Atentát na Trumpa na Google.com. Ale kdo chce vědět víc, musí vyhledávat ručně

29.07.2024 9:50 | Zprávy

Atentát na Ronalda Reagana, na Adolfa Hitlera, Teddyho Roosevelta i na premiéra Roberta Fica. Když u společnosti Google vyhledáváte atentáty, tyto vám ochotně nabídne. Pokud ale hledáte informace o atentátu na Donalda Trumpa, musíte jeho jméno doplnit sami. Žádná automatická nabídka od Googlu nebude. Společnost pro televizi Fox prohlásila, že je to proto, protože před atentátem nechtěla doplňovat výsledky, které by mohly vyzývat k politickému násilí.

Atentát na Trumpa na Google.com. Ale kdo chce vědět víc, musí vyhledávat ručně
Foto: Repro Google
Popisek: Nabídka vyhledávání pokusů o atentát

Když se v internetovém vyhledávači snažíte něco zjistit, většina z nich se vám hledání snaží usnadnit odhadem toho, co zrovna hledáte. Tato služba však v USA vyvolala pohoršení. A to ne kvůli tomu, co nabízí, ale co právě nenabízí.

Kdo se ve vyhledávači Google chce dozvědět o pokusu o atentát na Donalda Trumpa, musí jeho jméno vypsat celé. Pokud do vyhledávače zadá jen slova „assasination attempt“, tedy „pokus o atentát“, doplní Google pouze jména Ronalda Reagana, Hitlera, Fidela Castra, Lenina nebo dalších. Ale jméno Donalda Trumpa nenabídne, což naše redakce a mnozí další experimentálně ověřili.

Výsledek vyhledávání na google.com, 29.7.2024

V USA už si této situace všímají média. Příznivci Donalda Trumpa společnost Google obviňují, že se jedná o zasahování do voleb ve prospěch Kamaly Harrisové a Demokratické strany. Televize Fox se již otázala společnosti Google na výsledky jejího vyhledávání. Ta odvětila, že se nejedná o žádný cílený zásah. „Naše systémy jsou chráněny proti automatickému doplňování, které by mohlo být spojeno s politickým násilím, a před ním fungovaly tak, jak mají,“ uvedla mluvčí Googlu a dodala, že pracují na tom, aby tyto systémy byly aktuálnější a že automatické doplnění má jen napovědět a lidé stále mohou hledat, co chtějí.

Dodejme, že stejně jako u Googlu funguje vyhledávání konkurenčního vyhledávače Bing, který taktéž jméno Donalda Trumpa nenabídne, pokud člověk hledá pokusy o atentát.

Výsledek vyhledávání na bing.com, 29.7.2024

Nicméně, je zde jeden podstatný rozdíl. Pokud uživatel na Googlu zadá slova „attempted assasination of“ (nezdařený atentát na/pokus o atentát na), první jméno, které na něj vyskočí, je slovenský premiér Robert Fico, na kterého byl atentát spáchán o dva měsíce dříve než na Trumpa. Což by napovídalo, že jména státníků mají jinou váhu.

Výsledek vyhledávání na google.com, 29.7.2024

Českému vyhledávání pak vévodí atentát na říšského protektora Heydricha. Dále automatické doplnění nabízí jak atentát na Roberta Fica, tak na Petra Pellegriniho.

Výsledek vyhledávání na google.cz, 29.7.2024

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rakušan, Hladík a Výborný prý těží z neštěstí. Povodňové obvinění

8:03 Rakušan, Hladík a Výborný prý těží z neštěstí. Povodňové obvinění

David Pražák, poslanec hnutí ANO, ostře kritizuje ministry Víta Rakušana, Petra Hladíka a Marka Výbo…