„To nelze dovolit.“ Zahradil v čínském stranickém deníku udeřil na EU

06.08.2024 21:08 | Monitoring

Jan Zahradil (ODS), který v Evropském parlamentu působil dvě dekády jako poslanec, informoval na sociální síti Facebook, že poskytl rozhovor čínskému stranickému deníku Guangming Daily. „Bylo to po letech poprvé, co se bavili s někým z České republiky,“ uvedl Zahradil. V rozhovoru například uvedl, že bude i po svém odchodu z Evropského parlamentu „dál přispívat k evropskému míru a stabilitě a ke stabilním dlouhodobým evropsko-čínským vztahům“.

„To nelze dovolit.“ Zahradil v čínském stranickém deníku udeřil na EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

„Koncem července se mnou uveřejnil větší rozhovor čínský, de facto stranický deník Guangming Daily, jehož čtenáře lze počítat v desítkách milionů. Bylo to po letech poprvé, co se bavili s někým z České republiky. Můj pohled, což asi nikoho nepřekvapí, se v řadě ohledů liší od postojů některých českých, zejména koaličních politiků,“ předesílá Jan Zahradil ke sdílenému rozhovoru.

„Jan Zahradil je zasloužilým poslancem Evropského parlamentu, bývalým předsedou Skupiny přátelství EU-Čína a bývalým prvním místopředsedou výboru pro mezinárodní obchod Evropského parlamentu. Nazýváme jej zasloužilým, protože od vstupu ČR do EU v roce 2004 působil 20 let jako poslanec Evropského parlamentu a zastával významné funkce ve více výborech. Má bohaté politické zkušenosti a byl svědkem dvaceti let změn Evropské unie, zejména proměn Evropského parlamentu,“ píše deník Guangming Daily.

 

 

Letos slavíme výročí dvaceti let od vstupu Česka a dalších devíti zemí střední a východní Evropy do EU. Uplynulo dvacet let a nadšení z doby krátce po vstupu do Unie se postupně vytratilo. Zahradil v rozhovoru pro deník Guangming Daily uvedl, že pro Českou republiku nebyla téměř žádná jiná volba než vstup do EU. Samozřejmě že vstup do EU přinesl České republice všestranné změny a urychlil tempo rozvoje státu. Přistoupení východních členů také posunulo těžiště EU více na východ, orgány EU však neprovedly náležité reformy a hlasy nových členů nebyly náležitě reflektovány.

Evropská unie se vyvinula z ekonomického společenství a postupem času se změnila v regionální mezinárodní organizaci politického charakteru. Zahradil se podle svých slov domnívá, že ne každý člověk je s tímto spokojen, zvláště to, že se státní moc přesouvá z národní úrovně dál na nadnárodní, naráží na podezření lidí v mnoha zemích. Upozornil, že EU je účinným nástrojem a prostředkem k dosažení rozvoje zúčastněných zemí, ale nemůže být „Evropskou unií pro Unii“, a nelze dovolit, aby se zúčastněné země „staly jejími služebníky“. EU by toho měla dělat méně, ale lépe.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…