„Vy, co máváte vlajkou Ukrajiny…“ Dusno po vpádu Izraele do Libanonu

01.10.2024 8:13 | Zprávy

„Omezená pozemní operace.“ Případně „pozemní vpád“. Tak západní média, například BBC nebo Sky News informují o izraelských útocích na Libanon, kvůli kterým už USA posilují svou vojenskou přítomnsot v regionu, aby předešly širšímu konfliktu. Ze sociálních sítí ale zní nespokojenost s dvojím metrem, protože když Rusko překročilo hranice Ukrajiny, jednalo se hned o „invazi“. Toto slovo se ale v západních médiích nyní nevyskytuje.

„Vy, co máváte vlajkou Ukrajiny…“ Dusno po vpádu Izraele do Libanonu
Foto: Repro X
Popisek: Bombardování Bejrútu Izraelem

Izrael informoval USA, že má v úmyslu zahájit „omezený pozemní vpád“ do jižního Libanonu, kde se nachází hnutí Hizballáh, informovala britská BBC. Operace by prý mohla začít ještě v pondělí, uvedl jeden z izraelských představitelů. Již předtím izraelský ministr obrany Jo'av Galant naznačil, že armáda je připravena na pozemní operaci. Zástupce velitele Hizballáhu uvedl, že hnutí je připraveno na jakékoliv izraelské operace.

Ze strany OSN a od unijního šéfa diplomacie už směrem k Izraeli přišly výzvy, aby pozemní operaci neprováděl. V mezičase Libanon stáhl své vojáky od hranice dále na sever.

Anketa

Jakou školní známkou zatím hodnotíte prezidenta Petra Pavla?

0%
2%
0%
1%
10%
hlasovalo: 4724 lidí
Izraelský ministr obrany na videu uvedl, že páteční eliminace lídra Hizballáhu Nasralláha byl důležitý krok, ale že to „není vše“. A že „vše, co je potřeba udělat, bude uděláno“. Izraelci dle něho hodlají použít letectvo, armádu i námořnictvo. V pondělí již nad Bejrútem zněly exploze. Arabský mluvčí IDF (izraelské obranné síly) uvedl, že pokud se někdo nachází v okolí základen a cílů Hizballáhu, tak proti nim bude Izrael postupovat silově. Dle New York Times už na území Libanonu pronikla izraelská komanda a starosta většinově křesťanské vesnice nedaleko hranic oznámil, že místním izraelská armáda volala, aby vesnici opustili.

Členské státy EU už svolaly zasedání bezpečnostní rady OSN. Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell uvedl, že „jakýkoli další vojenský zásah by situaci dramaticky zhoršil a je třeba se mu vyhnout“. Mluvčí generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese uvedl, že „si nepřeje žádnou pozemní invazi“ Izraele do Libanonu. A prezident USA Joe Biden uvedl, že by se mělo uzavřít příměří. Ministr zahraničí Velké Británie se také vyslovil pro příměří. V mezičase Izrael i Hamás hlásí, že údery na Bejrút zabily šéfa Hamásu v Libanonu a tři členy Lidové fronty pro osvobození Palestiny.

A ačkoliv by si prezident Biden dle svých slov přál příměří, USA dle deníku New York Post přesouvají do oblasti další vojáky. Dohromady by se tak na základnách v Sýrii, Iráku, Jordánu a v dalších blízkovýchodních zemích mělo nacházet 43 000 amerických vojáků. Pentagon neuvedl, kolik vojáků pošle, ale podle jednoho představitele americké vlády se jedná až o 3 000 vojáků.

Zástupkyně náměstka pro komunikaci s veřejností Sabrina Singhová uvedla, že navýšení počtu vojáků je snahou „dále posílit obrannou pozici amerických sil v oblasti Blízkého východu s cílem odradit od agrese a snížit riziko širší regionální války“. Kromě posil zůstává v oblasti útočná skupina letadlové lodi Abraham Lincoln a Singhová uvedla, že posíleno bude i letectvo. Zvýší se prý také „úroveň připravenosti“ amerických sil. Toto prohlášení předcházelo oznámení od Izraele, že začal svůj „pozemní vpád“ do Libanonu.

Ze sociálních sítí se ale ozývají výčitky ohledně mediálního pokrytí začínajícího konfliktu. Zejména když jde o srovnání s Ruskem. „Izrael právě zahájil invazi Libanonu. Když Rusko překročilo hranice Ukrajiny, tak přesně to o Rusku řekla von der Lhářka. Řekne teď to samé o Izraeli?“ uvedl irský podnikatel a novinář Chay Bowes. A myslel tím, zda von der Leyenová prohlásí: „Zaměříme se na strategická odvětví izraelské ekonomiky a zablokujeme jim přístup ke klíčovým technologiím a trhům. Oslabíme izraelskou ekonomickou základnu a její schopnost modernizace. Kromě toho zmrazíme izraelská aktiva v EU a zastavíme přístup izraelských bank na evropský finanční trh.“ Jako to udělala u Ruska.

„Když Rusko v roce 2022 zahájilo ‚speciální operaci‘ na Ukrajině, západní média neváhala a nazvala ji tím, čím byla: invazí. Když nyní Izrael zahájil ‚omezenou pozemní operaci‘ v Libanonu, redaktoři zpravodajství najednou ztratili slovník,“ vyčítal irský sociální demokrat Hugo Mills.

„Putin označil svou invazi na Ukrajinu za ‚speciální operaci‘. Západní média tak nějak věděla, že se jedná o invazi. Nyní Izrael, uprostřed genocidy v Gaze, napadl Libanon. To je to, co to je, ne ‚omezená pozemní operace‘. Je to invaze,“ vyčítal další irský socialista, Eoghan Ó Ceannabháin.

Podobně hovoří i Brian Tashman z Institutu Vera pro spravedlnost. „Rusko: Zahajujeme na Ukrajině ‚speciální vojenskou operaci‘. USA: Jedná se o invazi, nevěřte Putinově orwellovské rétorice. Izrael: Zahajujeme ‚omezený pozemní vpád‘ do Libanonu. USA: palec nahoru.“

A také novinář Ramin Skibba: „Vzpomínáte, jak Rusko nazvalo svou nezákonnou invazi na Ukrajinu ‚speciální vojenskou operací‘? Izrael nyní zahajuje invazi/‚operaci‘ v Libanonu s americkými zbraněmi.“

„Už se těším, až všichni, kdo mávají vlajkou Ukrajiny, odsoudí izraelskou invazi svrchovaného území Libanonu. To bude každou minutu,“ rýpl si David Hughes.

„Izrael právě napadl Libanon s úmyslem anektovat alespoň jeho část. Světové společenství MUSÍ reagovat stejně, jako když Rusko napadlo Ukrajinu, jinak ztratíme odstrašující účinek proti dobyvačným válkám a mnohem více zemí se pokusí posunout své hranice,“ tvrdí Judith Meyerová.

„Když jste se nepodbízeli Putinovi a nenazývali invazi na Ukrajinu ‚speciální vojenskou operací‘, nepodbízejte se Netanjahuovi eufemismem pro invazi do Libanonu,“ ozval se Gary Dunion.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

důkazy

Máte nějaké důkazy pro vaše tvrzení, že za odvoláním Bartoše stojí tlak na premiéra ze strany některých členů ODS, které jste jmenoval, např. Skopečka, Stanjury atd.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 80 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

USA posilují svou přítomnost v regionu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseznámka , 01.10.2024 9:49:05
samozřejmě nikoli proto aby předešly širšímu konfliktu, ale jak je jejich zvykem, aby tento konflikt ještě přiostřily a společně se Židy "vybojovaly vítězství" nad slabým nepřítelem Izraelců. Už je to trapné.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Po projevu Ivana Trojana padlo ošklivé slovo ze 70. let

10:52 Po projevu Ivana Trojana padlo ošklivé slovo ze 70. let

Poučení z historie. Obrana nezávislé žurnalistiky a zastání se umělců na Slovensku. Chvála „otevřené…