Atentát na Trumpa: „Selhání bezpečnosti.“ Svědek na střelce upozorňoval policii

14.07.2024 6:55 | Monitoring

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump přežil pokus o atentát na předvolebním mítinku v Pensylvánii. Byl postřelen v horní části ucha a po lékařském ošetření by měl být již v pořádku. Střelec je po smrti. Tajná služba uvedla, že byl při střelbě zabit jeden divák a kritická zranění utrpěli další dva lidé. Incident je hojně komentován od prvních okamžiků. Objevila se podobizna pravděpodobného střelce, kterého později FBI identifikovala. Účastník Trumpova mítinku pro BBC uvedl, že upozorňoval na podezřelého muže se zbraní policii i tajnou službu, byl ale údajně ignorován.

Atentát na Trumpa: „Selhání bezpečnosti.“ Svědek na střelce upozorňoval policii
Foto: X
Popisek: Donald Trump postřelen na mítinku v Pensylvánii.

Jen několik hodin po pokusu o atentát na Donalda Trumpa na jeho mítinku v Pensylvánii zahlcují sociální sítě nové informace. Otevřený zdroj OSINTdefender zveřejnil fotografii údajného střelce. Jedná se o mladšího muže s dlouhými blond vlasy. Toho ochranná služba eliminovala.

Pro televizi BBC vypověděl jeden z účastníků Trumpova mítinku a svědek incidentu Greg Smith, že několik minut před střelbou zahlédl na střeše muže, který měl zbraň. Ukazoval ho policii a v tu chvíli si podle svých slov pomyslel, proč ještě Trump mluví, proč ho neodvedou z pódia. Následně se už ozvaly výstřely.

„Všimli jsme si, jak se ten chlap plazí po střeše budovy vedle nás, asi 50 stop od nás,“ řekl s tím, že on i další kolem něho viděli, že muž má pušku.

„Ukazovali jsme na něho, ale policisté pobíhali dole. Hej, chlape, na střeše je chlap s puškou... policie ale nevěděla, co se děje,“ uvedl dále pro BBC. Smith se prý snažil upozornit více než tři minuty bezpečnost, myslel si, že ho kvůli sklonu sřechy nemohou vidět. „Proč tady na všech těch střechách nejsou z tajné služby?“ podivoval se. „Není to tu velké. Selhání bezpečnosti, stoprocentní selhání bezpečnosti.“

Dodal, že později zahlédl, jak agenti střelce zneškodnili: „Vylezli na střechu, měli na něj namířenou zbraň, ujistili se, že je mrtvý. Byl mrtvý, a to bylo vše – byl konec.“

Biden se zpožděním

Na sociální síti X se mezitím šíří krátký životopis Kimberly Cheatle, šéfky US Secret Service. Ta byla jmenována do funkce ředitelky USSS před dvěma lety Joem Bidenem. Předtím ale pracovala jako šéfka bezpečnosti v nadnárodní společnosti PepsiCo. Ta se zabývá výrobou a prodejem nápojů a potravin.

Joe Biden vydal na sociální síti X prohlášení s několikahodinovým zpožděním.

„Byl jsem informován o střelbě na mítinku Donalda Trumpa v Pensylvánii. Jsem vděčný, že je v bezpečí a daří se mu dobře. Modlím se za něho i za jeho rodinu, stejně tak za ty, kteří se akce účastnili. Očekáváme další informace. Jill a já jsme vděčni Tajné službě, že ho dostala do bezpečí. V Americe není místo pro takový druh násilí. Musíme se jako národ sjednotit a odsoudit to,“ zveřejnil Biden.

Vedení tajné služby musí odstoupit, řekl Musk

Nad podceněnou bezpečností se pozastavuje i Elon Musk. Udeřil na tajnou službu za to, že sniperovi v akci nezabránila, a přeposlal tweet s naléhavou otázkou: „Jak mohl sniper s plně vybavenou puškou vlézt na střechu velmi blízko prezidentského kandidáta?“

„Extrémní neschopnost, nebo to bylo úmyslné,“ napsal Musk. „V každém případě musí vedení USSS odstoupit,“ dodal Musk.

„Plně podporuji prezidenta Trumpa a doufám v jeho brzké uzdravení,“ napsal Musk na server X, který vlastní, 30 minut poté, co byl Trump postřelen na svém předvolebním mítinku v Butleru v Pensylvánii.

Předseda Sněmovny reprezentantů Kongresu USA Mike Johnson v sobotu prohlásil, že zákonodárci provedou úplné vyšetřování střelby na Trumpově shromáždění. V příspěvku na sociálních sítích Johnson uvedl, že zákonodárci Sněmovny reprezentantů předvolají ředitelku tajné služby Kimberly Cheatleovou spolu s představiteli ministerstva vnitřní bezpečnosti a FBI co nejdříve vypovídat na slyšeních ve výboru. „Americký lid si zaslouží znát pravdu,“ zdůraznil Johnson. Zveřejnil také kopii dopisu adresovaného Cheatleové, v němž ji žádá, aby se dostavila na slyšení 22. července.

Biden jmenoval Kimberly Cheatleovou novou ředitelkou tajné služby v srpnu 2022, v době, kdy podle něj služba čelí intenzivní kontrole na mnoha frontách. Do funkce nastoupila v době, kdy byla činnost agentury pod drobnohledem zvláštního výboru Sněmovny reprezentantů, vyšetřující útok na Kapitol z 6. ledna 2021.

S odvoláním na její 27leté působení u tajných služeb označil Biden Cheatleovou za „vynikající profesionálku v oblasti vymáhání práva s výjimečnými vůdčími schopnostmi, která byla v kritické chvíli pro tajnou službu tou nejlepší volbou“. „Má mou plnou důvěru a těším se na spolupráci s ní,“ řekl Biden a dodal, že Cheatleová sloužila v jeho ochrance, když byl viceprezidentem.

Cheatleová je druhou ženou, která vede elitní agenturu pověřenou ochranou prezidenta, viceprezidenta, jejich rodin, nejvyšších pracovníků Bílého domu a hostujících světových lídrů. Agentura rovněž zajišťuje bezpečnost při významných celostátních událostech, včetně Super Bowlu.

Ministr vnitřní bezpečnosti USA Alejandro Nicholas Mayorkas k Chaetelové tehdy uvedl: „Jsem přesvědčen, že její dovednosti v kombinaci s novým pohledem na věc zajistí, že tajná služba (USSS) bude stavět na svých silných základech, aby mohla růst a rozvíjet se v ještě efektivnější agenturu.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Zbyněk Linhart byl položen dotaz

Zálohy pet láhví

Proč zavádět něco, když podle mě systém třídění odpadů u nás funguje dobře? A je to tak, že pet lahve budu muset vracet nesešlapané, což dělám, když je třídím? Protože jestli ano, tak netuším, kde je mám v malém bytě skladovat a běhat s každou petkou do obchodu je nesmysl. A to bude vykupovat každý ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pozoruhodné je, že policie, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMilota , 14.07.2024 10:07:26
kromě jména okamžitě zjistila, že střelec byl členem republikánské strany. Tomu bezvýhradně věřím stejně jako blábolům našeho fijalového zmetka. V alternativních médiích ještě dnes najdeme alespoň nástin toho, jak to skutečně je.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Klimeš: Lidé jsou na sebe hnusní. Každá generace je horší. Zavřeli jste za covidu děti u porna, tak se nedivte

9:12 Klimeš: Lidé jsou na sebe hnusní. Každá generace je horší. Zavřeli jste za covidu děti u porna, tak se nedivte

Násilí a agrese na školách přibývá, ale politici se vzmohou maximálně na komentář, když dojde k něja…