Biochemik Konvalinka bije na poplach: Vývoj epidemie překonává i nejhorší scénáře. V Praze nálož jak v březnu

21.10.2021 22:57 | On-line

Epidemie covidu v Česku zrychluje, výrazně se zhoršila za pouhý jeden týden. Její vývoj v posledních dnech předbíhá i ty nejhorší scénáře, říká v rozhovoru pro iROZHLAS.cz biochemik Jan Konvalinka, kterého děsí virová nálož v odpadních vodách.

Biochemik Konvalinka bije na poplach: Vývoj epidemie překonává i nejhorší scénáře. V Praze nálož jak v březnu
Foto: Repro YouTube
Popisek: Prof. Jan Konvalinka

Česko ve středu zaznamenalo 3 276 nově potvrzených nakažených lidí koronavirem. Virová nálož v odpadních vodách je už nyní nemalá. „Metody PCR jsou tak citlivé, že dokážou virus najít i v ohromně zředěném prostředí odpadních vod. Je to jednak strašně dobrá věda a také nám mohou říct, kolik toho viru v populaci je, což pak může mít i prediktivní hodnotu.

Původní zdroj ZDE.

Kolegové nás už minulý týden upozorňovali, že se naměřené hodnoty blíží těm nejvyšším z jara tohoto roku. Virová nálož minimálně v Praze – nevím, jestli se to měří i někde jinde – už opravdu dostupuje březnových hodnot. Když se na to pak podíváte z tohoto pohledu, tak vás asi ten nárůst tolik nepřekvapí. A současně si říkáte, že to v těch nemocnicích vlastně nevypadá tak špatně.“ 

„Jde to nejen podle toho nejhoršího scénáře ÚZIS, ale v posledních třech dnech ho dokonce předbíhá. Jak podle počtu pozitivních, což by zase tak strašně nevadilo, ale i podle počtu hospitalizovaných a lidí na JIP. Dokonce to sleduje ještě o něco horší křivku, než byla ta pesimistická,“ říká.

Mrzí jej, že je v Česku nízká proočkovanost. „Víme a to číslo jsem si ráno ověřoval, že pořád půl milionu lidí starších 60 let není očkováno, což je strašně moc. V proočkovanosti populace jsme na 21. místě v Evropě. Čili jsme na tom hrozně špatně,“ uvedl s tím, že si dělali naděje, že velká část z nich prošla chorobou, ale zdá se, že tomu tak není. A hlavně to nevíme.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář by bojeschopné Ukrajince posílal domů. V Polsku to zkusili. Moc to nedopadlo

13:03 Kolář by bojeschopné Ukrajince posílal domů. V Polsku to zkusili. Moc to nedopadlo

Poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) vyzývá k řešení situace bojeschopných ukrajinských uprchlíků, kteří s…