Ani o metr nepostoupili na Pokrovsk, řekl velitel Ukrajiny. A přišel protiúder

06.09.2024 7:52 | Zprávy

Ukrajinský vrchní velitel Oleksandr Syrskyj poskytl rozhovor CNN. Vysvětlil v něm mimo jiné, proč ukrajinští vojáci udeřili na ruskou Kurskou oblast. Zdůraznil také, že Ukrajinci zastavili ruský postup na Pokrovsk. A hned přišla otázka, proč i nejvyšší vojenský velitel Ukrajiny šíří dezinformace. A ukrajinský prezident Zelenskyj jede do Německa na jednání mezi čtyřma očima s německým kancléřem Olafem Scholzem. Aby na něj zatlačil.

Ani o metr nepostoupili na Pokrovsk, řekl velitel Ukrajiny. A přišel protiúder
Foto: Repro: X
Popisek: Nově jmenovaný velitel ozbrojených sil Oleskandr Syrskyj a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Syrskyj v rozhovoru pro americkou zpravodajskou stanici CNN prohlásil, že Rusové už plánovali nový útok na Ukrajinu. Z Kurské oblasti. Proto je ukrajinské síly předešly a vpadly právě do této zóny, kde stále drží své pozice.

„Snížilo to hrozbu nepřátelské ofenzivy. Bránili jsme jim v jednání. Přesunuli jsme boje na nepřátelské území, aby (nepřítel) pocítil to, co řešíme každý den,“ řekl Syrskyj ve vzácném rozhovoru, který nabídl upřímné hodnocení války. Vedlejším cílem operace pak bylo získat další ruské zajatce, omezit možnosti ostřelování Sumské oblasti, a především posílit morálku ukrajinské armády a obyvatelstva.

„Odebrali jsme jim schopnost manévrovat a rozmístit jejich posily z jiných směrů … a toto oslabení bylo rozhodně cítit v jiných oblastech. Zaznamenali jsme, že množství dělostřeleckého ostřelování i intenzita ofenzivy se snížily,“ řekl.

Podle Syrského se i vpádem do Kurské oblasti podařilo zastavit ruské operace u ukrajinského města Pokrovsk, klíčového železničního a silničního uzlu.

„Za posledních šest dní nepřítel nepostoupil ani o metr směrem na Pokrovsk. Jinými slovy, naše strategie funguje,“ prohlásil Syrskyj.

Jenže tady se přihlásil o slovo někdejší ukrajinský důstojník obeznámený se situací, vystupující na sociální síti X pod jménem Tatarigami_UA, a ptal se na dálku Syrského, proč šíří dezinformace.

„Jaký má smysl dezinformovat? Jak se to liší od Gerasimovových výroků?“ položil otázku v narážce na nejvyššího vojenského velitele ozbrojených sil Ruské federace Valerije Gerasimova. A přidal mapu, na které ukázal, že Rusové postoupili. Jinými slovy, Syrskyj v CNN neřekl pravdu.

„Nemohu komentovat věci, které nejsou veřejné, ale zde je něco, co si můžete sami ověřit prostřednictvím otevřených zdrojů,“ upozornil.

Zdůraznil také, že Rusové zintenzivnili údery na Pokrovsk. Narostl prý především počet útoků klouzavými bombami. „Četné údery se zaměřily na civilní infrastrukturu a budovy. … Zdá se, že plánují demolici města,“ napsal někdejší ukrajinský důstojník.

Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Syrskyj v rozhovoru uznal, že nepřítel převyšuje Ukrajince prakticky ve všech směrech. Má víc letadel, víc děl, víc dělostřeleckých granátů, víc mužů, které může nasadit, víc všeho. Velitel ale také řekl, že skutečnost, že Rusko má takovou materiální převahu, přiměla Ukrajinu, aby válku vedla inteligentněji a efektivněji.

„Nemůžeme bojovat stejným způsobem jako oni, proto musíme použít především co nejefektivnější přístup, využít své síly a prostředky s maximálním využitím terénních vlastností, inženýrských staveb a také využít technické převahy,“ řekl.

Nejvyšší vojenský velitel zdůraznil, že Ukrajina potřebuje na frontu dostat nové vojáky, proto také mobilizovala nové síly a cvičí muže na obranu vlasti. Jenže velitelé na nižších úrovních podle CNN hlásí svým nadřízeným, že někteří nově nasazení vojáci odmítají bojovat a prchají ze svých pozic. Syrskyj v této souvislosti připustil, že noví vojáci přicházejí na fontu méně vycvičení, než by si sám přál. Ale jinak to prý nejde.

„Samozřejmě že každý chce, aby úroveň výcviku byla co nejlepší, takže trénujeme vysoce kvalifikovaný profesionální vojenský personál,“ řekl. „Dynamika na frontě zároveň vyžaduje, abychom odvedenou armádu co nejdříve uvedli do služby,“ dodal s vysvětlením, že nováčci absolvují jeden měsíc základního vojenského výcviku, po kterém následuje půl až celý měsíc specializovaného výcviku předtím, než jsou vysláni do boje.

Rozhovor zakončil poděkováním západním spojencům Ukrajiny za jejich podporu. Přešel z ukrajinštiny do angličtiny a řekl: „Společně jsme silnější. Společně můžeme vyhrát.“

Server Kyiv Post napsal, že se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chystá do Frankfurtu nad Mohanem k jednáním mezi čtyřma očima s německým kancléřem Olafem Scholzem, aby se pokusil vyjednat další pomoc pro svou napadenou zemi.

Setkání na základně jihozápadně od Frankfurtu má v pátek hostit šéf americké obrany Lloyd Austin. Zelenského přítomnost má podtrhnout „vážnost situace“ na Ukrajině, napsal německý magazín Spiegel několik dní poté, co bylo 55 lidí zabito a 300 zraněno při ruském raketovém útoku na město Poltava. Informaci převzal i server Kyiv Post.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Společně můžeme zvítězit, pravil velitel., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 06.09.2024 9:17:28
Nemůžete, naivo. Pořád vám ještě nedochází, že jste byli brutálně zneužiti a jediného vítězství můžete dosáhnout jen tehdy, když okamžitě uznáte svou porážku. To by mohlo zachránit tisíce těch nebohých kluků, na jejichž životech vašim novým kamarádům vůbec nezáleží.

|  23 |  0

Další články z rubriky

Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

8:30 Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

Snažil se verbovat Afghánce pro Ukrajinu, chtěl vypálit Kreml a objevil se v propagačním videu. To j…