„Viděli jsme to ve Francii.“ Migranti a volby. Babiš vystoupil na mimořádné tiskovce

08.07.2024 17:59 | Monitoring

Expremiér Andrej Babiš (ANO) spolu s místopředsedou hnutí ANO Karlem Havlíčkem představili dnes na tiskovém brífinku frakci Patrioti pro Evropu, jíž je ANO členem. „My jsme do této frakce vstoupili proto, abychom plnili náš program,“ poznamenal Babiš.

„Viděli jsme to ve Francii.“ Migranti a volby. Babiš vystoupil na mimořádné tiskovce
Foto: Reprofoto: FCB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš a Karel Havlíček na tiskovém brífinku

„Jsem moc rád, že mohu dnes oznámit ustanovení nové frakce v Evropském parlamentu, a to Patriotů pro Evropu. My jsme ten záměr oznámili už 30. 6. ve Vídni a od oznámení vzniku frakce zaznívalo mnoho skeptických hlasů, že se nám nepodaří frakci sestavit, že nebude mít žádný vliv, že bude mít málo členů, že jsme nepochopili politiku Bruselu, dokonce že jsme Putinovi kolaboranti. Do toho se zase namontovaly Benešovy dekrety, vůbec nechápu, jadernou energetiku a podobné nesmysly. Všechny tyto a podobné nepravdy zásadně odmítáme,“ sdělil Babiš. 

„My jsme do této frakce vstoupili proto, abychom plnili náš program, protože naši voliči a občané České republiky vědí, že my program plníme a taky skládáme průběžně účty. Proto vznikla ta frakce a proto jsme zveřejnili už 30. 6. manifest té frakce, co je její podmínka, aby vůbec v rámci Evropského parlamentu vznikla. A co je hlavní cíl plnění našeho programu? Tak samozřejmě je to za prvé obrana suverenity členských zemí a důraz na národní státy. Za druhé odhodlání bojovat a skutečně řešit problém nelegální migrace a za třetí je to skutečně naléhavá potřeba revidovat Green Deal,“ dodal Babiš. 

„Ve frakci Patrioti pro Evropu bude 84 europoslanců ze dvanácti zemí, což považujeme za obrovský úspěch. Patrioti pro Evropu budou po lidovcích a socialistech třetí nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, to znamená, že bude klíčovým hráčem, a jsme připraveni se zásadně podílet na rozhodování o budoucnosti Evropské unie. Takže náš hlas v Evropské unii bude slyšet. Jako nejdůležitější vidíme prioritu zastavení ilegální migrace. A včera jsme viděli ve Francii, co všechno dokáže udělat migrace s voličskou základnou. Pevně věříme, že v rámci zachování jedinečných kulturních, politických a ekonomických identit členských států EU je klíčové respektovat a posilovat jejich suverenitu, to znamená, že my usilujeme o EU založenou na silných a nezávislých národních státech, nikoliv o federaci ovládanou bruselskými byrokraty, kteří nerespektují vůli a přání občanů EU a žijí zcela mimo realitu všedního dne většiny z nás,“ zakončil Babiš. 

Havlíček jej doplnil o svůj názor na některé kritiky, kteří naznačují, jak uvedl, „že se dáváme dohromady s někým, kdo má jiný názor třeba na Rusko nebo na Ukrajinu“. „Především bych chtěl říct, že my jsme nehledali v Evropě spojence nebo strany, se kterými budeme mít stejný nebo podobný názor na Rusko či Ukrajinu. My jsme hledali ty, se kterými budeme mít stejný názor na fungování EU. Jasně bych chtěl říct, že názor hnutí ANO na Ukrajinu se nemění, všichni víte, že jsme odsoudili kategoricky Rusko, a všichni víte, že jsme podpořili drtivou většinu všech opatření, která byla právě na podporu Ukrajiny. A současně dovolte, abych tímto kategoricky odsoudil útok Ruska na Kyjev a na dětskou nemocnici, porodnici. Je to barbarský čin, který nemá žádné ospravedlnění,“ řekl krátce Havlíček.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je to zmatené., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLojza z Liberce , 08.07.2024 18:48:39
Ano Fiala je patologický lhář, naprostý souhlas, ale Babiš si s ním může podat ruku a obejmout se. Kdo se má sakra v Babišovi vyznat. Snad mi to vysvětlí jeho obdivovatelé. Jak to je ? Babiš si přeje vítězství Ukrajiny nad Ruskem, podporuje v PS Fialovu vládu ve vojenské pomoci a potom prohlásí, že by si přál mír. Babiši nemůžeš sedět na dvou židlích, musíš být pevný ve svých názorech a ne, mít bobky.

|  15 |  1

Další články z rubriky

Kolář by bojeschopné Ukrajince posílal domů. V Polsku to zkusili. Moc to nedopadlo

13:03 Kolář by bojeschopné Ukrajince posílal domů. V Polsku to zkusili. Moc to nedopadlo

Poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) vyzývá k řešení situace bojeschopných ukrajinských uprchlíků, kteří s…