitním plánem, tak s těmito institucemi mají zásadní problém. Spojením ANO a ODS by Petr Hlaváček velmi riskoval svou monopolní pozici v oblasti územního rozvoje, protože pokud tu má někdo strategii, tak to není STAN, ale sám Petr Hlaváček, který podle mě využil kauzy Dozimetr k privatizaci STANu pro vlastní ambice. Obávám se, jakožto bývalý předseda pražské organizace, že STAN tak může skončit v opozici a může v Praze hrát třetí housle, což bych velmi nerad,“ vyprávěl dál o lídrovi STAN. Krajský výbor STAN by se dle něho měl situaci více věnovat a trvat na svých prioritách, tedy na péči o životní prostředí, na energetice, bezpečnosti, podpoře městských částí a jejich větší finanční nezávislosti.

Včera Petr Hlaváček zveřejnil návrh k jednání o pražské koalici, ve kterém by STAN buď měl dva radní, nebo dokonce post primátora. Zmiňuje v něm i hrozbu „oposmlouvy“ mezi SPOLU a ANO se skrytou podporou SPD. Hlaváček je architekt a radní pro rozvoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …