Biden se rozbrečel a na jeho účet v bance se zapomnělo

20.08.2024 10:40 | Zprávy

27 milionů dolarů (612 milionů korun) od roku 2014 až doteď. Na tolik si podle zprávy tří komisí pro americkou Sněmovnu reprezentantů přišla Bidenova rodina kvůli tomu, že prodávala přístup k Bidenovi. Dle závěrů komisí ve zprávě s 291 stranami si toho Joe Biden musel být vědom a jeho činy jsou dostatečným důvodem pro to, aby byl odvolán. To je však s demokraty ovládaným Senátem nepravděpodobné. Jak ale poznamenal ekonom Pavel Šik, v ČR se řeší spíš to, že Biden slzel na srazu demokratů.

Biden se rozbrečel a na jeho účet v bance se zapomnělo
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Joe Biden je v slzách

Slovo „impeachment“ (tedy odvolání) proslavila média ve spojitosti s Donaldem Trumpem. Ale momentálně je mnohem aktuálnější u Joea Bidena, dosluhujícího amerického prezidenta. Včera vyšla zpráva tří komisí pro Sněmovnu reprezentantů o odvolání Josepha Bidena z postu prezidenta Spojených států. Je nutné podotknout, že Sněmovnu reprezentantů teď ovládají republikáni, a zpráva je z jejich iniciativy.

„Když je postavena před důkazy, že prezident Spojených států se mohl dopustit ‚velezrady, úplatkářství nebo jiných vysokých zločinů a přestupků‘, je odpovědností Sněmovny reprezentantů provést vyšetřování impeachmentu a v případě potřeby připravit trestní řízení,“ uvádí se hned na úvod. Stejně jako závěr. Tedy že se Joe Biden dopustil činů, které zavdávají důvod pro to, aby byl Sněmovnou reprezentantů a Senátem odvolán.

„V první řadě, důkazy jasně ukazují, že prezident Biden se podílel na spiknutí, jehož cílem bylo zpeněžit jeho veřejnou funkci a obohatit jeho rodinu. Mimo jiné, Bidenova rodina a její obchodní partneři obdrželi desítky milionů dolarů od zahraničních subjektů tím, že u těchto subjektů navozovali přesvědčení, že tyto platby jim zajistí přístup k prezidentu Bidenovi a vliv na něj. Jako viceprezident se prezident Biden aktivně podílel na tomto spiknutí mimo jiné tím, že se účastnil večeří se svými zahraničními obchodními partnery své rodiny a telefonicky s nimi hovořil, často tak, že ho Hunter Biden dal na hlasitý odposlech,“ popisuje zpráva.

Jako příklad zmiňuje večeři, na které byl Joe Biden jako viceprezident přítomen, a kromě něho na ní byl jeho syn Hunter Biden a také ruská miliardářka Jelena Baturinová. „Po večeři Baturinová na účet firmy Rosemont Seneca Thornton spojené s Hunterem Bidenem poslala 3,5 milionu dolarů,“ uvádí zpráva. A později ve společném hovoru s miliardářkou a svým synem jí řekl: „Buďte na mého kluka hodná.“

„Vzhledem ke všem důkazům je nepředstavitelné, že by si prezident Biden nebyl vědom toho, že je součástí snah obohatit svou rodinu zneužitím důvěry, která v něj byla vložena veřejností pro vykonávání úřadu,“ shledali členové komisí. Celkem dle závěrů obdržela Bidenova rodina a její obchodní partneři 27 milionů dolarů (612 milionů korun), od roku 2014 až doteď.

Kromě toho, Bidenova rodina se dle zprávy toto spiknutí snažila utajit všemi možnými prostředky. Finance byly posílány přes složité finanční transakce, peníze byly prány přes další společnosti a velké transakce rozděleny na mnoho malých. A byla zde velká snaha zakrýt zapojení tehdejšího viceprezidenta a později prezidenta.

Zmíněny jsou i aktivity Huntera Bidena na Ukrajině a jak v nich figuroval Joe Biden. „Když Hunter Biden působil v představenstvu ukrajinské energetické společnosti Burisma v letech 2014 až 2019, využil pozice svého otce, aby zmírnil tlak, pod kterým se společnost nacházela v důsledku vládního vyšetřování. Viceprezident Biden přitom zasáhl do politiky Spojených států, aby zadržel americkou úvěrovou záruku ve výši 1 miliardy dolarů, dokud Ukrajina nepřijme vládní opatření k zastavení vyšetřování společnosti spojené s Hunterem Bidenem,“ stojí ve zprávě. Kromě toho ale Bidenova rodina provozovala byznys i s čínskými, rumunskými a kazachstánskými firmami.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Americká demokracie, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKocum , 20.08.2024 10:53:12(upraveno 20.08.2024 10:54:41)
Ta která je dnes aplikována v Evropě a na Ukrajině.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

22:30 Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

Superdebatu před nadcházejícími senátními a krajskými volbami přinesla Česká televize, a to živě z B…