„Ústava je překážka. Teď se nám těžko vládne.“ Demokraté se odhalují víc a víc

08.10.2024 14:05 | Monitoring

V poslední době se množí případy, kdy politici z americké Demokratické strany otevřeně volají po omezování svobody slova na sociálních sítích. Nedávno se takto projevila Hillary Clintonová. Ještě před ní se ale v podstatě stejně vyjádřil taktéž neúspěšný demokratický kandidát na prezidenta, John Kerry. A to ve spojitosti se změnou klimatu. Kerry řekl, se teď „těžko vládne“ a že první dodatek americké ústavy, který zaručuje mimo jiné svobodu slova, je překážkou.

„Ústava je překážka. Teď se nám těžko vládne.“ Demokraté se odhalují víc a víc
Foto: Repro Youtube
Popisek: Demokratický politik, John Kerry na Světovém ekonomické fóru

Jak jsme již psali, velkou pozornost mezi těmi, kterým záleží na svobodě slova, vzbudil výrok Hillary Clintonové: „Pokud platforma, ať už je to Facebook, X, Instagram nebo TikTok, nemoderuje a nekontroluje obsah, ztrácíme nad ním naprostou kontrolu.“ Slova o totální kontrole byla brána jako důkaz, že členům Demokratické strany jde o kontrolu nad médii, aby nemohli být kritizováni. Někteří také vyjádřili překvapení, že Hillary Clintonová taková slova vypouští veřejně.

Přesvědčení, že demokraté chtějí cenzurovat obsah sociálních sítí ve svůj prospěch však nepochází jen ze slov Hillary Clintonové. Ještě před ní se ve velice podobném duchu vyjádřil John Kerry, Obamův ministr zahraničí a neúspěšný kandidát na prezidenta. Ten promlouval na už nechvalně známém Světovém ekonomickém fóru na konci září. I tam se řešil obsah na sociálních sítích v souvislosti s misinformacemi o změně klimatu.

„Pokud lidé jdou jen za jedním zdrojem a ten zdroj je nemocný, má své záměry a šíří dezinformace, tak náš první dodatek je velkou překážkou v naší schopnosti jej prostě, víte, vymazat z existence,“ řekl.

Kromě toho Kerry prohlásil, že firmy provozující sociální média vydělávají na šíření dezinformací a misinformací, ale první dodatek ústavy chrání většinu on-line projevů, což prý způsobuje další problémy pro všechny demokracie na světě. „Úzkost nad sociálními médii jen narůstá a narůstá a narůstá a je součástí našeho problému – zejména v demokraciích – pokud jde o budování konsenzu kolem jakéhokoli problému,“ řekl a ještě dodal: „Dnes je těžké vládnout.“

Uvedl, že ti, kdo dříve rozhodovali, co je a není fakt, byli povětšinou „vykastrováni“, takže si lidé volí sami, odkud čerpají novinky a informace. „Je opravdu, opravdu náročnější vytvářet konsenzus dnes, než v předchozích 45 až 50 letech, kdy jsem se v tomto angažoval,“ prohlásil Kerry.

Ani Kerryho výrok nezůstal bez odezvy. Ústava je zakládajícím dokumentem Spojených států, její první dodatek byl schválen již v roce 1791, kdy byly ještě velice mladou zemí, která si nedávno vydobyla nezávislost na Velké Británii. Bez přehánění se dá říci, že ústava je v USA brána až s náboženským respektem a její nerespektování je vážné provinění. „John Kerry a další demokratické elity nenávidí ústavu. Považují ji za překážku na cestě k vládě nad lidmi. Ve skutečnosti byla napsána právě proto,“ komentoval Kerryho výrok kongresman Thomas Massie.

Ozval se také americký novinář Michael Shellenberger. „Bill Gates před dvěma týdny, John Kerry minulý týden a Hillary Clintonová dnes – všichni požadují vládní cenzuru X. Těžko to považovat za náhodu. Zdá se, že připravují půdu pro totalitu. Naše demokratická republika je v ohrožení,“ shledal včera v reakci na Clintonovou a její „ztrátu totální kontroly“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Připouštíte, že jste řadu ministerstev zřídili jako trafiku?

Nebo jak vysvětlíte, že teď tleskáte slučování ministerstev? Proč jste tedy zřizovali nové a proč jste neslučovali hned po volbách? Já teda nevím, ale v poslední době přestávám politice ODS rozumět. Měníte názory jak ponožky

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 11 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Zátah na ty, kdo zle mluví o NATO.“ Smazali mu kanál, nenechal to jen tak. Začal jmenovat a vypočítávat

15:15 „Zátah na ty, kdo zle mluví o NATO.“ Smazali mu kanál, nenechal to jen tak. Začal jmenovat a vypočítávat

Smazali mu kanál na YouTubu. Údajně proto, že v něm umělá inteligence našla „nenávistné projevy“. Pr…