„Zoufalé. Hledají cokoliv, aby se udrželi u moci.“ Ukrajinci a jaderné elektrárny

12.08.2024 8:25 | Monitoring

Kromě útoků na Kurskou oblast se Ukrajinci snaží i jinde. Ovšem s mnohem menšími úspěchy. Jak si všímá analytik Tyler Weaver, v Černém moři vyhodili do vzduchu dvě těžební plošiny, které dosud používali jako odrazové můstky pro operace vůči Krymu. „Při postupu se infrastruktura nevyhazuje do povětří. Tento krok spíše naznačuje, že Ukrajinci uznali porážku,“ říká. A má svou teorii i o tom, co má společného útok na Kurskou oblast a hořící věž záporožské jaderné elektrárny.

„Zoufalé. Hledají cokoliv, aby se udrželi u moci.“ Ukrajinci a jaderné elektrárny
Foto: Repro X
Popisek: Požár v chladící věži záporožské jaderné elektrárny

V rámci konfliktu na Ukrajině se momentálně koncentruje pozornost na Kursk, kde Ukrajinci zaútočili na území Ruské federace. K posunům a důležitým událostem ale dochází i na jiných místech. Například v Černém moři. Tam se nedávno ukrajinské síly zvláštního nasazení vylodili na Kinbrunském výběžku.

Podle tvrzení Ukrajinců při akci zničili 6 vozidel a zabili asi třicet vojáků. Podle ruských zdrojů se Ukrajinci vylodili krytí kulometnou palbou, „aby si udělali foto“. Když Rusové odpověděli palbou z raketometů Grad a z minometů, zazmatkovali, začali utíkat a narazili na miny na pláži položené. Jejich lodě byly údajně zničeny také.

Co ale zaujalo analytika Tylera Weavera je, že Ukrajinci podle všeho vyhodili do povětří dvě těžební plošiny v Černém moři, které používali jako odrazové můstky pro své operace. „Nejsem si jistý, proč to Rusové vůbec tolerovali – možná nepovažují aktivity ukrajinských speciálních sil na západním pobřeží Krymu za zvlášť významné a nestarali se o zničení nebo trvalé obsazení těžebních plošin, které AFU občas navštěvovala – ale jedno je jasné.  Při postupu se infrastruktura nevyhazuje do povětří. Tento krok spíše naznačuje, že Ukrajinci uznali porážku v severozápadní části Černého moře a stáhnou do budoucna své (již tak dost omezené) námořní aktivity zpět do těsné pobřežní oblasti,“ odhaduje.

Dodává, že nevynucený ústup je něco, co Ukrajinci obvykle nedělají, ale jejich útočná síť je dle jeho názoru velice oslabená už od března, kdy raketový útok podle odhadu analytika zabil většinu jejích členů při slavnostním předávání medailí. „Po fiasku na Kinburnském výběžku možná odepsali celý projekt,“ tvrdí.

Jak byla tato síť zničena, popsal už v březnu. Připomenul, že síť, zřejmě s podporou a poradci z NATO, má na kontě jednak útoky drony ve vzduchu, ale i na moři, pak vylodění speciálních sil a také útok na Kerčský most. Po několika úspěších a skoro úspěších, zejména potopení korvety Ivanovec, se dle analytika ruské námořnictvo rozhodlo, že už je potřeba s tím něco dělat. Připomíná, že ke zničení útočné sítě je potřeba zabít ty, kdo za ní stojí. Což je při konfliktu konvenčními zbraněmi náročnější.

Analytik má teorii, že zatímco ruská černomořská flotila se během války rozrostla o několik kousků, námořnictvo další námořníky nedostalo. Několik lodí pak utrpělo poškození, které se jim už nechtělo opravovat. Například výsadková loď Cezar Kunikov nebo hlídková loď Sergej Kotov. Takže tyto lodě byly použity jako návnada.

Při dronovém útoku, o kterém Rusové věděli, byl Cezar Kunikov vyslán na moře s minimální posádkou. Video pak zachycuje, jak tato posádka pálí po dronech z ručních zbraní, zatímco těžší zbraně pro ochranu lodě aktivní nejsou. Loď byla zasažena a potopila se. Ruské námořnictvo pak zřejmě z pozásahové komunikace útočnou síť zmapovalo, ale ta byla nadále ostražitá.

Jako další návnada byla použita loď Sergej Kotov u Kerčského mostu, kde opět s minimální posádkou a bez podpory byla zasažena a potopena. Což vedlo k rozbití této útočné sítě.

„Na místě byly totiž gratulace.  Zelenskij chtěl osobně připnout medaile mužům, kteří ničili nenáviděnou ruskou černomořskou flotilu. A tak se o dva dny později personál Černomořské útočné sítě – operátoři dronů, plánovači, technici, důstojníci, šéfové a šéfové šéfů a pravděpodobně i houf zahraničních poradců – shromáždil v hangáru v Oděse, aby od vůdce své země převzal vyznamenání. Zelenskij dorazil (zřejmě s řeckým premiérem v závěsu, možná posílal vzkaz významnému námořnímu hráči), připnul medaile na hruď, potřásl si rukou a odešel.

Jeho kolona byla o blok dál, když ruská balistická raketa Iskander prořízla střechu onoho hangáru a zlikvidovala shromážděný personál ukrajinské sítě námořních dronů. Pravděpodobně byla odpálena v okamžiku, kdy vyšel ze dveří,“ míní analytik.

Doplnil, že do Oděsy se po úderu sletělo značné množství helikoptér NATO. A začalo obviňování, že Rusové chtěli zabít Zelenského, ačkoliv na něho mohli udeřit, kdy chtěli. Ruské ministerstvo obrany jen vydalo suché oznámení, že zasaženy byly cíle spojené s ukrajinskou dronovou kampaní.

Kromě toho, objevily se záběry hořící záporožské jaderné elektrárny. Ukrajinské zdroje tvrdí, že elektrárnu, která leží v území kontrolovaném Ruskou federací, zapálili Rusové. Prezident Zelenskij už za tuto „provokaci“ volá na Rusy Mezinárodní agenturu pro jadernou energii, aby je pohnala k odpovědnosti.

Podle analytika se jedná o zoufalý krok ze strany Kyjeva. Připomíná, že na elektrárnu stříleli již dříve a podotýká, že se nejedná o ohrožení samotné elektrárny. Chladicí věže jsou mimo provoz, stejně jako elektrárna samotná.

„Ale co bude dál? Budova reaktoru? To jen podtrhuje strategický bankrot Ukrajiny a její hledání něčeho – čehokoli, co by jim poskytlo páku k vyjednání dohody s Ruskem, které by ponechalo Zelenského a jeho bandu u moci. To také dává důvěryhodnosti rozšířeným zvěstem, že jejich kurská operace měla za cíl zmocnit se kurské jaderné elektrárny a použít ji jako vyjednávací kartu, ať už to zní jakkoli přitažené za vlasy.  Pravděpodobně to byl jeden z několika cílů, které měli na mysli,“ odhadl analytik.

Že se nejedná o ohrožení reaktorů, potvrzuje také jaderná inženýrka Dana Drábová. „Požár u chladicí věže v Záporožské jaderné elektrárně neohrožuje bezpečnost reaktorů,“ uvedl a dodala: „Chladicí věže jsou od reaktorů daleko. Navíc teď nejsou třeba, jsou odstaveny. Stejně jako reaktory.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajinci jsou pěkní podvodníci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlej , 12.08.2024 9:30:43
a násilníci. Lžou jako Fijala. Raketový útok na polského traktoristu - přiznání, že jim to (úkáčkám) ulítlo, útok na nemocnici - potvrzené video, že se jednalo o ukroušskou raketu a nemocnice byla 3 dny předtím vyklizena, Nord Stream - Západ raději ve vyšetřování nepokračuje, protože je zjištěno, že zničení iniciovala Británie a USA a práci odvedli ukroušové. Britská premiérka - ihned po jmenování podala demisi, protože byla zveřejněna její SSM do USA - ihned po výbuchu Nord Streamu - "už je to hotovo". Tak co od ukroušů očekávat? Nic dobrého.

|  26 |  0

Další články z rubriky

Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

13:09 Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

Rádoby atentátník na Donalda Trumpa je dokonce spisovatel. Na Amazonu se za 67,50 Kč prodává jeho kn…