„Zabijeme tě. Vyhrožování. Minulý týden dvě obálky.“ Okamura prozradil, čemu čelí

14.07.2024 20:22 | Reportáž

Kdy půjdem bojovat na Ukrajinu, ptali se s obavami lidé Tomio Okamury, když v sobotu navštívil pouť na náměstí v Klatovech. Ve městě, které udělalo s ukrajinskou komunitou celkem bohatou zkušenost, poslouchal předseda SPD i další obavy.

„Zabijeme tě. Vyhrožování. Minulý týden dvě obálky.“ Okamura prozradil, čemu čelí
Foto: Václav Fiala
Popisek: Tomio Okamura mezi lidmi v Klatovech

Tisíce lidí navštívilo pouť a Mezinárodní folklórní festival na náměstí v pošumavských Klatovech.

V sobotu nabídl pestrý program od poutní mše po vystoupení pouťové heligonky.

V pohraničním okresním městě pod Šumavou se vždy potkávaly různé vlivy a ne vždy to bylo pěkné.

Pouť v Klatovech. FOTO: Václav Fiala

Někdejší jazyková hranice a později šumavská „hráz socialismu“ se v posledních letech stala „mezinárodní“ oblastí podle některých až příliš. Není zde sice tak akutně palčivé téma zahraničních agenturních pracovníků v továrních ubytovnách, jako o pár desítek kilometrů dále na Tachovsku, přesto zde ale kulturní střety občas přesahují rámec „folklórního festivalu“.

Právě u klatovského okresního soudu se nedávno řešil případ dvou Ukrajinců, kteří zde na náměstí 57letého muže zkopali tak, že skončil v nemocnici s prasklou lebkou a otřesem mozku. Důvodem byl taxík, který dvojice chtěla použít, ale muž si jej zamluvil dříve.

Vyšel jsem z auta a viděl, jak zákazník leží na zemi a jeden z těch mužů nad ním klečel a mlátil ho pěstmi do hlavy,popisoval u soudu taxikář. Druhý muž pak začal jeho zákazníka kopat do hlavy a šlapat mu po ní.

Místní soudce původně podmíněně zastavil jejich stíhání. „Oba obžalovaní splnili všechny podmínky pro odklon trestního řízení. Plně se doznali, s poškozeným uzavřeli dohodu o náhradě škody a sami také aktivně vstoupili do jednání o splácení nároku pojišťovny,“ uvedl tehdy soudce Jan Kasal. Muži se postiženému u soudu ani neomluvili, pouze jednoho z nich zajímalo, zda bude moci dostat nové vízum od cizinecké policie.

Po stížnosti státní zástupkyně ale oba byli odsouzeni a odešli od soudu s podmínkou.

Čím dál větší arogance nově příchozích Ukrajinců se stala předmětem debat i na samotné pouti. Zejména poté, co se mezi diváky za velkého zájmu objevil předseda SPD Tomio Okamura.

„To nejsou ti, co přijeli před řadou let a pracují tady. Tihle noví jsou arogantní, drzí, ti už nebudou pracovat a nebudou pokorní,“ zamyslel se politik.

„To bude ještě průšvih,“ zaznělo z plné ulice.

„Naši voliči mi říkají, že třeba i na úřadech jim ti, co přišli nedávno z Ukrajiny, radí, aby se naučili ukrajinsky. No kde to jsme? Těm tedy narostl hřebínek!“ uvedl Okamura.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Václav Fiala

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…