„Volodymyr Z.“ zničil Nord Stream. Lidová tvořivost řádí

14.08.2024 15:55 | Monitoring

Dva roky po výbušných útocích na plynovody Nord Stream v Baltském moři získal federální generální prokurátor Jens Rommel první zatykač na podezřelou osobu. Podle informací médií se jedná o Ukrajince Volodymyra Z. Tato poněkud humorná shoda jmen vybudila lidovou tvořivost na maximum. Nahlédněte.

„Volodymyr Z.“ zničil Nord Stream. Lidová tvořivost řádí
Foto: X/Dispropaganda
Popisek: Humorná koláž o údajném pachateli útoku na Nord Stream, „Volodymyrovi Z.“

Jak jsme již uváděli, německá prokuratura vydala zatykač i na základě tipů zahraničních zpravodajských služeb. Podle vyšetřování pachatelé pluli v září 2022 po Baltském moři na německé plachetnici Andromeda.

Zatímco Dánsko a Švédsko vyšetřování na počátku roku 2024 vzdaly, německá prokuratura pokračovala ve vyšetřování. „Vyšetřovatelům se podle výzkumu zřejmě v minulých měsících podařilo shromáždit dostatek důkazů, aby na začátku června získali od vyšetřujícího soudce Spolkového soudního dvora zatykač na Ukrajince Volodomyra Z. V červnu se prý němečtí prokurátoři obrátili na polské úřady s evropským zatykačem v naději, že by podezřelý mohl být zatčen,“ uvedl Tagesschau. Úřady se podle deníku v úterý s obviněným spojily telefonicky. „Z. byl obviněním zaskočen. Popřel, že by se podílel na útocích na Nord Stream,“ píše veřejnoprávní Tagesschau.

Shodu jmen s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským nenechali bez povšimnutí různí internetoví vtipálci. A tak se začaly objevovat první veselé obrázky na odlehčení.

„Volodymyr Z. LMAO,“ napsal k případu twitterový účet Dispropaganda. A připojil humornou koláž se známými meme postavičkami Wojak. Na ní postavička s hlavou prezidenta Zelenského odřezává trubku plynovodu, zatímco z obou břehů na sebe pokukují zástupci EU a Ruska. 

Reakci na tento příspěvek připojil také uživatel „casualidiot. K textu popisujícímu průběh vyšetřování připojil koláž, na které muž nápadně podobný Volodymyru Zelenskému míří pod vodou v ponorce sestavené z barelu v ukrajinských barvách, trubek a prken, a shazuje na trubku plynovodu výbušninu.

„Volodymyr Z. vyfotografován těsně před startem v den své sabotážní mise,“ píše další tvořivý uživatel sítě X. A připojuje koláž se stejným strojem.

 

Jiný uživatel jen vytáhnul archivní fotku Zelenského v plavkách a lakonicky k ní připsal: „Volodymyr Z.“

Dne 26. září 2022 poklesl tlak v té době již nevyužívaném plynovodu Nord Stream I blízko sebe ve švédských a dánských vodách a později i v jednom ze dvou souběžných vedení ještě nevyužívaného plynovodu Nord Stream 2, ze 105 barů na 7 barů. Únik plynu ze tří míst plynovodů byl hlášen poblíž dánského ostrova Bornholm. Dánská geologická služba GEUS zaznamenala dva otřesy nepřírodního původu, jeden ve 2.03 a druhý v 19.03.

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Novotný

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Levného plynu z Ruska se vám zachtělo?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewladyk , 14.08.2024 20:04:40
Tak to ne. Hezky budete kupovat náš třikrát dražší břidlicový. S pozdravem USSA.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

22:30 Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

Superdebatu před nadcházejícími senátními a krajskými volbami přinesla Česká televize, a to živě z B…