„Život máte jen jeden, neblbněte.“ Šmucler spustil velkou debatu. Investice Čechů

15.08.2024 22:36 | Monitoring

Šéf České stomatologické komory Roman Šmucler se na síti X zaměřil na životní investice jako je koupě předražených nemovitostí a s tím spojená rizika. „Dřív nebo později přijde obří daň z nemovitostí. Život máte jen jeden, neblbněte!“ vzkazuje spoluobčanům. Názory v diskusi jsou nejednoznačné. Někteří považují nákup nemovitosti za nejbezpečnější dlouhodobou investici. Opoziční politici slibují, že zvyšování daní zastaví.

„Život máte jen jeden, neblbněte.“ Šmucler spustil velkou debatu. Investice Čechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Šmucler

Šmucler považuje za problém, že Češi investují do předražených nemovitostí, které následně dají svým dětem a hradit budou stále vyšší a vyšší daně z nemovitosti. „Češi absurdně investují do nemovitostí a ty jsou předražené. Nevlastní akcie, bondy, prostě nic, co by je zajistilo na důchod a přitom jim zajistilo ‚cash‘, aby si užili čas, než umřou. Spoří a dají dva byty a chalupu vnoučatům. ‚Odměna‘ je nevyhnutelná. Dřív nebo později přijde obří daň z nemovitostí. Život máte jen jeden, neblbněte!“ napsal v komentáři na platformě X.

Reagoval tak na informace z článku na Novinkách Česko je národ chudých milionářů ohledně zvyšujícího se jmění českých domácností. Čisté jmění domácností se v letech 2020 až 2023 zvýšilo skoro o devět bilionů korun, a v součtu tak dosáhlo téměř 25 bilionů, uvedla pro redakci Karolína Zábojníková z Českého statistického úřadu.

„Zpráva o růstu bohatství zní na první pohled příjemně, ale nemá smysl ji přeceňovat,“ upozorňuje hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. „V první řadě je bohatství velmi nerovnoměrně rozdělené a v druhé řadě při jeho vyčíslování sehrávají velkou roli použité ceny nemovitostí. Právě proto, že v nemovitostech je vlastně největší část tohoto bohatství,“ upozornil.

Ve vlastním domě či bytě bydlí tři čtvrtiny domácností. Z nich přibližně 16 % mělo předloni své hlavní bydlení zatížené hypotékou nebo jiným úvěrem. Další nemovitost vlastnila téměř čtvrtina českých rodin, stojí dále v textu.

Daň z nemovitosti letos vláda od letošního roku zvedla o 80 %. Přičemž zvýšení daně z nemovitosti dopadá především na chudé domácnosti. Zastaralý systém nezohledňuje reálnou hodnotu nemovitostí, to dopadá na chudé domácnosti. Nejchudší domácnosti tak na dani odvádějí čtyřikrát až pětkrát více z poměru ke svým příjmům než ty nejbohatší.

K tématu se pod Šmuclerovým příspěvkem rozjela zajímavá diskuse, zapojili se i politici.

Například stínová ministryně financí Alena Schillerová z hnutí ANO, která slíbila, že pokud lidé dají ve volbách hlas hnutí ANO, nemusí se zvyšování daní obávat. „Když budou Češi volit strany, které zvyšování daní ‚rezolutně vylučují‘ a pak je po volbách bezostyšně zvednou, tak to skutečně hrozí. Když ale budou volit hnutí ANO, které místo zvyšování daní daně pořádně vybírá, nemusí se ničeho bát,“ napsala.

„Pokud bude vlastníků nemovitostí dost, žádná ‚obří daň‘ nebude,“ míní nový europoslanec za Stačilo Ondřej Dostál: „Resp. jen na čas, než stihnou vládu, co ji zavede, metaforicky naházet do Vltavy a zvolit si nějakou lepší. A je to dobře. Vlastní nemovitost, byť malá, je fajn zajištění na stáří i ochrana před námezdním otroctvím.“

Právě proto, že skoro každý něco vlastní, nemůže taková obří daň přijít ani podle bývalého europoslance Jana Zahradila (ODS). „To, co provedli teď, je ještě únosné, tak se málokdo vzpouzí. Bude-li to pokračovat, narazí to na odpor voličů. Stane se z toho volební téma a každý si rozmyslí, komu to hodit,“ poznamenal.

Od dalších diskutujících padala například slova o finanční negramotnosti českých občanů. „O nevalné finanční gramotnosti Čechů jasně hovoří jejich odmítání eura,“ domnívá se Luboš Mačenka.

Tomu Šmucler kontroval: „To je racionální, nepodléhají ideologii, že to za nás zaplatí Německo. Německo má problém a musíme žít za svoje s korunou,“ podotkl. V dalším komentáři dodal, že Němci nemohou dotovat naše platy. Měna musí odpovídat efektivitě, jinak měna ekonomiku udusí, jak se stalo Řekům a Italům.

Následovala vyjádření, že nemovitosti jsou dobrým uchovatelem hodnoty investovaných prostředků. „Jaké akcie nebo finanční produkty mají roční zhodnocení 20 %, a to s minimálním rizikem?“ zmínil dále diskutér Mačenka.

„Máte fakt pocit, že nemovitosti jsou dlouhodobě 20 %? To se nedivím, že plédujete nesmyslně za euro. Bondy slušných firem jsou za 10 % per a. na 5 let. Náklady s tím nejsou. O akciích blue chips nemluvě,“ reagoval Šmucler.

„Nemovitost je ta největší jistota, vedle zlata. Nemovitost mi přináší pasivní příjem a nikdo mi to jen tak nevezme,“ zazněl další názor.

„Nám politici sebrali nemovitost mnohokrát za 800 let. Diamanty, peníze ve Švýcarsku, nikdy,“ dodal k tomu Šmucler.

 

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

22:30 Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

Superdebatu před nadcházejícími senátními a krajskými volbami přinesla Česká televize, a to živě z B…