Aktivistky poničily letadlo, aby chránily planetu. Ale udělaly zásadní chybu

23.06.2024 12:02 | Monitoring

Klimatické aktivistky z hnutí Just Stop Oil ve čtvrtek brzy ráno postříkaly oranžovou barvou soukromá letadla na londýnském letišti Stansted. A to v domnění, že jedním z nich byl i tryskáč americké popové zpěvačky Taylor Swift. Záznam videa z akce koluje po sociální síti X. Skupina usiluje o to, aby britská vláda zastavila vydávání nových licencí k těžbě fosilních paliv.

Aktivistky poničily letadlo, aby chránily planetu. Ale udělaly zásadní chybu
Foto: X
Popisek: Aktivisté z hnutí Just Stop Oil stříká oranžovou barvou na soukromé letadlo

Osmadvacetiletá Jennifer Kowalskiová z Dumbartonu, a dvaadvacetiletá Cole Macdonald z Brightonu, se ve čtvrtek v pět hodin ráno vloupaly na soukromé letiště ve Stansted. Na přiloženém videu je vidět, jak jedna z aktivistek pomocí brusky vyřízne do plotu na letišti díru a poté trupy dvou letadel postříkají oranžovou barvou. Na závěr videa se aktivistky spokojeně před posprejovaným letadlem obejmou.

 

 

Policisté byli na místě během několika minut a zadrželi dvě osoby. Dvaadvacetiletá žena z Brightonu a osmadvacetiletá žena z Dumbartonu jsou nyní vyšetřovány pro podezření z trestných činů poškozování věci a zasahování do provozu národní infrastruktury. Letiště také krátce preventivně přerušilo starty a přistání letadel.

Ve svém příspěvku na sociální síti X organizace Just Stop Oil uvedla, že aktivistky „přestřihly plot soukromého letiště na Stanstedu, kde je zaparkováno letadlo Taylor Swift, a požadovaly uzavření mimořádné smlouvy o ukončení používání fosilních paliv do roku 2030".

Koncem týdne se zpěvačka Taylor Swift zdržovala v Londýně, kde měla tři koncerty. Akce skupiny Just Stop Oil byla cílena na Taylor Swift, která ke svým cestám využívá soukromá letadla. Ta jsou kvůli vysokým emisím klimatickými aktivisty ostře kritizována.

Tamní policie později uvedla, že tryskáč Taylor Swift, na který aktivistky cílily, v tu dobu vůbec nebyl na letišti Stansted a aktivistky poškodily jiná letadla.

V únoru právníci Taylor Swift pohrozili žalobou proti studentovi, který prostřednictvím sociálních sítí sleduje používání zpěvaččina tryskáče. Účet X CelebJets zjistil, že letadlo vlastněné společností Swift bylo nejpoužívanější mezi celebritami. Mluvčí zpěvačky popřel, že by se zpěvačka Taylor Swift účastnila každého letu, s tím, že její letadlo je zapůjčováno i jiným známým hvězdám, uvedl list The Guardian.

Demonstrace přišla poté, kdy ve středu aktivisté z hnutí Just Stop Oil posprejovali prehistorický kamenný kruh Stonehenge v Británii oranžovou barvou. Video ukazuje, jak dva aktivisté z hnutí Just Stop Oil v bílých tričkách stříkají na památku nedaleko britského městečka Salisbury oranžovou barvu. Další lidé se jim v tom snaží zabránit a odtahují je pryč. Několik kamenů se aktivistům podařilo obarvit, než se starší z nich zastavil a usadil se se zkříženýma nohama na trávu, zatímco mladší z dvojice táhla neznámá žena pryč.

¨

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Takhle to vypadalo v Sovětském svazu.“ Historik vystihl úpadek Západu. I na číslech

14:44 „Takhle to vypadalo v Sovětském svazu.“ Historik vystihl úpadek Západu. I na číslech

Jsou USA ve stejné pozici jako Sovětský svaz během 80. let minulého století, kdy vycházela na povrch…