AfD na vzestupu. Jako Hitler, varuje mainstream

31.08.2024 16:59 | Monitoring

Pokračující vzestup takzvaně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) po celém Německu, a zejména v jeho východní části, je výsledkem desítek let trvající strategie, kdy se tato strana politicky etablovala na nejnižší lokální úrovni, kde se místní politici AfD těší největší oblibě a pronikají do obecní politiky. Obliba strany díky tomu stoupá i na celonárodní úrovni, přičemž se očekává, že brzy AfD prorazí i ve Spolkovém sněmu. Někteří mainstreamoví politici už dokonce varují, že je to podobná situace jako ve 30. letech 20. století při vzestupu moci Adolfa Hitlera.

AfD na vzestupu. Jako Hitler, varuje mainstream
Foto: Repro: FCB
Popisek: AfD slaví volební úspěch (volby do EP 2024)

Alternativa pro Německo (AfD) politicky roste díky svému zakořenění v malých městech napříč Německem. Nejsilnější je AfD zejména ve spolkových zemích bývalého východního Německa, a to navzdory své krajně pravicové rétorice a vytrvalým varováním ze strany mainstreamových představitelů, že jde o „extremistickou, dokonce nacistickou stranu“.

V zemských volbách, které proběhnou první zářijový víkend, se očekává, že AfD například v Sasku nebo v Durynsku vyhraje nebo skončí maximálně na druhém místě. Tento úspěch kdysi okrajové strany je způsoben stále hlubšími kořeny strany v malých městech. Tam například v červnových komunálních volbách a ve volbách do Evropského parlamentu AfD získala přibližně polovinu místních hlasů, což ilustruje, do jaké míry se stala dominantní politickou silou v této oblasti.

Skutečnost, že se tolik voličů ve východním Německu stále více hlásí k tzv. krajní pravici, poukazuje na to, že voliči ztratili důvěru v mainstreamové strany, instituce a média. Jen v samotné spolkové zemi Sasko je podle průzkumu, který si nechala vypracovat zemská vláda, s fungováním demokracie spokojeno pouze 41 % lidí. Pouze jeden z deseti lidí uvedl, že důvěřuje politickým stranám, a pouze 15 % uvedlo, že důvěřuje médiím, jak upozorňuje bruselský list Politico.

AfD tuto nedůvěru houževnatě podněcuje a zároveň vyplňuje vznikající politickou mezeru a stále více se etabluje ve východoněmecké společnosti na nejnižší lokální úrovni. Pro AfD je to součást širší strategie – vítězstvím v obcích a v zemských parlamentech na východě země má za cíl stranu navzdory určitému extremismu normalizovat a umožnit jí jednoho dne expandovat do nejvyšších pater celostátní spolkové vlády.

Jako ilustrační příklad slouží Rolf Weigand z malého městečka v Sasku Großschirma. Tento čtyřicetiletý politik AfD je hluboce zapojen do života města, je aktivní ve spolku, který podporuje místní základní školu a angažuje se i v místním klubu chovatelů drůbeže. Začátkem tohoto měsíce obsluhoval výčepní zařízení na místní soutěži talentů.

„Vždycky jsme se snažili o kontakt s občany tady na místě,“ řekl Weigand z AfD během hasičského večírku ve městě. „Myslím, že tato blízkost k občanům, tento kontakt, nás činí obzvlášť silnými,“ řekl Weigand, jenž by se měl tento víkend stát starostou.

Osobnosti jako Weigand, který zároveň vede vlastní firmu na výrobu keramických nátěrů, jsou pro strategii AfD klíčové. V březnu získal Weigand ve volbách na starostu města Großschirma téměř 60 % hlasů proti dvěma dalším centristickým kandidátům. Kvůli technické chybě bylo hlasování anulováno, což Weiganda donutilo kandidovat znovu tuto neděli. Tentokrát kandiduje bez protikandidáta.

Ve městech jako je Großschirma je AfD již brána jako etablovaná strana. Na výročí hasičského sboru občané včetně těch, kteří AfD nepodporují, Weiganda chválili a označovali ho za „milého“ člověka. Weigand v jednu chvíli promluvil k davu. „Chtěl bych vám moc poděkovat za to, že jste vždycky tak dobře drželi pohromadě, že jste se navzájem podporovali a že jste se opravdu spojili v jeden celek,“ řekl a na závěr si vysloužil nadšený potlesk.

Představitelé německých mainstreamových stran s odvoláním na tehdejší vzestup Adolfa Hitlera tvrdí, že kolem AfD budou udržovat tzv. cordon sanitaire a odmítají ji zahrnout do koaličních vlád nebo s ní spolupracovat na přijímání jakýchkoli zákonů.

Představitelé AfD však hodlají tuto zeď zbořit právě tím, že znemožní vyhnout se spolupráci v malých městech. Pokud budou muset volení zástupci spolupracovat s AfD na tak přízemních věcech, jako je oprava silnic a škol, budou podle jejich názoru mainstreamové strany jednoho dne nuceny se stranou spolupracovat na rozsáhlejších politických otázkách.

„Pokud se lidé dostanou do přímého kontaktu s AfD v místní samosprávě, navážou kontakt a také uznají, že se tam dělá pragmatická politika, pak je to samozřejmě počátek nebo možný začátek spolupráce na dalších úrovních,“ prohlásil poslanec zemského parlamentu v Durynsku Torben Braga, který je považován za jednoho z hlavních stratégů AfD ve východním Německu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

AfD, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePutin z Putimi , 31.08.2024 17:55:04
Historie se opakuje. Opozice by se měla předně podívat na sebe do zrcadla, ale hlavně si nastudovat příčiny vzestupu NSDAP k moci, což bylo hlavně ožebračování obyvatelstva a ekonomický pád. Což se momentálně v Germánii děje. Navíc je úsměvné, když opozice připomíná Hitlera, když vyzbrojuje a financuje Zelenského nacistickou juntu.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Rozdíl mezi konspirací a pravdou bývá někdy rok, jindy měsíc

20:00 Ivan Hoffman: Rozdíl mezi konspirací a pravdou bývá někdy rok, jindy měsíc

POHLED IVANA HOFFMANA Je to 23 let od útoků z 11. září, které zasáhly samotné srdce Ameriky. Co víme…