Budoucnost Evropy na pražském GLOBSEC. Kdo si zaslouží sochu v Bruselu?

02.09.2024 17:49 | Reportáž

Taming the storm, přežít bouřku. Takové bylo motto letošní konference o globální bezpečnosti GLOBSEC v Praze. Jak ale řekl prezident organizace Róbert Vass, nepříjeli jsme do tohoto krásného města kvůli nějakému čekání. Od více než stovky diskutujících zazněly konkrétní návrhy v oblastech bezpečnosti, politiky i technologií.

Budoucnost Evropy na pražském GLOBSEC. Kdo si zaslouží sochu v Bruselu?
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Hotel Hilton, kde se koná konference GLOBSEC

Pražský hotel Hilton, původně nazvaný Atrium, byl v osmdesátých letech jedním z projektů, které otevíraly Československo západní spolupráci.

V tom, že se právě zde uskutečnil první pražský summit GLOBSEC, který si dal za cíl představit střední Evropu jako myšlenkového lídra kontinentu, podle organizátorů nebyla jenom symbolika, ale také logistická nutnost.

Summit pod heslem „taming the storm“ přivítal desítky ústavních činitelů, ještě více těch emeritních a velmi podobné množství kapitánů světového byznysu. Bezpečnostní opatření se ve třech největších sálech největšího pražského hotelu podařilo zvládnout a i z pohledu novinářů byl průběh mezinárodního fóra svižný a hladký.

Konference byla podle organizátorů velmi úspěšná a pro příští ročníky nemusí mít jejich ambice žádné limity. Už v příštím roce by chtěli využít k další expanzi speciální příležitosti dvacátého výročí.

Róbert Vass, prezident organizace GLOBSEC, je u toho už od samotného počátku. Letošní ročník pod záštitou prezidenta Pavla podle něj ukázal, že konference může mít skutečně globální ambice.

Loňská bratislavská konference přinesla mimořádný moment v podobě vystoupení Emmanuela Macrona, který právě zde oznámil zásadní změnu francouzské politiky k Rusku a Ukrajině.

Letos by podle mnohých mohl být podobně historickým projev Ursuly von der Leyenové, který zazněl hned na začátek konference a mnozí další účastníci na něj pak odkazovali.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak to je vtipné, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewendysek , 03.09.2024 8:20:54
oni hovoří o tom, že je potřeba větší důraz na ekonomickou efektivitu a pak se vrátí domů a dělají vše pro to, aby tuto efektivitu zničili. A Bartoš tam přednáší o digitalizaci. To fakt nevymyslíš!!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Pohroma v centru Jeseníku. Voda bere vše

13:14 Pohroma v centru Jeseníku. Voda bere vše

V Jeseníkách a v okolních oblastech panuje extrémní povodňové ohrožení kvůli intenzivním srážkám, kt…