„Tyč do konečníku? U bojovníka Hamásu vše dovoleno.“ Izrael. Padlo z vysokých míst

06.08.2024 19:55 | Monitoring

Izraelští demonstranti minulý týden napadli vojenskou základnu a požadovali propuštění devíti vojáků obviněných ze znásilnění palestinského vězně. Nepokoje vyvolaly v izraelském Knesetu debatu o tom, zda je strkání tyče do konečníku vězně přípustným způsobem zacházení. „Pokud je to bojovník Hamásu, je všechno legitimní! Všechno!“ nechal se slyšet zákonodárce vládní strany Likud. Obviněné vojáky podpořili i někteří ministři. Vrchní rabín Izraelských obranných sil (IDF) Eyal Karim již v minulosti vzbudil kontroverzi svým tvrzením, že židovské náboženské texty povolují znásilňování nežidovských zajatkyň v časech války. Podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) Izrael vede boj za naše hodnoty a Česká republika dlouhodobě stojí na správné straně.

„Tyč do konečníku? U bojovníka Hamásu vše dovoleno.“ Izrael. Padlo z vysokých míst
Foto: z internetu
Popisek: Zákonodárci izraelského Knesetu debatují o přípustnosti znásilňování palestinských vězňů

Začátkem minulého týdne dav rozzuřených izraelských demonstrantů zaútočil na vojenskou základnu Sde Tejman na jihu země. Protestující v doprovodu některých zákonodárců z řad pravicových vládních stran mávali izraelskými vlajkami, narušili bezpečnostní bariéry a pokusili se vtrhnout dovnitř uzavřeného objektu. Vzbouřenci požadovali osvobození devíti izraelských vojáků zadržených kvůli podezření ze znásilnění a sexuálního mučení palestinského vězně. Výtržníci později zaútočili také na základnu Bejt Lid, kam byli zadržení vojáci převezeni vojenskou policií. Náčelník generálního štábu Izraelských obranných sil (IDF) generálporučík Herci Halevi označil situaci za „hraničící s anarchií“, zatímco tamní média incident přirovnala k nepokojům 6. ledna 2021 v americkém Kapitolu.

 

 

Vojenský soud na základně Bejt Lid ve svém rozhodnutí uvedl, že předložené důkazy „zakládají důvodné podezření“, že se obvinění vojáci dopustili sexuálního násilí na Palestinci zadrženém ve vazební věznici Sde Tejman na jihu Izraele. Podle izraelského deníku Ha’arec utrpěl znásilněný palestinský vězeň protržení střeva, vážné poranění konečníku, poškození plic a zlomená žebra. V důsledku těchto zranění musel být hospitalizován. Organizace pro právní pomoc Honenu, která zastupuje čtyři z obviněných izraelských vojáků, však tvrdí, že její klienti jednali v sebeobraně.

O jiných případech sexuálního mučení, k nimž mělo rovněž údajně dojít v izraelských věznicích a které se způsobem provedení značně podobají případu výše popsanému, již dříve informovala zahraniční média. Younis al-Hamlawi, zdravotní bratr, který byl zadržen izraelskými silami v Gaze poté, co opustil nemocnici Al-Shifa kvůli obvinění, že je napojen na Hamás, řekl deníku The New York Times, že mu izraelští vojáci vrazili kovovou tyč do konečníku, což mu způsobilo krvácení a zanechalo ho v „nesnesitelných bolestech“. The New York Times dále odkazují na uniklou zprávu OSN, která cituje jednačtyřicetiletého zadrženého, jenž uvedl, že ho vyšetřovatelé „nutili sedět na něčem jako žhavé kovové tyči“, zatímco jiný zadržený „zemřel poté, co mu do konečníku strčili elektrickou tyč“. Deník připomíná, že palestinští vězni jsou v izraelských detenčních zařízeních mnohdy drženi bez soudu i několik měsíců, kdy jim je upíráno právo na obhajobu, což někteří právní experti označují za porušení mezinárodního práva.

Kauza vojáků obviněných ze znásilnění palestinského vězně však nyní v izraelském veřejném prostoru vyvolala žhavou diskusi o přípustnosti výše popsaných praktik. O problematice dokonce minulý týden debatovali členové izraelského Knesetu. Zákonodárce Hanoch Milwidsky z vládní strany Likud premiéra Benjamina Netanjahua byl tázán jedním ze svých kolegů, zda je legitimní „strkat člověku do konečníku klacek“. „Ano!“ neváhal s odpovědí vládní politik. „Pokud je to nuchba (bojovník Hamásu), je všechno legitimní! Všechno!“

Podporu zadrženým vojákům vyjádřil také izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir, který prohlásil, že je „ostudné“, aby Izrael zatýkal „naše nejlepší hrdiny“. Orgánům činným v trestním řízení dále vzkázal, aby od vojáků „daly ruce pryč“. Ministr financí Becal’el Smotrič uvedl, že „vojáci IDF si zaslouží respekt“ a nesmí se s nimi zacházet jako se „zločinci“. Generální prokurátorka Izraele Gali Baharav-Miara se naopak vyslovila za prošetření obvinění. „Plně podporuji generálního vojenského prokurátora, policejní orgány IDF a izraelskou policii,“ uvedla generální prokurátorka. „Donucovací orgány jsou povinny prověřit podezření z trestné činnosti,“ dodala.

 

 

Není to poprvé, co je izraelská společnost rozdělená problematikou sexuálního násilí v souvislosti s válečnými konflikty. Současný vrchní rabín IDF Eyal Moše Karim před lety vzbudil rozporuplné reakce, když odpovídal na otázku, zda židovské náboženské texty povolují znásilňování nežidovských zajatkyň v dobách válečných konfliktů. „Ačkoli je styk s nežidovkou velmi závažný, byl v době války (za stanovených podmínek) povolen z ohledu na potíže vojáků,“ napsal v roce 2012 rabín. „A protože nám jde o úspěch kolektivu ve válce, Tóra (vojákům) dovolila uspokojit tento zlý pud za podmínek, které stanovila, v zájmu úspěchu kolektivu.“ Poté, co Karimova slova vzbudila vlnu kritiky v souvislosti s jeho jmenováním do pozice vrchního rabína izraelských ozbrojených sil, však IDF upřesnily, že se jednalo pouze o odpověď na „teoretickou hermeneutickou otázku“. IDF dlouhodobě samy sebe označují za „nejmorálnější armádu světa“. 150 rabínů však kolegu Karima podpořilo otevřeným dopisem, v němž jej vyzvali, aby se za svůj výrok neomlouval, neboť se prý jedná o legitimní výklad Tóry.

Citovaný výrok vrchního vojenského rabína, který zodpovídá za poskytování duchovních rad izraelským vojákům, začali letos připomínat uživatelé sociálních sítí poté, co se vynořily zprávy o znásilňování palestinských žen izraelskou armádou v okupované Gaze.

 

 

Rozpačité reakce na sítích vzbuzuje také trend, kdy vojáci „nejmorálnější armády světa“ hrdě pózují oblečení do ukořistěného dámského spodního prádla v obsazených domech Palestinců.

 

 

 

 

Válka v Gaze si od loňského října vyžádala již téměř 40 000 přímých obětí. Zatímco někteří spojenci Izrael čas od času kritizují, český premiér Petr Fiala (ODS) je ve svém postoji již mnoho let pevný a konzistentní. „Izrael je ostrovem svobody na Blízkém východě. Jediný opravdu demokratický stát, který je nám navíc civilizačně i kulturně velmi blízký. Vede boj i za nás, za naši bezpečnost a za naše hodnoty,“ psal Fiala již v roce 2018. Po vypuknutí války s Hamásem loni v říjnu premiér opět zopakoval, že je důležité, by si lidé uvědomili, za jaké hodnoty Izrael bojuje, přičemž zdůraznil, že Česká republika dlouhodobě stojí na správné straně.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Adam Šesták

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já věřím v karmu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 07.08.2024 9:13:36
otázka je pro mne jen v tom, jestli ten západní dvojí metr spláchne jednotlivce nebo celou západní civilizaci. A taky by mě opravdu zajímalo, jak vypadá člověk, který sebeobranu dokáže vidět i ve strkání tyče do konečníku. Ovšem nepřekvapuje mne, že žádné izraelské prasárny neovlivní naši zahraniční politiku, protože kdybychom ji měli svobodnou a prodemokratickou, nemohli bychom se paktovat s USA už jen kvůli Guantánamu.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Holec po krajských volbách: „Teď přijde sviň*rna.“

19:25 Holec po krajských volbách: „Teď přijde sviň*rna.“

Většina komentátorů u nás píše svým fialovským srdíčkem, voliče ale neoblbnete, říká komentátor Petr…