„Vláda se vám má starat o plyn? Zbavit vás volebního práva.“ A je fakt zle

17.10.2022 12:07 | Ze sítí

Ceny energií drtí nejednoho českého podnikatele, ale i české domácnosti. Zatímco někteří politici žádají ještě nižší zastropování, jiní vládu kritizují, že nedokáže kvůli svým postojům levné energie sehnat. Cestovatel Dan Přibáň se ovšem podivuje, jak uvažují ti, kdo si stěžují, že stát levné energie nezajistil. „Jak uvažuje člověk, který čeká, že o něj bude pečovat premiér?“ ptá se. A navrhl: „Nebylo by od věci zvážit založení zaopatřovacích ústavů, kde by se stát o podobné lidi staral výměnou za to, že se vzdají volebního práva.“

„Vláda se vám má starat o plyn? Zbavit vás volebního práva.“ A je fakt zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Česká republika na 1. místě s názvem Nenásilná revoluce

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
Jak je známo, v březnu se předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová vyjádřila v Partii CNN Prima News, že vlády se nemají o lidi starat a vodit je za ručičku. „Vlády se nemají starat o lidi, mají se postarat o to, aby tady bylo bezpečno. To je teď velmi důležité. Myslím, že nikdo nechceme, aby šel Putin dál. Stát se má starat o to, aby se o sebe lidé co nejlépe mohli postarat sami. Nepotřebují k tomu vodit za ručičku, ale musí k tomu mít férové podmínky,“ pravila doslova. Za tato slova sklidila tehdy kritiku.

K podobnému stylu myšlení se nyní přihlásil cestovatel a komentátor současného dění Dan Přibáň, který v neděli sdílel na sociálních sítích podobnou myšlenku. „Když vidím nadávání na Fialu, že se nepostaral o levné energie, říkám si, jak uvažuje člověk, který čeká, že o něj bude pečovat premiér? Nebylo by od věci zvážit založení zaopatřovacích ústavů, kde by se stát o podobné lidi staral výměnou za to, že se vzdají volebního práva,“ prohlásil.

Jeho myšlenka se stala terčem kritiky. Například od vojenského analytika Jiřího Vojáčka, který namítl, že v oblasti plynu i energetiky drží stát de facto monopol a je tedy na něm, aby se o občany postaral. „Občan se má postarat sám o sebe, stát není jeho máma. Vláda během krátké doby zajistila náhradní zdroje a zastropovala energie ve snesitelné míře pro stát i občany. Podívejte se do Maďarska, jak se jim ‚skvěle‘ daří pod Orbánem, ke kterému všichni tihle kňouralové vzhlíží,“ prohlašoval Přibáň.

Výše, v jaké byly ceny zastropovány, jsou však předmětem kritiky také, vzhledem k tomu, že i tak budou znamenat navýšení oproti minulým letům, nemluvě o tom, že velkoodběratelů, tedy zaměstnavatelů, se zastropování netýká. Nemluvě o tom, že stát bude dodavatelům rozdíl v ceně kompenzovat, aby je pak následně zdanil. Zastropování kritizoval například bývalý premiér Andrej Babiš nebo předseda strany PRO Jindřich Rajchl. Babiš jako příklady používá třeba Portugalsko, Španělsko, Francii, ale i sousední Slovensko. Rajchl se zasazuje o to, aby energetičtí experti Vladimír Štěpán a Ivan Noveský dostali povolení vyjednávat o dodávkách plynu s ruským plynovým gigantem Gazpromem. A taktéž kritizuje vládu, že z pozice majoritního vlastníka akcií ČEZu není schopna zajistit elektřinu za výhodnou cenu. Oba pak varují, že vysoké ceny plynu a elektrické energie jsou zhoubné pro český průmysl.

A proti Přibánově pohledu, tedy že se má občan sám o sebe postarat, jde i kampaň Deštník proti drahotě, která na transparentech uvádí, že říct si o pomoc není žádná slabost, že občané mají využít příspěvek na dítě nebo ochránit svůj domov příspěvkem na bydlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…