„Vy jste mě k tomu vyprovokovala.“ Witowská končí v ČT. Na závěr se pohádala se Schillerovou

26.10.2022 21:05

Sněmovna několik hodin jedná o návrhu rozpočtu na příští rok. Podle premiéra je to rozpočet válečný a krizový. Opozice jej kritizuje mimo jiné kvůli dani z mimořádných zisků; s výnosy z ní vláda počítá, aniž byla schválena. K tématu si do svého posledního moderovaného dílu pořadu Interview ČT24 pozvala končící Světlana Witowská jako hosta stínovou ministryni financí Alenou Schillerovou (ANO), o názorové střety nebyla nouze. Nechybělo však ani rozloučení na úrovni.

„Vy jste mě k tomu vyprovokovala.“ Witowská končí v ČT. Na závěr se pohádala se Schillerovou
Foto: Repro Twitter
Popisek: Moderátorka Světlana Witowská po svém posledním Interview ČT24

Poslanci řeší základy rozpočtu na příští rok, který je podle Schillerové plný kontroverzí a schodek neodpovídá realitě. „Tato vláda má k dispozici tento, příští rok a pravděpodobně i ten další poměrně velkou míru příjmů díky inflaci. K rozpočtu na rok 2023 máme výhradu k windfall tax, ale těch výhrad je daleko více. Takto legislativně nepodložených příjmů je za 150 miliard,“ upozornila Schillerová.

Moderátorka Světlana Witowská připomněla, že Babišova vláda měla podobný schodek v době, kdy nebyla válka ani energetická krize, kterou nezažila žádná vláda v novodobé historii. Schillerová argumentovala, že ani covid žádná novodobá vláda nezažila. „To asi nemůžete srovnávat, covidovou krizi a válku,“ rozlítila se moderátorka. „Musím, paní redaktorko, a to jednoduše řečí čísel,“ oponovala Schillerová s tím, že Fialova vláda oproti Babišově vládě hospodaří stále ještě v době ekonomického růstu.

„Nechci se poměřovat, kdo je na tom hůře,“ pokračovala Schillerová. „Ale poměřujete se,“ řekla Witowská. „Vy jste mě k tomu vyprovokovala,“ namítla předsedkyně poslaneckého klubu ANO. „Rozhodně bych rozpočet nenazývala válečným, to v žádném případě, za to se to schovat nedá,“ uvedla Schillerová, že za rok 2022 bylo výdajů spojených s válkou na Ukrajině a s migrační krizí asi za 22 miliard.

„Já ale nechci kritizovat vládu…“ zopakovala Schillerová. „Ale děláte to! Od rána kritizujete vládu. Proč do vlády šijete?“ skočila jí do řečí s důrazem Witowská, podle níž by se prý Schillerové jako člence bývalé „rozdávačné“ vlády mělo naopak líbit, že Fialova vláda pomáhá, když počítá s 200 miliardami na pomoc domácnostem a firmám v energetické krizi.

„Tato vláda ale zvolila úplně špatný recept na řešení této krize. My ji vyzýváme už od února 2022 k zastropování cen energií…“ začala Schillerová hovořit – a opět ji přerušila Witowská: „Už to udělala.“ „Udělala to, prosím vás, paní redaktorko, v září a v říjnu... a vlastně neudělala, zastropování bude až od 1. ledna 2023,“ podotkla Schillerová. Witowská namítla, že „logicky“, když začala topná sezóna.

„Mezitím se utrhly ceny energií naprosto ze řetězu...“ dodala Schillerová. Witowská  nedala prostor větu dokončit. „Ale za to nemůže tahle vláda, že se ceny utrhly ze řetězu,“ pravila moderátorka. Bývalá ministryně zopakovala, že opatření mělo přijít výrazně dříve a že vláda neměla dopustit, aby ceny tak vzrostly.

Poté se Witowská zajímala, o co opozici ve Sněmovně vůbec jde. „Proč několik hodin jednáte o návrhu na příští rok, když víte, že stejně projde,“ narážela na fakt, že vláda má ve Sněmovně většinu. Od opozice by Witowská čekala, „aby táhla s vládou za jeden provaz“.

„My jsme vládu podpořili zatím ve všech zákonech souvisejících s krizí. Ale nezlobte se na mě, my nebudeme sedět v rohu a šoupat nohama. Ministr Stanjura předložil naprosto nereálný rozpočet, a vláda mu to posvětila. Ten by neměl znít na schodek 295 miliard. Tam se bavíme o reálném čísle odpovídajícím 460 miliardám, kdyby byl skutečně poctivě odpracován a poctivě sestaven. Vadí mi, že číslo není reálně a vláda si bere všanc lidi a firmy této země a předkládá rozpočet, který ani na příjmové, ani na výdajově straně není reálný. Takto sestavený rozpočet je v rozporu se zákony,“ zakončila Alena Schillerová z hnutí ANO.

V této době by byl rozpočet Babišovy vlády jistě mnohem vyšší, zmínila své předpoklady Světlana Witowská – která dnes na svém twitteru oznámila, že právě rozhovor se Schillerovou je její poslední – od února nastupuje do Aktuálně.cz.

Schillerová jí na konci rozhovoru popřála: „Děkuji za pozvání, přeji vám všechno dobré, protože vím, že je to dnes vaše poslední Interview. A děkuji vám za profesionální přístup, se kterým jsem se já ve vašem případě vždy setkala. Děkuji vám,“ zakončila – a Witowská poděkovala.

Na závěr pořadu se proti Witowské na židli objevil kolega Martin Řezníček s velkou kyticí na rozloučenou. Poděkoval za celou Českou televizi za spolupráci a za to, kolik toho pro Českou televizi odvedla. „Kdybys byla v tuto chvíli v NHL, stoupal by nahoru tvůj dres. Stala ses legendou,“ dodal.

„Děkuji kolegům za to, že to se mnou vydrželi, a vám divákům za přízeň, i těm, kteří mě kritizovali. A já jsem do té řeči neskákala proto, že by mě to bavilo, ale že jsem musela,“ smála se při rozloučení Witowská, která v České televizi působila dvacet let. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…