„Vraťte nám volby.“ V přímém přenosu na ukrajinské vlajce. Netrvalo dlouho a byla pryč

21.06.2024 18:10 | Zprávy

Na fotbalovém zápase mistrovství Evropy mezi Slovenskem a Ukrajinou se objevila ukrajinská vlajka s velkým nápisem „Vraťte nám volby“. Nápis patrně narážel na fakt, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj měl v květnu skončit v úřadu, ale kvůli stannému právu zůstal prezidentem bez časového omezení. Vlajka s provokativním nápisem po dvaceti minutách ze stadionu zmizela.

„Vraťte nám volby.“ V přímém přenosu na ukrajinské vlajce. Netrvalo dlouho a byla pryč
Foto: Repro x
Popisek: Ukrajinská vlajka s nápisem "vraťte nám volby"

Slovenští fotbalisté v pátek v Düsseldorfu nestačili na Ukrajinu a prohráli utkání 1:2. Kromě samotného výsledku ale lidi zaujala také velká vlajka na půli hřiště s dobře čitelným nápisem „Give us elections back“, což by se dalo přeložit jako „Vraťte nám volby“.

Nápis je provokativní s ohledem na prezidentské volby, které měly proběhnout v březnu tohoto roku. Volby ale nebyly kvůli válce s Ruskem vypsány a Zelenskyj v prezidentském úřadu pokračuje.

Od začátku utkání je na všech televizních přenosech dobře patrná vlajka s výrazným nápisem. Tu ale někdo ve dvacáté páté minutě zápasu balí a odnáší pryč. Na záběrech České televize je dobře patrné, že v čase 25:15 neznámý muž ve fialové mikině vlajku odnáší. Zda šlo o rozhodnutí ukrajinských činitelů, není známo.

Pokračování Zelenského v prezidentském úřadě je umožněno ukrajinskou ústavou, v níž je dáno, že v době válečného stavu jsou prodloužena funkční období všech demokraticky zvolených představitelů a orgánů.

Zelenskyj už loni v listopadu prohlásil, že uspořádat volby ve válečném stavu není vhodný nápad. „Domnívám se, že teď není správný čas na uspořádání voleb,“ uvedl tehdy Zelenskyj podle informací BBC.

Zelenského podpora přitom s pokračující válkou klesá. Ještě na začátku války měl ukrajinský prezident podporu téměř 90 % občanů. Podle nynějších průzkumů se ale jeho důvěra dostala na 65 % a dále klesá.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Všechno, co dělá, je na objednávku zvenčí.“ Tlustý na Fialu použil ošklivé slovo

17:25 „Všechno, co dělá, je na objednávku zvenčí.“ Tlustý na Fialu použil ošklivé slovo

Někdejší ministr financí Vlastimil Tlustý hovořil s moderátorkou Alex Mynářovou v pořadu XTV.cz Podt…