„Useknout hlavu hydře!“ Brusel prohlásil Maďarsko za autokracii. Peksa chce víc

15.09.2022 18:08 | Ze sítí

Poslanci Evropského parlamentu přijali rezoluci, podle níž už Maďarsko není kvůli trvalému porušování evropských hodnot plnohodnotnou demokracií. Europoslanci místo toho navrhují označení „hybridní režim volební autokracie“. Pro přijetí rezoluce hlasovala i většina českých europoslanců, proti byli oba zástupci ODS a SPD.

„Useknout hlavu hydře!“ Brusel prohlásil Maďarsko za autokracii. Peksa chce víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Viktor Orbán

Rezoluce, která byla přijata velkou většinou hlasů v Evropském parlamentu, označuje Maďarsko jako autokracii a požaduje, aby Evropská komise začala tvrdě uplatňovat svá pravidla a požadavky právního státu a nebála se mimo jiné odebrat Budapešti část unijních peněz.

Brusel v posledních letech opakovaně kritizuje přístup vlády Viktora Orbána k justici, omezování plurality médií nebo práv menšin. Zlepšení ale ani po několikerých výzvách podle europoslanců nepřišlo, a proto v rezoluci ve čtvrtek vyjádřili „hluboké politování nad tím, že nedostatek rozhodných opatření EU přispívá k rozpadu demokracie, právního státu a základních práv v Maďarsku, v důsledku čehož se tato země podle příslušných ukazatelů změnila na hybridní režim volební autokracie“.

Evropský parlament proto také vyzval Komisi, aby poprvé využila nově přijatá pravidla, podle nichž může být členské zemi dokonce odebrána část dotací. Komise by podle europoslanců také neměla schválit maďarský plán obnovy, ze kterého chtějí Maďaři čerpat miliardy na obnovu po pandemii nemoci covid-19.

Podle informací serveru Novinky.cz by Komise jako první mohla rozhodnout o odebrání části peněz z fondů určených pro rozvoj chudších regionů. Na rozhodnutí Evropského parlamentu reagoval jako první maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.  

„Poslanci Evropského parlamentu by se radši měli zabývat reálnými problémy lidí. Za své dobré platy by se měli zabývat tím, jak pomoci Evropanům, když v důsledku politiky sankcí trojnásobně až čtyřnásobně stouply ceny energií. Měli by se zabývat řešením recese a vysoké inflace,“ uvedl Szijjártó.

Tomu se nelíbí, že se pochybuje o demokracii v Maďarsku. „Maďaři jasně rozhodli ve čtyřech parlamentních volbách za sebou, jakou budoucnost si přejí. Vyprosíme si, aby si někteří v Bruselu a Štrasburku mysleli, že Maďaři nejsou natolik zralí, aby rozhodli o své budoucnosti. Vyprosíme si, aby nám mluvili do toho, jak se mají Maďaři rozhodovat. Občané Maďarska rozhodují o budoucnosti země demokraticky a ústavně,“ dodal Szijjártó.

Z českých zástupců v Evropském parlamentu hlasovala většina pro přijetí rezoluce, jako například Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), Dita Charanzová (ANO) nebo Mikuláš Peksa (Piráti). Proti hlasovali oba zástupci SPD Hynek Blaško a Ivan David a také europoslanci ODS Jan Zahradil a Alexandr Vondra.

Pirátský poslanec Mikuláš Peksa na Twitteru dokonce Evropskou komisi vyzval, aby Maďarsku zastavila dotace úplně. „Pozastavit Maďarsku část evropských dotací je jako useknout hlavu hydře – problém to nevyřeší, ale pouze znásobí. Nerozumím tomu, proč Komise nedotáhne své sliby do konce a napozastaví Orbánovi veškeré dotace, dokud Fidesz nezlepší stav právního státu v zemi,“ napsal Peksa.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…