160 hrubého na hodinu. Bartošův poradce odkryl ostudu letiště v Praze. A pak to jelo

04.07.2024 18:03 | Zprávy

Pražské Letiště Václava Havla se v posledních dnech potýkalo s problémy kvůli zavazadlům. Jedním z důvodů, proč se kufry zpožďovaly v cestách za svými majiteli, bylo i to, že letiště nemělo dostatek pracovníků, kteří by počátkem prázdnin zvládali odbavovat rychle všechny cestující. Ředitel Hlídače státu, člen správní rady VZP a poradce vicepremiéra pro digitalizaci Michal Bláha se na platformě X pozastavil nad tím, kolik firma Letiště Praha nabízí svým brigádníkům. A hned se mu dostalo odpovědi.

160 hrubého na hodinu. Bartošův poradce odkryl ostudu letiště v Praze. A pak to jelo
Foto: letistevaclavahavla.cz
Popisek: Letiště Václava Havla (fotomontáž)

Krize na pražském letišti s výdejem zavazadel na příletech i s odbavováním na odletech byla způsobena podle zástupců pražského letiště kvůli přetíženosti vzdušného prostoru, kvůli zpožděním spojů i kvůli nedostatku pracovníků, kteří se o odbavování zavazadel starají. Píše o tom mimo jiné server České noviny.

Poradce vicepremiéra pro digitalizaci Michal Bláha se v té souvislosti na platformě X pozastavil nad tím, že pražské letiště teprve předevčírem zveřejnilo inzerát, ve kterém hledají brigádníky pro nakládku a vykládku zavazadel. „A 160 korun hrubého odměna,“ konstatuje Bláha.

Jeden z uživatelů mu však odpovídá: „Ekvivalent nástupniho platu ve státní službě ve 13. PT, která předpokládá odbornou způsobilost, Mgr. stupeň VŠ, leckde jazyk nebo bezpečnostní prověrku, je cca 183 Kč podle fondu pracovní doby. Tak bych si tyhle moudra nechal tak nějak od cesty.“

„Pokud mě sledujete déle, jistě víte, že jsem v tomto na vaší straně,“ zareagoval Bláha, který by podle dalšího příspěvku dal podle svých slov i 250 korun. Zdůvodňuje to tím, že je to „průser jak hrom“.

Mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková dnes uvedla, že v současné době se letiště snaží upřednostnit nakládání zavazadel na odlety, aby cestující na svých dovolených měli osobní věci. 

Na zpožděná zavazadla v Praze pak podle mluvčí není nutné na letišti čekat, stačí jen vyplnit reklamační formulář a handlingová společnost Czech Airlines Handling zavazadla následně cestujícím pošle na své náklady. Délka dodání? Jeden až tři pracovní dny.

Kvůli přetížení letového provozu pak i nadále trvají problémy, že se stále spoje zpožďují. U příletů je to kolem jedné hodiny, u odletů kolem padesáti minut. Tím se provoz podle Divíškové kumuluje do špiček, ve kterých musí letiště upřednostnit právě nakládku zavazadel.

Letiště vedle náboru přes inzerát hledá pracovníky i mezi svými zaměstnanci a oslovilo i jiné firmy s žádostí o pomoc, například ČD Cargo.

V případě, že dojde ke zpoždění, ztrátě či poškození zavazadla, je pak možné, aby cestující žádal o náhradu škody, a to v maximální výši 35 tisíc korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Letiště Praha, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJiří Perk , 04.07.2024 19:09:50
Letiště Praha, a.s. Jediný akcionář: Ministerstvo financí ČR. Co na to ministr Staňura. A nebo ještě chytřejší ministr dopravy Kupka. Ten kecá ke všemu, ale k dopravě moc ne. Jen když někde stříhá pásky, z staveb připravených z minula.. Co říká ke kolapsu dálnice D1 u Brna? Nový Kupkův průsmyk. A proč si ho naše objektivní Česká televize nepozve, aby to vše vysvětlil? Všichni dělají mrtvého brouka. Však ono se to vše přežene a zase budeme hezky kecat, jak jsme skvělí. Takovou máme vládu.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Kolik ten náš materiál zabil lidí. A kolik stál. Xaver se s Mynářovou pustili do ožehavého tématu

11:40 Kolik ten náš materiál zabil lidí. A kolik stál. Xaver se s Mynářovou pustili do ožehavého tématu

Luboš Xaver Veselý s Alexandrou Mynářovou, moderátorkou a manželkou bývalého vedoucího Kanceláře pre…